Joi, 11 Ianuarie 2018 15:44

FABULOS! Colegiul Medicilor critică mediatizarea acțiunilor revoltătoare ale unor medici

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Medicilor din România a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, un mesaj prin care îndeamnă "să aşteptăm deciziile definitive ale instanţelor şi să acordăm profesioniştilor din sănătate respectul cuvenit". "Asistăm zi de zi la un asalt media asupra lumii medicale. Presa se întrece în a furniza consumatorului de ştiri dovezi de neglijenţă, imprudenţă, incompetenţă, ale medicilor din întreaga ţară. Suntem martori, aproape neputincioşi, la această denigrare constantă a activităţii noastre fiind creată impresia că asistenţa medicală din România este în declin şi că profesioniştii lipsesc sau că nu îşi fac corect meseria. Cu toate că, zi de zi, calitatea actului medical a crescut şi rezultatele mai bune sunt de necontestat, percepţia publică asupra medicului s-a deteriorat în mod evident. Pe măsură ce drepturile pacienţilor cresc, în aceeaşi măsură libertatea de acţiune a medicului este restrânsă. Pacientul are dreptul de a-şi alege şi medicul şi opţiunea terapeutică. Pacientul are acces la ghidurile de bună practică, pacientul are Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, inclusiv accesul la justiţie pentru a-şi rezolva nemulţumirile", transmite conducerea Colegiului.

Comunicatul subliniază că, "deşi medicina este subfinanţată şi subdotată de ani de zile totuşi este capabilă să asigure servicii unei populaţii de aproximativ 20.000.000. În fiecare an sunt prestate aproape 180 de milioane de servicii medicale de către cei peste 55.000 de medici. Rezultă 9 servicii medicale pe locuitor şi peste 3200 de servicii pe medic. În spitalizarea continuă şi de zi ajung într-un an aproximativ 7 milioane de pacienţi. Procentele reflectă activitatea susţinută a medicilor din România, activitate care ar merita recunoaştere, dacă nu recunoştinţă, dar în nici un caz oprobriu".

CMR critică faptul că profesioniștii din sănătate "fără excepţie, asistă, din nou, de câteva săptămâni la asalturi mediatice legate de fapte a căror evidenţă nu o neagă nimeni. Afirmaţiile, neprobate încă, ce constituie obiectul unui anchete penale, care au invadat spaţiul public, reprezintă însă obiectul îngrijorării noastre. Colegii noştri care îşi practică profesia cu corectitudine, cu cinste, cu abnegaţie, cu dragoste faţă de pacienţii lor, constată astăzi, încă o dată, că avalanşa de informaţii din ultima perioadă nu face decât, pe lângă a ostraciza înainte de vreme pe cel care este doar acuzat, să arunce o lumină falsă şi răuvoitoare asupra activităţii unui întreg corp profesional, influenţând în felul acesta opinia publică şi sădind o nejustificată neîncredere în activitatea majorităţii medicilor".

"Am încredere că justiţia îşi va face datoria. Să aşteptăm deciziile definitive ale instanţelor şi să acordăm profesioniştilor din sănătate respectul cuvenit", declară dr. Gheorghe Borcean (foto), preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

În ultimele săptămâni, sistemul a fost zdruncinat, într-adevăr, de scandaluri răsunătoare, începând de la cazul revoltător al medicului Mihai Lucan, cercetat pentru că ar fi folosit resursele din bani publici, ale Institutului de Transplant de la Cluj, în interesul clinicii sale private (conform detaliilor comunicate oficial de autorități, nu dezvăluite de presă), până la acuzații lansate de oamenii de rând, pacienți și aparținători. Cele mai recente exemple sunt cele privind refuzul unui medic de a interna un pacient la Spitalul din Băicoi și criza de isterie a acestuia, în fața rudei bolnavului, dar și sesizarea fiului unei paciente care a murit la Spitalul Județean din Suceava. În ambele situații, anchetele au fost demarate după mediatizarea cazurilor.

Citiți și: Poliția a intrat pe fir, în cazul medicului isteric de la Spitalul Băicoi. Ce pedepse prevede Codul penal

Citiți și:  VIDEO - Caz revoltător la Băicoi. Incidentul de la Spitalul Orășenesc a declanșat un control urgent al Ministerului Sănătății

Citiți și:  Anchetă la Spitalul Județean Suceava, după acuzațiile grave lansate de fiul unei paciente care a murit. Tânărul susține că primește amenințări

De asemenea, Colegiul Medicilor nu a avut, de exemplu, nimic împotriva mass-media când pe toate canalele erau transmise revendicările medicilor de familie, în timp ce milioane de români rămăseseră, practic, fără acces la tratamente compensate și servicii gratuite, la care aveau dreptul și pe care cei mai mulți nu și le permiteau să le plătească. Protestul a fost susținut de CMR și reflectat din plin în presă.

Citiți și: 4,5 milioane de români au rămas fără medic de familie!

Citiți și: SNMF: "Moment zero în medicina de familie din România". Mesajul în prima zi de proteste, în care pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate

Nici măcar în 2013, când chirurgul Dan Oprea dezvăluia, în exclusivitate pentru Telegrama, condițiile revoltătoare de la Spitalul Județean din Ploiești, în care medicii sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea, punând practic în pericol pacienții, nu au atras o poziție fermă din partea acestui for. La vremea respectivă, informațiile publicate au atras un control de amploare de la Ministerul Sănătății, urmat de sancțiuni drastice pentru conducerea unității sanitare, ancheta confirmând că în spital sunt probleme majore.

Citiți și:  Un chirurg răsuceşte cuţitul în rănile de la Judeţean

Sursa foto: sanatateabuzoiana.ro

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.