Joi, 07 Decembrie 2017 09:38

Criza imunoglobulinei: Un băiat de 12 ani a încercat să se sinucidă, disperat că nu mai primește tratamentul de care are nevoie. Ministerul Sănătății anunță soluțiile de avarie

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza imunoglobulinei, un medicament indispensabil pentru pacienții cu imunodeficienţă primară, dă naștere la situații dramatice. Un băiat de 12 ani a suferit complicații după ce, în ultimele luni, a primit doză redusă de imunoglobulină, pentru că altfel tratamentul nu ar fi ajuns pentru toţi pacienţii. Disperat, adolescentul a încercat să se sinucidă. Presiunea, în cazul lui, a fost cu atât mai mare cu cât, acum câţiva ani, părinții şi-au pierdut din cauza aceleiaşi boli un alt copil. Povestea a fost dezvăluită de medicul băiatului, potrivit TVR, iar acest caz apare la doar câteva zile după ce o pacientă de 64 de ani a murit în spital, tocmai din lipsa tratamentului. 

Citiți și: O femeie a murit, în spital, pentru că tratamentul de care avea nevoie lipsea. Ministrul Sănătății promitea, încă de luna trecută, achiziția de imunoglobulină


Miercuri, la Guvern a avut loc o întâlnire a prim-ministrului, Mihai Tudose, şi a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, cu producătorii și distribuitorii de imunoglobulină.
Premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătăţii, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină. Acesta a cerut tuturor autorităților implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină „Facem tot posibilul să salvăm viaţa pacienților. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor”, a declarat şeful Executivului.

Citiți și:  După moartea unei femei, mii de doze de imunoglobulină ajung în spitale

Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de săptămâna viitoare, anunță un comunicat al MS. Cât despre suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imunoglobulină, săptămâna viitoare.
“Fac un nou apel la toţi producătorii şi distribuitorii de medicamente prezenţi să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
La nivelul Ministerului s-a înființat și o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. "Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului. În vederea soluţionării crizei de imunoglobulină pe termen mediu şi lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătăţească accesul României la produsele din sânge şi plasmă", se mai arată în comunicatul MS.
Totodată, autoritățile au anunțat că a fost înființată şi o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.