Joi, 16 Noiembrie 2017 05:42

Avertisment din partea medicilor. Un medicament banal, pe care îl iau inclusiv copiii, poate fi MORTAL

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Paracetamolul este cel mai folosit analgezic şi multe persoane sunt tentate să exagereze fără a lua în seama faptul că şi acesta poate fi fatal, la fel ca multe alte medicamente. Specialiştii britanici trag un semnal de alarmă, amintind că nu puţine sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma ingerării prea multor astfel de tablete într-o perioadă scurtă de timp. Potrivit specialiştilor britanici, citaţi de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfârşi din cauza ficatului care cedează de pe urma unei supradoze accidentale decât din cauza celei intenţionate. Mulţi iau paracetamol sau/şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activa şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Mai rău este că nici măcar nu e nevoie să se depăşească prea mult această cantitate. Foarte puţin peste această doza maximă poate face că ficatul să nu mai funcţioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetător de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar dacă efectele nu se resimt pe moment, ele se acumulează în timp, putându-se dovedi fatale la un moment dat.

Și un tratament prelungit cu paracetamol poate dăuna ficatului şi rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament şi după prima pastilă chiar li se irită limba şi se umfla chiar.

Este supradoză atunci când înghiţi 16 pastile de paracetamol deodată. Copiilor le poate fi fatală o astfel de supradoza, deci dacă cel mic din greşeală a luat pastile cu pumnul, trebuie mers la camera de gardă de urgenţă.

Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febră puternică, ulcerul bucal, migrenele chiar.

Mai mult, în cazul unei migrene puternice, specialiştii au observat că excesele sunt foarte frecvente. Tentaţia de a lua încă o pastilă este foarte mare şi astfel se poate ajunge la supradoză, dar durerea nu dispare.

Simplă pastila de paracetamol este periculoasă dacă se dublează cu un tratament împotriva infecţiilor (cloramfenicol), cu alcool sau cu sedative.

Sursa: doctorulzilei.ro

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.