Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 07:12

Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pe lista unităților care ar putea beneficia de echipamente radioterapie. În ce alte județe vor ajunge primele aparate

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a semnat, în aceste zile, primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din București și din țară. "Echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură cu echipamente de radioterapie. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate în cadrul contractelor semnate astăzi este de 11 milioane de euro. Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Județean Constanța, Spitalul  Județean Galați, Institutul Oncologic București «prof.dr.Alexandru Trestioreanu», Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias", a anunțat Ministerul Sănătății.

“Este pentru prima dată când în România se face o astfel de investiție necesară pentru a crea o rețea publică de radioterapie. Ne dorim să asigurăm accesul pacienților la aceste terapii și condiții mai bune de lucru pentru specialiștii din sănătate. În acest moment, radioterapia se face în puținele centre publice existente, iar restul pacienților merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei rețele publice, vor scădea foarte mult timpii de așteptare, pentru că un pacient oncologic nu-și permite să aștepte”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

În etapa următoare, în cadrul aceluiași proiect, urmează dotarea cu  echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi la finalul fazei de evaluare, existând  premisele ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziție. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. "I.Chiricuță" Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitație.

De asemenea, în luna decembrie, la Ministerul Sănătății este programată vizita experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării locațiilor din unitățile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie  cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din țară din cadrul unităților sanitare. Printre acestea se numără și Spitalul Județean de Urgență Ploiești, lista fiind completată cu Institutul Clinic Fundeni, Spitalul  Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" București, Spitalul Clinic Colțea,  Spitalul Județean Brașov, Spitalul Județean  Argeș, , Spitalul Județean Mureș și  Spitalul Municipal Timișoara.

Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății, sub formă de granturi nerambursabile, ;i suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.

"Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile încep să fie accesate. Suma totală acordată pentru achiziția de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro. Acordul cu Banca Mondială prevede construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.