• Urmariti noutatile pe Facebook
  • Urmariti noutatile pe Twitter
  • Urmariti noutatile prin RSS
  • Urmariti noutatile prin Google Plus
Telegrama.ro

Alex Calinoiu

E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Roberta Anastase ameninţă cu plângerea penală

Nemulţumiţi de aprobarea ordonanţei privind traseismul, văzută ca un abuz al PSD-ului, liderii ACL Prahova au anunţat că vor contesta măsura în instanţă. Ei reclamă că mai mulţi primari PNL şi PDL sunt ameninţaţi pentru a trece la PSD sau „sateliţii” acestuia.

Liderii ACL Prahova, deputaţii Roberta Anastase şi Mircea Roşca, au criticat în termeni duri ordonanţa de urgenţă dată de Guvern care deschide, vreme de 45 de zile, porţile traseismului politic. Într-o conferinţă de presă organizată joi la sediul PNL Prahova, cei doi au precizat că mai mulţi edili sunt constrânşi să-şi schimbe orientarea politică, fie atraşi cu fonduri publice, fie şantajaţi sau ameninţaţi. Anastase a anunţat că pregăteşte o plângere la DNA pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, pe care-l acuză că „mituieşte” primarii, condiţionând alocarea de bani publici în funcţie de culoarea politică.

„Sunt convinsă că ceea ce s-a întâmplat până în momentul de faţă se va agrava pe zi ce trece. Presiunile asupra primarilor au devenit insuportabile. Principiul aplicat de PSD de când se ştiu ei, de când erau partid comunist, este acelaşi: biciul şi zăhărelul. Pe de o parte se duc diverse slugi ale domnului Cosma şi propun diverse sume, după cum doreşte clientul. Dacă totuşi omul rezistă, încep «ştii, ai o soţie care lucrează într-o instituţie a statului... s-ar putea să nu mai lucreze... ştii, fiul tău are o firmă... nasol, mâine va fi vizitat de nişte instituţii ale statului». Ameninţările continuă cu lucruri mult mai grave”, a afirmat Roberta Anastase.

PE ACEEASI TEMA:

Cine profită din „liberalizarea” traseismului

„Dacă Victor Ponta va fi preşedinte, ne întoarcem cu 10-15 ani în trecut. Vedem din nou abuzurile tipice guvernării Năstase”, a declarat preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca.

Cine profită din „liberalizarea” traseismului

Guvernul a aprobat, joi, controversata ordonanţă de urgenţă privind migraţia aleşilor locali, care le oferă politicienilor un termen de 45 de zile în care pot trece la ce partid îşi doresc.

Prezentată de vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) ca pe un act de restabilire a ordinii în consiliile locale şi judeţene unde politicienii liberali şi social-democraţii au fost votaţi sub sigla USL iar între timp s-au „despărţit”, ordonanţa de urgenţă adoptată ieri de Guvern oferă un termen de 45 de zile în care oamenii politici pot trece la ce partid doreşte inimioara lor, cum s-ar zice-n popor. Sau, după caz, la ce partid plăteşte mai bine. Sau chiar, dacă e să-i ascultăm pe reprezentanţii Opoziţiei, la ce partid îi strânge mai tare cu uşa. Cert este că măsura va duce, în următoarea lună, la o reaşezare completă a scenei politice, la nivel local şi naţional, lucru care, evident, va duce la formarea sau consolidarea unor majorităţi şi, implicit, se va traduce prin libertatea puterii de a-şi impune politicile, fără ca opoziţia să mai aibă un cuvânt important de spus.

La fel de sigur este că anumite partide vor avea de profitat de pe urma acestei „ferestre” de 45 de zile, principalul avantajat fiind PSD-ul. 

Miza, prezidenţialele

Dincolo de libertatea de a-şi impune deciziile, social-democraţii speră să îşi asigure un avantaj la alegerile prezidenţiale, prin înregimentarea unor aleşi cu notorietate la nivel local şi slăbirea concurenţei.

În Prahova, unde preşedintele Consiliului Judeţean este de la PSD, iar acelaşi partid are şi majoritatea în CJ, în condiţiile în care şi Guvernul este de aceeaşi culoare, toate sursele de fonduri sunt, în acest moment, în mâinile social-democraţilor. Este clar că, pentru primari, mai ales pentru cei care conduc localităţi sărace, singurele variante vin acum de la PSD. Iar cine controlează „robinetul cu bani” ajunge să controleze şi un număr mare de edili. Acesta este şi motivul pentru care, în acest moment, „liberalizarea” traseismului politic îi avantajează în primul rând pe social-democraţi.

Adio, PP-DD!

Tot avantajaţi vor fi şi cei din PLR, formaţiunea lui Tăriceanu urmând să primească un număr mare de adeziuni din PNL, după ce mai mulţi parlamentari trecuseră deja la formaţiunea lui Tăriceanu. Acum, când şi aleşii locali vor putea migra fără să-şi piardă mandatele, este de aşteptat ca mulţi dintre ei să facă aceeaşi mutare.

Un alt curent puternic în Prahova vizează UNPR-ul, fiind de notorietate că mai mulţi primari PDL şi PNL, printre care cei din Plopeni, Băicoi şi Floreşti, se înscriseseră în asociaţia UNPR, iar acum nu va mai fi decât un simplu pas până la înregimentarea lor politică. De altfel, puteţi fi siguri că mulţi dintre aleşii tentaţi să treacă la PLR sau UNPR au aşteptat cu sufletul la gură ştirea privind aprobarea ordonanţei.

Un alt avantajat este PMP-ul, care în ultimele luni a atras parlamentari de la PDL, iar acum cu siguranţă se aşteaptă la o migraţie importantă, în aceeaşi direcţie, şi la nivelul primăriilor.

Dezavantajate sunt, evident, partidele de opoziţie, care nu prea au cu ce să momească politicienii nehotărâţi. Specialiştii se aşteaptă ca PDL şi PNL să fie slăbite de trecerile membrilor către PSD, UNPR, PMP sau PLR. Un alt perdant ar putea fi partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD-ul fiind în ultimele luni pe un traseu descendent şi existând riscul ca această coborâre să se transforme într-un adevărat picaj. Mai ales că, în 2012, unii dintre candidaţii formaţiunii erau, de fapt, foşti social-democraţi care n-au mai găsit loc pe lista PSD-ului.

Dalkia a fentat fondul de investiţii cu 900.000 de euro

Mai mulţi consilieri locali din opoziţie cer ca Primăria Ploieşti să adopte o politică mai dură faţă de operatorul de termoficare, acuzat că, deşi în 2013 a obţinut un profit de două milioane de euro, a „tras o ţeapă” de 900.000 de euro la capitolul investiţii asumate.

Contractul de delegare a serviciului de termoficare din Ploieşti prevede că operatorul, Dalkia Termo Prahova, se obligă să facă investiţii în reţelele pe care le gestionează. Planurile de investiţii trec prin Comitetul de Coordonare, Adunarea Generală a Acţionarilor şi apoi sunt aprobate de Consiliul Local. La şedinţa din această lună, când pe ordinea de zi a intrat un proiect vizând planul de investiţii pe acest an, consilierii au tras un semnal de alarmă, reclamând că operatorul a rămas în urmă cu investiţiile.

Perioada reclamată vizează anul trecut, când Dalkia a avut un program aprobat la valoarea de 2,17 milioane de euro, dar a realizat investiţii în valoare de numai 1,26 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Primăriei.

Mai mult, urmărind analiza prezentată consilierilor, se remarcă deja un tipar, în care de ani buni operatorul investeşte sume mult mai mici decât cele aprobate de Comitetul de Coordonare, AGA şi Consiliul Local. Din 2008, inclusiv, până în prezent, Dalkia a investit de fiecare dată mai puţin decât se obligase, cu o singură excepţie, în 2010. 

Investiţii reclasificate 

„Telegrama” a solicitat un punct de vedere din partea operatorului cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor asumate în anul 2013. Potrivit reprezentanţilor biroului de comunicare, diferenţa între planul aprobat şi sumele plătite în realitate se explică prin faptul că au existat lucrări începute în 2013, dar care au continuat şi în acest an. În plus, potrivit reprezentanţilor Dalkia, mai multe obiective încadrate iniţial ca investiţii au fost reclasificate ca reparaţii, o distincţie care pentru omul de rând poate că nu înseamnă prea mult, dar care face o mare diferenţă din punct de vedere juridic, în termenii contractului.

Ca urmare a acestei situaţii, Consiliul Local Ploieşti a respins proiectul privind aprobarea planului pe 2014, aleşii din Opoziţie solicitând ca reprezentanţii Primăriei să adopte o atitudine fermă faţă de Dalkia. „Operatorul nu a realizat investiţii de peste 800.000 de euro din programul aprobat pe 2013. În plus, în programul pe 2014 apar unele obiective de două ori, o dată ca investiţii în continuare şi o dată ca investiţii noi. Vă întreb, la final, ce primim? Două turbine sau una, două soft-uri sau unul?”,a comentat consilierul liberal Ionuţ Ionescu. „Este inadmisibil ca Dalkia să realizeze un profit de două milioane de euro, anul trecut, dar să nu fie în stare să-şi realizeze planul de investiţii”, a declarat democrat-liberalul Gheorghe Sârbu.

Pentru 2014, operatorul a propus un program de investiţii în valoare de aproximativ 1,62 milioane de euro. Prin contractul de concesiune semnat în 2004, Dalkia s-a angajat să investească în Ploieşti 25 de milioane de euro, pentru întreaga perioadă contractuală de 15 ani. La sfârşitul lui 2013, suma investiţiilor realizate de operator se ridica la 26 de milioane de euro, potrivit datelor oferite de Dalkia.

Pecanha e accidentat. Vezi cine-i ia locul in poarta la Petrolul!

Cu Geraldo suspendat si Fanchone accidentat, Petrolul Ploiesti va avea clipe grele, joi seara, la Zagreb, unde incearca sa intoarca infrangerea 1-3 din tur. La cele doua indisponibilitati din aparare se adauga lipsa portarului Pecanha, titular incontestabil si vazut ca unul dintre cei mai buni portari din Liga 1 in ultimii ani. Potrivit ultimelor informatii din lotul lupilor, brazilianul va lipsi aproximativ o luna, o veste proasta pentru fanii petrolisti care sperau ca zvonurile initiala privind accidentarea lui Pecanha sa nu se adevereasca.

In lipsa lui Pecanha, antrenorul Razvan Lucescu are doua variante de rezerva, Alberto Cobrea si Mirel Bolboasa, ambii portari tineri, de perspectiva, adusi in aceasta vara. Sunt sanse mari ca titular diseara sa fie Cobrea, portarul in varsta de 23 de ani adus de la Concordia Chiajna.

MAI MULTE DETALII AICI:

Transfer pentru viitor. Alberto Cobrea a semnat cu Petrolul

Petrolul, apărare inedită la Zagreb. Vezi formula probabila!

 

ACL Prahova critica ordonanta lui Ponta: "Este o zi neagra"

Liderii ACL Prahova, deputatii Roberta Anastase si Mircea Rosca, au criticat in termeni duri ordonanta de urgenta data de Guvern care deschide, vreme de 45 de zile, portile traseismului politic. Intr-o conferinta de presa organizata joi, la sediul PNL Prahova, cei doi politicieni au dezvaluit ca primarii liberali si democrat-liberali sunt amenintati pentru a trece la PSD sau la vreunul din partidele-satelit. Totodata, ei au caracterizat ordonanta cabinetului Ponta ca pe o intoarcere in trecut si un abuz.

"Daca Victor Ponta va fi presedinte, ne intoarcem cu 10-15 ani in trecut. Vedem din nou abuzurile tipice guvernarii Nastase. In Prahova, abuzurile au inceput odata cu demiterea lui Sebastian Danielescu din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, de altfel si colegul nostru si PNL au dat in judecata institutia Consiliului Judetean. Acum se fac presiuni asupra primarilor. Noi speram sa nu cedeze niciunul. Daca cedeaza acum, li se va pune eticheta de primari slabi de inger si vor fi intotdeauna supusi la astfel de presiuni", a avertizat Mircea Rosca, presedintele PNL Prahova.

PE ACEEASI TEMA:

Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali a fost VOTATĂ în şedinţa de Guvern

"Este o zi neagra. Toate aceste racolari sunt menite sa influenteze votul de la alegerile prezidentiale", a explicat si Roberta Anastase, presedintele PDL Prahova. Aceasta a declarat ca mai multi colegi de partid au fost constransi sa paraseasca formatiunea, descriind "mecanismul" prin care se fac aceste propuneri. De asemenea, liderul democrat-liberal a vorbit si despre o plangere penala pe care i-o pregateste presedintelui Consiliului Judetean, Mircea Cosma.

Cititi toate detaliile si reactiile in editia tiparita de vineri!

LUCRARI TRAMVAI: O intersectie din Ploiesti va fi blocata incepând de azi - GALERIE FOTO

Începând din această dimineaţă, intersecţia dintre Şoseaua Nordului şi străzile Andrei Mureşanu şi Rapsodiei va fi închisă, mai bine de două săptămâni, pentru modernizarea liniilor de tramvai. Constructorii au prezentat pentru „Telegrama” graficul lucrărilor, până în luna mai a lui 2015.

Avansarea lucrărilor pentru modernizarea căii de rulare a tramvaiului din Ploieşti, proiect finanţat din fonduri europene, duce la închiderea mai multor tronsoane de drum. Astăzi va fi „atacată”, aşa cum anunţă constructorii, intersecţia din zona Complexului Mic de la Nord, aşa cum este cunoscută de localnici. Astfel, traversarea Şoselei Nordului, de pe Andrei Mureşanu pe Rapsodiei sau invers, nu va mai fi posibilă, zona centrală a intersecţiei, unde se află vechile linii, urmând să fie închisă pentru continuarea lucrărilor. Astfel, pentru şoferii care vin de pe vreuna dintre cele două străzi, în momentul intrării în Şoseaua Nordului vor fi montate indicatoare cu „obligatoriu la dreapta”. Măsura intră în vigoare în această dimineaţă, de la ora 9.00. Iniţial, constructorii au cerut aprobare pentru a menţine intersecţia închisă până pe 30 septembrie, însă administraţia locală şi Poliţia Rutieră au aprobat planul de trafic doar până pe data de 15.

CITITI SI:

GALERIE FOTO - Uite cum sunt sudate liniile de tramvai din Ploiesti. Jurnal de nepriceput in vizita pe santier

Reprezentanţii firmei contractate de Primăria Ploieşti pentru a urmări execuţia contractului au dezvăluit pentru „Telegrama” cum decurg lucrările pe tronsonul din zona de nord, unde au loc aceste restricţii de trafic, şi care vor fi următoarele măsuri. Astfel, reprezentanţii Irimat Cons au precizat că intenţia este ca până în iarnă să fie asfaltată toată porţiunea liniilor de tramvai, urmând ca la trotuare, borduri, cabluri, stâlpi, plus turnarea asfaltului pe partea carosabilă să se lucreze de anul viitor, până în mai 2015.

„În prezent, constructorii de pe acest tronson, de la Judeţean până la intersecţia cu Republicii, se ocupă de prinderea şinelor. Urmează să mai fie turnat un strat de ciment, apoi asfaltul, la nivel cu şinele de tramvai, cu marjă de plus-minus un milimetru. Până la 1 octombrie, cu aproximaţie, constructorii s-au angajat să finalizeze tronsonul de pe strada Găgeni, pentru a fi redat circulaţiei. La fel, şi pe Şoseaua Nordului se va lucra intens la şine şi la trama stradală, se vor face eforturi ca până la 15 decembrie această bandă să fie gata, urmând ca lucrările electrice, fire, stâlpi, staţii, să fie făcute în perioada de iarnă, pe măsură ce vremea va permite. Din 2015 trecem şi la prima bandă de mers, cea pe care nu se află linii de tramvai. Aici se va turna asfalt, urmând să fie adusă la acelaşi nivel cu şinele. Deja constructorii au suplimentat forţele, se lucrează intens, inclusiv sâmbăta, duminica şi noaptea. Inclusiv de Sfânta Maria au fost la lucru. Lucrările sunt în grafic, cu toate că, de cinci luni, de când au pornit, au avut 35 de zile de ploaie. În maxim două săptămâni vor fi aduse aparatele de cale, adică porţiunile care urmează să fie montate în bucla din faţa Spitalului Judeţean. În rest, toate materialele necesare au fost aduse. Intersecţia de la McDonald’s va fi atacată la primăvară, este o lucrare de amploare, care va necesita noi restricţii de trafic”, ne-a transmis Florin Goruneanu, patronul Irimat Cons, firma care asigură dirigenţia de şantier pe acest tronson.

Primarul Bădescu are un nou consilier personal

Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, a angajat un nou consilier în Cabinetul primarului, care va avea atribuţii în domeniul educaţiei. Noul consilier personal al edilului este Liliana Enescu, nimeni altcineva decât fostul director, vreme de 12 ani, al Colegiului Naţional „Jean Monnet”.

„În această perioadă fostul Liceu Pedagogic s-a transformat în Colegiu Naţional. Totodată, în perioada anilor de directorat ai doamnei Liliana Enescu, elevii colegiului au obţinut rezultate de excepţie la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor naţionale”, a argumentat ieri Primăria Ploieşti, într-un comunicat de presă.

Circulatie inchisa pe strada Nicolae Balcescu din Ploiesti

Direcţia Tehnic Investiţii din Primăria Ploieşti a anunţat ieri că se va închide  circulaţia auto pe strada Nicolae Bălcescu, tronsonul cuprins între strada Mihai Bravu şi strada Dr. Dumitru Bagdazar, începând cu data de 1 septembrie. Măsura a fost luată pentru continuarea lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai de pe traseul 101, proiect finanţat din fonduri europene.

„Circulaţia auto se va face pe rutele ocolitoare, în conformitate cu Planul de Management de Trafic aprobat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Serviciul Rutier. În zonă sunt montate semnele de circulaţie corespunzătoare şi balizele aferente”, se arată într-un comunicat trimis de Primăria Ploieşti.

Scandal la piaţa de flori din centrul Ploieştiului: „Hale şi Pieţe ne umflă facturile”

Vânzătorii de flori din piaţa special amenajată la Halele Centrale din Ploieşti reclamă că reprezentanţii societăţii le umflă în mod abuziv facturile, cu mai multe cheltuieli nejustificate, de la curent la materiale de curăţenie pe care nimeni nu le-a văzut!

Mai mulţi comercianţi au protestat, ieri, la Halele Centrale, încercând să stea de vorbă cu directorul Hale şi Pieţe, Emanuel Ilie, pentru a lămuri o serie de probleme apărute la facturile din ultimele luni. Vânzătorii, care comercializează flori în spaţiile special amenajate pe platoul Halelor, spun că sunt obligaţi să plătească de aproape două ori mai mult decât anul trecut, facturile fiindu-le încărcate cu nişte cheltuieli greu de explicat. O altă îngrijorare vizează anunţatele lucrări pentru modernizarea platoului, caz în care comercianţii se tem că vor fi aruncaţi în stradă, contractele de închiriere pe care le au pentru tarabe prevăzând doar un preaviz de 15 zile, fără ca Hale şi Pieţe să le ofere alte spaţii, în compensaţie, pe durata lucrărilor. 

„Ce materiale de curăţenie?” 

„Este un abuz” reclamă vânzătorii de flori, care de câteva săptămâni s-au trezit nevoiţi să semneze noi acte adiţionale, după ce acum câteva luni au acceptat să li se treacă în facturi mai multe cheltuieli, pentru curent, ridicarea gunoiului şi curăţenie. Doar că - susţin oamenii - ei plătesc în plus pentru aşa-zisele servicii, dar nu beneficiază de toate. “Ne pun să plătim curăţenie şi uite cum arată geamurile, sunt pline de zoaie. Mama, care are 60 de ani, le mai spală din când în când”, reclamă una dintre vânzătoare. Imediat, din spatele unei mese apare o altă comerciantă, cu două bidoane în mână, amândouă cu produse de curăţenie: „Asta sunt cumpărate de noi, cei de la Hale n-au făcut niciodată curăţenie aici!”. „Facem singuri curăţenie, ne autogospodărim aici”, completează un alt vânzător.

În total, explică oamenii, facturile pentru închirierea tarabelor, plus aceste contribuţii la utilităţi, au crescut din 2013 până în prezent de la aproximativ 480 de lei pe lună pentru o tarabă de circa un metru pătrat până la 600, 800 sau 900 de lei, în funcţie de lună.

„În contractele noastre scrie că trebuie să plătim 7,1 lei pe metru pătrat pe zi, plus TVA. Nu mai pun la calcul că noi avem o tarabă de un metru pătrat şi plătim doi, ne bagă în calcul şi spaţiul din spatele tarabei. În acele contracte avem doar obligaţii, cei de la Hale şi Pieţe nu au nicio obligaţie faţă de noi”, s-a plâns şi Florica Stan.

„Sunt facturile umflate, de la 480 de lei am ajuns la 900. În plus, ce se întâmplă la birouri e bătaie de joc, eu am avut două luni în care nu am venit aici, din cauza unei probleme medicale a copilului meu, am depus cerere, însoţită de certificatul medical, iar ei mă pun să plătesc şi pentru acele luni. Mi-au spus că au pierdut certificatul, asta e neglijenţă în serviciu. Nu ne asigură nicio condiţie. Noi plătim de aproape două ori mai mult decât se întâmplă la alte tarabe, pe platou. În plus, au permis să se comercializeze flori şi afară, iar numărul clienţilor care mai intră în piaţa de flori a scăzut. În aceste condiţii, cum îşi permit să ne ceară dublu?”, a comentat şi Valentin.

„Într-o lună, factura la curent ne-a venit vreo 230 de lei. La 42 de mese, câte sunt aici, înseamnă o factură totală de 9.600 de lei. CHiar crede cineva că s-a consumat energie electrică de 9.600 de lei? Pentru ce am plătit 230 de lei eu, pentru un bec economic, cât am deasupra tarabei mele?”, a mai calculat o comerciantă revoltată. 

Ce se-ntâmplă la lucrări 

O altă îngrijorare vizează, cum vă povesteam, viitoarele lucrări, Hale şi Pieţe având un proiect amplu pentru modernizarea platoului. Comercianţii reclamă că societatea comercială, deţinută integral de Consiliul Local Ploieşti, nu le asigură nicio variantă pe durata lucrărilor. „O să ne dea în stradă. A trebuit să semnăm acele acte adiţionale, altfel riscam să pierdem tarabele. Acolo scrie că e un preaviz de 15 zile. În rest, ei nu îşi asumă nicio obligaţie faţă de noi. Am 70 de ani, unde să mă duc?”, s-a plâns o comerciantă. „Am 64 de ani, vând flori de la 16 ani, asta am făcut toată viaţa. Unde să mă duc acum dacă încep lucrările şi ne dau afară. Nu ne asigură nicăieri”, a specificat şi Florica, o altă vânzătoare de flori.

Nemulţumiţi de condiţii şi de facturile mari, oamenii au încercat ieri să intre la directorul Hale Şi Pieţe sau la şeful pieţei, însă cei doi nu erau prezenţi în sediu pentru a oferi un punct de vedere. 

„Telegrama” va monitoriza în continuare situaţia de la Halele Centrale. Dacă aveţi reclamaţii cu privire la activitatea Hale şi Pieţe sau a altor structuri din subordinea Primăriei Ploieşti, aşteptăm sesizările voastre pe adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. ! 

GALERIE FOTO - Uite cum sunt sudate liniile de tramvai din Ploiesti. Jurnal de nepriceput in vizita pe santier

O echipa "Telegrama" a facut astazi o vizita pe santierul pentru modernizarea caii de rulare a tramvaiului din zona de nord a municipiului Ploiesti. Constructorii asigura ca, in ciuda numarului mare de zile ploioase din ultimele luni, lucrarile sunt in termen, asa ca ne-au insotit pe traseu, explicandu-ne, pas cu pas, ce lucrari urmeaza. Toate detaliile despre graficul din acest an, lucrarile din 2015, termenul limita si viitoarele restrictii de circulatie sunt in editia tiparita de joi. Acum, insa, ne concentram pe un singur moment al vizitei noastre, probabil cel mai "incins", un soi de spectacol pirotehnic pe care muncitorii il ofera de cateva ori pe zi pentru pietonii curiosi.

Baietii ne spun increzatori: "Pai daca tot vreti sa faceti poze, mai asteptati 10 minute, sa vedeti o sudura aluminotermica". Nu stiam ca santierul liniei de tramvai are si o atractie turistica. Pana atunci, credeam ca singura distractie pentru muncitorii din Ploiesti este sa urmeareasca pietonii care se impiedica in santurile sapate de ei. Dar nu, atractia se pare ca este sudura aluminotermica. Mai vazusem suduri, dupa metoda clasica, aia cu electrozi, dar cumva presimteam ca procedeul pe care il promovau ei era ceva diferit. Altfel ce rost ar fi avut sa ne recomande asa ceva? Parca imi aminteam vag un episod din seria aceea de pe Discovery care arata cum sunt fabricate diverse produse. Parca acolo vasusem ceva.

Ajungem in dreptul unui grup de muncitori care montau, la imbinarea dintre doua tronsoane de sine, un soi de matrita metalica, pe care o izolau cu nisip ud. Sau cel putin ceva ce semana cu nisipul, luat pumn cu pumn dintr-o tava metalica lasata jos si care semana fix cu tava unei pisici. Cu nisip, evident. Doua lucruri erau clare: asta sigur nu era sudarea propriu-zisa, unu, si doi, nu mai vazusem asa ceva. Deci erau sanse ca invitatia sa merite. Chiar daca, va zic sincer, in momentul in care vedeai muncitorii batand cu niste bucati mici din metal in acel nisip, sa-l taseze, iti puneai unele semne de intrebare cu privire la spectaculozitatea intregului procedeu.

Dupa ce termina partea de cofrare incepe direct lucruul cu foc deschis. Iar cand vezi muncitori lucrand cu foc deschis, langa un tub sub presiune, instinctul de conservare te indeamna sa faci cativa pasi in spate. Cu grija, sa nu te impiedici de sine. Fusese primul lucru pe care ni l-au zis, sa nu calcam pe sine, ca-s puse la "milimetru". Nu stiu ce milimetru au ei, dar, oricum, n-am atins sinele. Baietii observa ca batem in retragere si ne indeamna, calmi, sa venim mai aproape. Inventam o minciuna, cum ca avem la aparatul foto obiectivul de departare, de aproape n-ar face nicio branza, asa ca ramanem pe locurile noastre. Muncitorii par de incredere, nu sunt acei "Dorei" cu care eram obisnuiti, dar totusi nu poti sa te risti. Vorba aia, increderea trebuie castigata.

Apoi sting "torta" (sau cum naibii s-o fi numind ustensila aia din care ieseau flacari, ca probabil ratasem episodul despre ea de pe Discovery). Asa ca o vom denumi in continuare "torta" sau, cu acordul dumneavoastra, "flasneta". Oricum, nu e asa importanta in poveste. Sting ei flasneta asadar, o lasa jos si iau o galeata argintie. Careia ii dau foc in partea superioara, ocazie cu care ne dam seama ca avem montat pe aparatul foto obiectivele de si mai mare distanta, asa ca mai facem doi pasi in spate. Din galeata incepe sa iasa un fum gros, negru, urmat de flacari mai ceva ca la "vulcanii" aia care se vand ilegal in fata magazinului BIG inainte de Revelion. Ma gandesc ca baietii astia ar fi primiti extrem de bine de galeriile echipelor de fotbal, la cat de priceputi sunt cu fumigenele. "Acum o sa curga", ne anunta ei. "O sa ce?" n-apuc sa-ntreb si constat ca mai facusem un pas in spate.

Dupa spectacolul pirotehnic, urmeaza spectacolul de lumini. Intr-adevar, din galeata incepe sa curga un metal inandescent, direct in matrita stransa pe sine. Presupunem noi ca ala trebuie sa fie aluminiu incins. Dar, evident, nu-ntreb nimic, de teama sa nu fac vreo gafa in fata expertilor, prefer sa astept pana ajung la redactie si ma lamureste google. Culmea, n-as fi gafat. Dupa ce trece asta, matrita e indepartata, iar ce ramane intre cele doua sine, acel aluminiu care a luat forma mulajului, trebuie polizat,

Intreaga procedura, ne explica muncitorii, este destul de migaloasa. Si asta pentru o singura sudura. Iar ei au de legat intre ele cateva sute de sine, bucati de 18 metri fiecare in lungime si care, in total, trebuie sa se intinda pe cativa kilometri.

Asa cum google avea sa-mi confirme cateva zeci de minute mai tarziu, sudarea aluminotermica are ceva de-a face cu aluminiul. Mai exact, se realizeaza cu ajutorul termitului, care este un amestec granulat de oxid de fier, aluminiu si feroaliaje pentru aliere, la o temperatura foarte înalta cu preincalzirea termitului si turnarea lui in forma de turnare, aflata deasupra capetelor de sina.

Cofrarea, bolboroseala, fumul, flacarile, artificiile si metalul incins sunt toate, pas cu pas, in galeria foto de mai jos.

Uite pentru ce proiecte vrea Primaria Ploiesti sa atraga fonduri europene in urmatorii ani!

Consiliul Local Ploieşti a aprobat la începutul acestei săptămâni lista proiectelor de investiţii prioritare, pentru care municipalitatea speră să atragă fonduri europene până în 2020. Printre cele 27 de obiective se numără construirea unui nou sediu al Primăriei, realizarea de noi grădiniţe, parcări şi locuinţe sociale, dar şi achiziţia de tramvaie.

Primăria Ploieşti pregăteşte mai multe proiecte ambiţioase, pentru care speră să obţină fonduri europene în perioada de finanţare 2014-2020. Chiar dacă multe dintre acestea sunt, momentan, doar în stadiul de intenţie anunţată, fără să aibă în spate studii de fezabilitate sau proiect tehnic, municipalitatea urmează să demareze procedurile pe măsură ce se vor deschide axele de finanţare şi se vor lămuri toate problemele birocratice privind eligibilitatea şi aprobarea proiectelor finanţabile de Uniunea Europeană.

PE ACEEASI TEMA:

Sediu nou pentru Primăria Ploieşti, din fonduri europene

Proiect de modernizare pentru cartierul Mimiu

Lista de priorităţi a fost aprobată de consilierii locali în şedinţa ordinară CL Ploieşti din această lună, documentul cuprinzând 27 de propuneri.

Printre aceste obiective se regăsesc mai multe terminale rutiere, realizarea unor inele de circulaţie, modernizarea a patru cartiere de la periferie, construirea a trei grădiniţe, reabilitarea Halelor Centrale, lărgirea pasajului rutier de la Podul Înalt şi achiziţia de tramvaie. În plus, aşa cum „Telegrama” a scris în ediţia de marţi, Primăria Ploieşti speră să obţină fonduri europene şi pentru construirea unui nou sediu administrativ, chiar dacă în prezent nu s-a stabilit oficial unde ar urma să fie acesta amplasat. 

Lista obiectivelor 

1. Extindere capacitate cămin bătrâni str. Cosminele

2. Construcţie sediu Primărie Ploieşti

3. Construire campus şcolar Colegiul Economic "Virgil Madgearu”

4. Construire grădiniţă cu program normal Aleea Strunga

5. Construire grădiniţă cu program normal nr. 20 Strada Trestioara

6. Construire grădiniţă cu program prelungit Bulevardul Petrolului

CITITI SI:

Premii din bugetul local pentru veteranii Ploiestiului

BLOCAJ! Sedinta de Consiliu Local, intrerupta brusc la Ploiesti, din cauza neintelegerilor intre putere si opozitie

7. Construire sală concerte, ateliere şi sală de sport Liceul de Artă "Carmen Sylva"

8. Eficientizare consumuri energetice în municipiul Ploieşti - sistem iluminat public și clădiri publice

9. Înfiinţare parcare tiruri

10. Realizare locuinţe sociale în cartierul Bereasca

11. Modernizare colonie Vega

12. Modernizare cartier Mitică Apostol

13. Modernizare cartier Pictor Rosenthal

14. Modernizare cartier Râfov

15. Modernizare str. Gh. Cantacuzino în zona pasaj CF Podul Înalt prin lărgire la 4 benzi, reabilitare str. Ghe. Cantacuzino, tronson Șos. Vestului - limită oraş, inclusiv terminal multimodal

16. Modernizare str. Ştrandului, si amenajare intersecție str. Strandului – Centura de Est

17. Reabilitarea energetică a blocurilor de locuinţe

18. Reabilitare terminal de transport auto de călători zona sud

19. Regularizare Pârâu Dâmbu

20. Reţea integrată comunicații digitale pentru activități de administraţie locală, ordine publică şi managementul situaţiilor de urgenţă

21. Terminal Nord Vest

22. Fluidizare trafic prelungire strada Libertăţii

23. Întregire Inel III de circulaţie Tronson Gara de Sud - Dâmbu

24. Întregire Inel III de circulaţie Tronson Bariera Bucov - Gageni

25. Reabilitare monument istoric Halele Centrale

26. Realizare reţele de servicii sociale la domiciliu

27. Achiziţie tramvaie

La fostul cinema Modern se deschide un market Carrefour. Daca se poate...

Un controversat proiect de hotărâre aprobat ieri de Consiliul Local Ploieşti vizează preluarea în patrimoniu a două foste cinematografe din oraş, Premiera, aflat în centrul municipiului, şi Modern, din cartierul Aurora. Ambele se află în continuare în administrarea RomâniaFilm, această regie de stat şi Primăria Ploieşti purtând de câteva luni o corespondenţă în vederea transferării celor două imobile. Controversele pleacă, însă, de la faptul că, între timp, RomâniaFilm a anunţat că a închiriat o mare parte din fostul cinema Modern, aici urmând să se deschidă un Carrefour Market.

La nivelul administraţiei locale s-a vorbit chiar despre un sabotaj, ajungându-se până la ipoteza conform căreia cineva ar fi avut interesul să amâne negocierile dintre Primărie şi RomâniaFilm. „S-au folosit de lipsa unei hotărâri de Consiliu din partea noastră ca să întârzie semnarea protocolului de predare-primire”, a spus primarul Iulian Bădescu despre acest subiect, încercând să convingă consilierii de necesitatea aprobării acestui proiect.

„Ne vom lupta şi pentru fostul cinema Modern”, a declarat viceprimarul Iulian Teodorescu, dând de înţeles că Primăria va insista pentru rezilierea acordului dintre RomâniaFilm şi Carrefour.

Primăria are mai multe variante pentru utilizarea celor două cinemauri, una dintre cele mai vehiculate vizând amenajarea unor săli de spectacole.

Premii din bugetul local pentru veteranii Ploiestiului

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în şedinţa de ieri, un proiect care vizează oferirea unor premii din bugetul local pentru două persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani. Proiectul face parte, aşa cum explică autorităţile în expunerea de motive, dintr-o campanie mai amplă de „prețuire și respect pentru exemplul pozitiv” dat de veteranii oraşului.

Prin proiectul aprobat ieri, administraţia ploieşteană oferă câte 2.000 de lei pentru Şoimoşan Sultana, care a împlinit 100 de ani pe 4 iulie, şi Pindici Vasile, care a aniversat 101 ani la o zi distanţă.

„Exemplul oferit nouă, tuturor, de persoanele care împlinesc  sau chiar depăşesc  venerabila vârstă de 100 ani, prin puterea şi rezistenţa de care au dat dovadă de-a lungul timpului în faţa vicisitudinilor întâmpinate, merită a fi marcat de către municipalitatea ploieşteană”, a explicat primarul Iulian Bădescu în expunerea de motive care a însoţit proiectul aprobat marţi de Consiliul Local Ploieşti.

Leonard Doroftei, provocat la Ice Bucket Challenge

Presedintele Federatiei Romane de Box, ploiesteanul Leonard Doroftei, a primit, astazi, provocarea de a lua parte la ceea ce deja poate fi considerat un fenomen mondial: ice bucket challenge. Doroftei a fost provocat de catre presedintele Comitetului Olimpic Roman, Alin Petrache, si, daca regulile jocului s-ar aplica cu strictete, are la dispozitie 24 de ore ca sa raspunda pozitiv.

Alin Petrache si-a turnat o galeata cu apa in cap, la invitatia jurnalistilor de la Realitatea TV. El a provocat mai departe alte persoane importante din lumea sportului romanesc, printre care si Leonard Doroftei.

La Ploiesti deja mai multi sportivi au luat parte la ice bucket challenge, printre ei fiind Adrian Mutu si Pablo De Lucas de la Petrolul si Alhaji Mohammed de la CSU Asesoft.

Ice Bucket Challenge, cunoscuta si ca "ALS Ice Bucket Challenge", este o activitate care presupune turnarea unei cantitati de apa cu gheata in cap, avand ca principal scop sensibilizarea opiniei publice fata de problemele pacientilor de scleroza laterala amiotica. Persoanele provocate trebuie sa doneze 10 dolari dupa ce raspund provocarii sau, daca refuza sa isi toarne apa, trebuie sa doneze o suma de 10 ori mai mare.

La Ploiesti s-a inventat cartierul rezidential fara apa, gaze si curent

Când spuneţi „cartier rezidenţial”, vă imaginaţi o suită de vile, înconjurate de imobile neterminate, fără alimentare cu energie electrică, gaze, apă sau canalizare? În Ploieşti chiar există aşa ceva, chiar dacă, de ani buni, proprietarii plătesc impozite demne, cum îi spune şi numele, de-un cartier rezidenţial. Sătui de indiferenţă, oamenii s-au prezentat, ieri, în Consiliul Local.

Lansat cu tam-tam, reeşalonat, negociat şi, într-un final, îngropat, proiectul privind realizarea cartierul rezidenţial Eden, derulat în parteneriat de Primăria Ploieşti şi firma Triumf, aduce în continuare la disperare câteva familii din municipiu. Oamenii, „păcăliţi” să îşi ia, în avans, locuinţe aici, sunt în continuare într-o situaţie penibilă, fiind lăsaţi fără apă, curent, gaze şi canalizare.

Proiectul, lansat în administraţia Calotă, prevedea ca Primăria să pună la dispoziţie terenul, lângă Spitalul Judeţean, iar firma să construiască mai multe locuinţe. La final, în varianta optimistă, ambele părţi îşi scoteau banii din vânzarea vilelor şi parcelelor de teren. Numai că, între timp, a venit criza economică, tot scenariul optimist a fost dat peste cap, iar constructorul nu şi-a mai permis să finalizeze lucrările la toate casele.

14 familii au cumpărat locuinţe aici, atrase de perspectiva de a trăi într-un cartier liniştit, situat la periferia oraşului, lângă staţia de tramvai, Spitalul Judeţean şi mall-urile din zona de nord. Nu se aşteptau, în momentul în care au făcut credite ca să-şi cumpere locuinţe, că lucrările vor fi sistate, iar ei vor fi lăsaţi într-un câmp, înconjuraţi de construcţii nefinalizate, fără acces la utilităţi.

Supăraţi că autorităţile ploieştene nu s-au ocupat de modernizarea acestei zone, proprietarii au transmis un memoriu către Primărie, iar ieri s-au prezentat în faţa consilierilor locali, în timpul şedinţei ordinare pe luna august.

„În urmă cu cinci ani, atraşi de publicitatea făcută de Primăria Ploieşti la acea dată, am contractat fiecare construcţia unei case pentru care parte din noi a făcut credite ipotecare pe 25 de ani. Cu toate că pentru aceste proprietăţi noi plătim impozite ca orice cetăţean onest, nu beneficiem de dreptul nostru de folosinţă, întrucât nu avem asigurate utilităţile necesare (apă, canalizare, gaze, energie electrică). Dorim să vă facem să înţelegeţi că suntem cetăţeni ai acestui oraş şi avem tot dreptul să putem locui în propriile noastre case, iar dumneavoastră aveţi obligaţia prin lege să ne asiguraţi toate utilităţile necesare”, se arată în memoriul semnat de Vasile Oprea, în numele tuturor celor 14 proprietari din acest „cartier rezidenţial”.

Prezenţi în şedinţa de luni a Consiliului Local, oamenii au primit asigurări din partea edilului Iulian Bădescu, acesta transmiţându-le că există proiecte pentru modernizarea acestui cartier, singura incertitudine fiind legată de reţeaua de gaze. Totuşi, primarul le-a cerut să înţeleagă că aceste lucrări nu se vor putea face peste noapte. Dac-am început textul cu o întrebare, îl încheiem tot cu o întrebare: auziţi, dom’ primar, câtă răbdare să mai aibă oamenii ăştia?

 

Foto Alex Călinoiu: Iulian Bădescu, ascultând cu atenţie mesajul transmis de unul dintre proprietarii din acest cartier

Pagina 1 din 222

Curs valutar BNR

State flagEUR 4.4126 RON
State flagUSD 3.3490 RON

Valabil la data: 29-08-2014

Horoscop

Newsletter

Happydental.ro
intercom
newsman
oyl company
event
jooble.com.ro
tryme
cci
Tehcomobil
GRAL MEDICAL
integrameonline
telegrama
HomeReportajReportajGALERIE FOTO - Cele mai spectaculoase piscine din lumeTop of Page
Cine profită din „liberalizarea” traseismului