Marți, 15 Mai 2018 11:58

De aproape două săptămâni, sistemul cardului de sănătate dă rateu după rateu. Medicii fac apel la parlamentari

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Medicilor din România cere Parlamentului, în disperare de cauză, "să se implice urgent și să asigure cadrul legal de funcționare a sistemului informatic". Mesajul a fost transmis luni, după aproape două săptămâni în care sistemul cardului de sănătate, care dintotdeauna funcționează în hopuri și cu toane, aproape că nu mai poate fi utilizat deloc.

"Sistemul informatic de gestionare a datelor privind serviciile medicale furnizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a ajuns în situația critica de a bloca funcționarea sistemului, periclitând major înregistrarea serviciilor furnizate, validarea și transmiterea lor în vederea decontării, dar și comunicarea între asistența medicală primară, farmacii, laboratoare, spitale etc. și a altor furnizori de servicii medicale, punând în primejdie accesul pacienților la servicii de sănătate. Situația nu este nouă. Sistemul a mai funcționat cu sincope, care s-au accentuat în ultimii ani, atingând acum apogeul. Colegiul Medicilor din România consideră că este timpul ca legislativul- Parlamentul României- să se implice urgent și să asigure cadrul legal de funcționare a sistemului, pentru că sănătatea unui popor este o problemă de siguranță națională. Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții și mentenanță pentru sistemul informatic din sănătate trebuie legiferată în așa fel încât să nu mai existe loc de interpretări și derapaje periculoase în funcționarea sistemului", au transmis reprezentanții CMR.

Din 3 mai încoace, alertele din partea CNAS au tot apărut, cu recomandări pentru furnizorii de servicii, eventual în sensul operării off-line. Au fost însă zile în șir în care medicii nu au putut accesa sistemul, pur și simplu, iar pacienții au făcut cale întoarsă în repetate rânduri, deși aveau nevoie urgent de tratamente sau trimiteri la specialist.

Pe 10 mai, CNAS făcea următoarele precizări:

"Pentru data de 3 mai a.c., în care PIAS a fost indisponibilă pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017. În acest sens, pentru raportarea, validarea şi decontarea serviciilor afectate de această indisponibilitate, a fost emis ordin al Președintelui CNAS (909/04.05.2018), conform prevederilor legale mai sus menționate.

Totodată, având în vedere că şi ulterior perioadei respective unele componente ale PIAS nu au funcţionat în parametri normali, la ora actuală la nivelul CNAS se ia în calcul ca pentru întreaga perioadă în care s-au înregistrat probleme în funcţionarea sistemului informatic transmiterea şi validarea serviciilor acordate de furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate să se facă în conformitate cu regulile aplicabile pentru perioadele de indisponibilitate a PIAS.

În acest context, CNAS solicită furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora.

Circumstanţele apariţiei problemelor în funcţionarea PIAS, imediat după încetarea unui contract de mentenanţă, vor fi clarificate cu aportul unor specialiști. Totodată, CNAS se preocupă de asigurarea mentenanţei acelor componente ale PIAS care în prezent nu mai sunt acoperite contractual, iar specialiştii IT din cadrul instituţiei depun toate eforturile în vederea soluţionării disfuncționalităților apărute, acestea putând fi semnalate de furnizorii de servicii de sănătate aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

CNAS reiterează, pe această cale, angajamentul său ferm de continuare a dezvoltării şi de perfecţionare a funcţionalităţii PIAS, ca instrument de raportare, validare şi control a serviciilor de sănătate decontate din fonduri publice, acesta fiind dealtfel unul din cele mai mari şi mai întrebuinţate sisteme informatice din România, cu peste 70.000 utilizatori si peste 700.000 de servicii medicale raportate şi validate zilnic, din care circa 200.000 sunt prescripţii medicale."

După numai câteva ore de la acest mesaj, sistemul a cedat din nou: "Urmare analizei efectuate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), la data de 10 mai 2018, ora 20.00, s-a constatat indisponibilitatea acesteia, din cauza unor probleme tehnice care continuă și în data de 11 mai 2018. Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line. Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017", au anunțat reprezentanții CNAS pe 11 mai.

Luni seară, oficialii Casei au publicat alte "noutăți": "CNAS a luat măsuri pentru remedierea fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Specialiştii firmei SIVECO România au demarat deja, la solicitarea CNAS, activităţi tehnice în acest scop, care vor fi derulate până la soluționarea indisponibilității temporare a PIAS, fără costuri din partea CNAS. Pentru consolidarea funcţionalităţii PIAS, urmează ca în seara de 14 mai a.c. platforma informatică să fie oprită programat între orele 19:00 şi 24:00.

Reamintim că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor putea fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018.

Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare:

  1. a) «serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare» - din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;
  2. b) «serviciul nu a fost semnat cu cardul» – din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.

 

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017.

Aceste prevederi se adaugă celor deja anunţate pentru ziua de 3 mai 2018."

În aceste condiții, furnizorii de servicii medicale cer măsuri urgente pentru asigurarea mentenanței și funcționarea sistemului  informatic de care depinde întregul sistem sanitar românesc.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.