Vineri, 31 August 2018 09:20

Numărul infecțiilor cauzate de West Nile s-a dublat, în ultima săptămână. 12 persoane au murit

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultimă săptămână din luna august a adus o explozie de infecții cu virusul West Nile, astfel încât, potrivit situației până la 29 august,la nivel național au fost înregistrați, în această vară, 117 pacienți, dintre care 61 numai de la ultima raportare, cea din 23.08. 24 de județe au fost afectate, în Constanța, Sibiu, Mureș, Bistrița Năsăud, Alba, Ialomița și Dâmbovița fiind înregistrate, în ultimele zile, primele cazuri din aceste sezon.

Iar dacă în unele zone se poate vorbi despre îmbolnăviri sporadice, existând județe unde infecția nu a mai apărut, de săptămâna trecută până acum, în altele situația este destul de gravă.

Doljul, de exemplu, figura la 23 august cu 12 cazuri, pentru ca situația prezentată de INSP joi să indice, în acest județ, 21 de pacienți, dar, din fericire, niciun deces.

Și în Olt sunt probleme după ce numărul pacienților a crescut de la cei 4 care apăreau în statistici acum o săptămâna la 13, potrivit ultimei raportări, INSP anunțând că virusul a ucis și două persoane, în acest județ, în ultimele zile.

Cu cinci, respectiv patru cazuri apărute din 23 august și până acum, Constanța și Sibiul sunt județele nou intrate pe listă din care vin cele mai alarmante vești. La Constanța vorbim, deja, și despre primul deces, informează INSP.

De asemenea, un deces este raportat și din Dâmbovița, acesta fiind singurul caz de infecție cu West Nile raportat de județul vecin cu Prahova.

Cele mai multe decese cauzate de West Nile au survenit în București (5), dar vești proaste au venit și din Galați, Iași și Covasna (câte un caz).

Cele mai afectate sunt persoanele cu vârste peste 60 de ani, însemnând, până acum, 72 de cazuri la nivel național.

"Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile,  din  data de 2 mai 2018  până în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese. Cele 12 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. 5 decese  s-au înregistrat în București, 2 în județul Olt și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, Constanța și Dâmbovița.Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016. Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural", a anunțat Ministerul Sănătății.

În județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranță, mai anunță oficialii MS: "În conformitate cu Directivele  europene  în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006,  se amână donarea în cazul persoanelor care au fost identificate cu  factori de risc pentru infecția cu West Nile. Persoanele care au facut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile".

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile, iar  Direcțiile de Sănătate Publică  au sarcina de a verifica, până la sfârșitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate.

Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

"Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.  Direcțiile de Sănătate Publică vor desfășura o campanie de informare  a populației referitoare la măsurile  necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile", au mai transmis oficialii din Ministerul Sănătății.

În funcție de județul de expunere, cazurile au fost înregistrate în județele:

Dolj - 21

 Iasi - 13

Bucuresti - 14

Olt - 13

Teleorman - 10

Galati - 4

Ilfov - 4

Braila - 4

Giurgiu - 2

Bihor - 1

Bacau - 1

Botosani  - 1

Covasna - 1

Mehedinti - 2

 Satu Mare - 3

Vrancea - 1

Tulcea - 2

Constanța - 5

Sibiu - 4

Mureș - 3

Bistrița Năsăud - 1

Alba - 1

Ialomița - 1

Dâmbovița - 1

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.