Luni, 09 Iulie 2018 13:58

Reclamații, în Prahova, privind lipsa formularelor de trimitere, la medicii de familie. Răspunsul CJAS pentru pacienți

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O sesizare a ajuns pe adresa redacției, în cursul zilei de luni, reclamând lipsa formularelor de trimitere în cabinetele medicilor de familie, fără de care asigurații nu pot beneficia de consultații acordate de medicul specialist. "Medicul de familie la care sunt înscris nu a putut să-mi elibereze trimiterea pentru că nu avea formularul pentru acest lucru. Am spus căsunt dispus săplătesc, să nu mai aștept o programarea în vederea ridicării trimiterii de care am nevoie urgent. Nu a fost posibil, pentru că nu există tipizatul" este sesizarea transmisă la redacție.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache, spune că, spre deosebire de alte județe, aici s-a reușit asigurarea necesarului pentru spitale, cu prioritate, dar și pentru medicii de familie. "Au existat niște sincope, la nivel național, dar ele au fost rezolvate, iar odată ce Imprimeria Națională a început derularea contractului și tipărirea, noi chiar am trimis o mașină să ridice prima tranșă a comenzii, tocmai pentru a nu apărea situațiiîn care pacienții să nu poată primi trimiterile. Am asigurat în primarul rând necesarul pentru spitale, iar medicii de familie au primit cel puțin un carnet de tipizate sau chiar două, în cazurile în care au pe listă un număr mare de pacienți. În acest moment, nu au cum să fie probleme în județul Prahova, noi chiar mai avem formulare pe stoc, iar marți mergem iar la Imprimeria Națională, pentru a ridica restul comenzii", a declarat, pentru Telegrama, reprezentantul CAS Prahova.

Pe 22 iunie, CNAS anunța că "noile bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/internare au fost deja tipărite de CN «Imprimeria Naţională» şi au fost distribuite către casele de asigurări de sănătate din teritoriu, medicii din ambulatoriu fiind astfel aprovizionaţi la timp cu formularele tipizate care urmează să fie utilizate exclusiv de la 1 iulie a.c. Astfel, până la data de 21 iunie a.c. au fost tipărite 2.605.000 bilete de trimitere model nou, din care au fost deja distribuite pe întreg teritoriul României 1.130.000 exemplare, iar până la sfârşitul lunii în curs (iunie - n.r.) urmează să fie distribuită în teritoriu întreaga cantitate tipărită, în condiţiile în care necesarul lunar estimat de asemenea tipizate este de 1.650.000".

La finalul lunii iunie, mai precis pe data de 29, reprezentanții instituției reveneau cu o informare prin care reaminteau că "biletele de trimitere pentru investigații paraclinice, precum și biletele de  trimitere pentru servicii medicale clinice/biletele de internare utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost modificate prin Ordinele ministrului sănătății și ale președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 457/843/2018 și 456/842/2018. În conformitate cu aceste acte normative, până la data de 30 iunie 2018 s-au putut utiliza atât bilete de trimitere în  formatul vechi, aprobat anterior intrării în vigoare a celor două ordine, cât și formularele noi. De la data de 1 iulie se pot recomanda servicii medicale paraclinice, servicii medicale clinice/internare doar pe baza biletelor de trimitere în formatul aprobat prin Ordinele nr. 457/843/2018 și 456/842/2018. Biletele de trimitere în formatul aprobat anterior intrării în vigoare a Ordinelor mai sus menţionate, eliberate de medici până la data de 30 iunie 2018,  sunt recunoscute în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și pot fi utilizate de asiguraţi şi după data de 1 iulie 2018, cu respectarea  termenelor de valabilitate  a acestora."

Sursa foto: antena3.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.