Luni, 12 Februarie 2018 12:41

Centru de radioterapie oncologică, la Ploieşti

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În curtea Spitalului Municipal Ploieşti va funcţiona, în viitorul apropiat, un centru de radioterapie, finanţat de Banca Mondială, Primărie şi Consiliul Judeţean şi destinat pacienţilor cu afecţiuni oncologice, în prezent nevoiţi să stea la cozi uriaşe în Bucureşti sau Braşov pentru a beneficia de tratament de acest gen.

Conducerea Primăriei Ploieşti anunţă că un aparat modern de terapie oncologică va fi instalat în municipiu. Fondurile vor fi asigurate de la Banca Mondială, în vreme ce administraţia locală şi Consiliul Judeţean vor colabora pentru construirea clădirii care va găzdui noua aparatură medicală, în curtea Spitalului Municipal Ploieşti, acolo unde funcţionează deja secţia de oncologie.

Edilul nu a precizat un orizont de timp în care să ne putem aştepta la punerea în funcţiune a noului aparat, însă a precizat că sunt discuţii avansate cu oficialii Consiliului Judeţean pentru a începe în acest an construcţia, mai ales că anunţul a venit în timpul dezbaterii publice organizate cu privire la bugetul de venituri şi cheltuieli al Primăriei Ploieşti pe 2018. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a precizat că instituţia va aloca în acest an suma de două milioane de lei, pentru începerea lucrărilor.

Aparatul medical, în esenţă un accelerator de particule, este văzut ca o necesitate pentru pacienţii din Prahova, în condiţiile în care o asemenea aparatură modernă nu există în judeţ, iar oamenii sunt nevoiţi să meargă pentru tratament la Bucureşti sau Braşov, unde timpul de aşteptare este extrem de mare.

"Am avut discuţii cu domnul preşedinte Toader (n.r. Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova) referitoare la un parteneriat de susţinere a realizării unei construcţii, pentru amplasarea unui accelerator de particule în termeni ştiinţifici, adică a unui aparat de radioterapie special pentru persoanele care suferă de boli oncologice. Este absolut necesară realizarea unei astfel de investiţii, pentru că, din nefericire, în municipiul Ploieşti nu avem aşa ceva, Bucureştiul este destul de aproape dar timpul de aşteptare este foarte mare, iar următoarea locaţie este Braşov, unde, de asemenea, timpul de aşteptare e foarte mare. Pentru că adresabilitatea este pentru întreg judeţul, din discuţiile purtate vom avea o susţinere şi din partea Consiliului Judeţean, cam jumătate din suma aferentă construcţiei", a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

"Avem posibilitatea obţinerii unor fonduri de la Banca Mondială pentru acest centru de radioterapie. Deja reprezentanţii acestei instituţii au vizitat mai multe amplasamente, orientându-se, din câte se pare, spre Spitalul Municipal Ploieşti, şi ne-au dat termen ca până în luna mai să avem documentaţia tehnică pregătită şi să lansăm procedura de achiziţie. Avantajul acestui tip de proiect este că finanţarea este nerambursabilă şi nu este nevoie de cofinanţare din partea beneficiarului. Banca Mondială asigură aparatura medicală, iar Primăria şi Consiliul Judeţean vor asigura fondurile pentru construirea clădirii. Noi am estimat că va fi nevoie de o alocare de 2 milioane de lei din partrea noastră şi tot 2 milioane din partea Primăriei", ne-a declarat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.