Vineri, 07 Septembrie 2018 13:08

Reacții ferme împotriva campaniei anti-vaccinare derulate în ultimele zile. Ministerul Sănătății a depus plângere penală

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din sectorul medical vin, de două zile, reacții care condamnă campania anti-vaccinare derulată în Capitală, unde în cutiile poștale au fost introduse pliante al căror autor nu este cunoscut, dar care poartă însemnele, OMS, MS și UNICEF.

Citiți și:   Mesaj halucinant pe broșuri împotriva vaccinării, atribuite în mod fals Ministerului Sănătății și UNICEF

"Vă comunicăm că Ministerul Sănătăţii a depus la Parchet o plângere, astfel încât aceste gesturi să nu se mai repete”, au declarat, vineri, pentru News.ro, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Şi reprezentanţii UNICEF au luat atitudine, logo-ul acestora apărând, de asemenea, pe pliantele care au fost distribuite.

”Logo-urile aparţinând UNICEF, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Ministerului Sănătăţii sunt folosite fără autorizare. UNICEF subliniază că vaccinurile sunt sigure şi salvează vieţile copiilor. Lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru promovarea imunizării. Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere financiar şi salvează vieţile a milioane de copii. Au murit 59 de persoane, majoritatea copii, din cauza actualei epidemii de rujeolă din România. Vaccinurile protejează de rujeolă şi alte boli, precum poliomielită, tetanos, rubeolă, tuberculoză, difterie şi hepatită A şi B. Vaccinarea este gratuită la medicul de familie. UNICEF încurajează toţi părinţii să îşi vaccineze copiii”, au transmis reprezentanţii UNICEF.

Colegiul Medicilor din România a condamat, de asemenea, campania anti-vaccinare: "Colegiul Medicilor din România susține imunizarea, ca masura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea. Vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea  substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare. O acoperire vaccinală optimă şi constantă va duce, în timp, la eradicarea a numeroase boli infecţioase transmisibile. CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă şi a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave. Colegiul Medicilor din Romania a încurajat o reglementare legală solidă a activităţii de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicaţi, începând cu autorităţile, corpul profesional medical dar şi reprezentanţii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România îşi doreşte ca aceste responsabilităţi să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieţii copiilor dar şi a persoanelor adulte. Din acest motiv, CMR condamnă orice campanie prin care este denigrată vaccinarea și susține sancționarea tuturor acțiunilor care pot avea consecințe grave asupra sănătății populației."

Medicii de familie, prin reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei, au transmis un mesaj în aceeași notă. "Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția asupra faptului că în ultimele zile au fost distribuite în România materiale care conțin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. În plus, sunt folosite, tot în mod fraudulos, imaginea unui medic de familie membru al societății noastre precum și cea a unui copil. SNMF consideră că s-a depășit de mult limita responsabilității civice din partea unor organizații sau persoane prin promovarea unor mesaje anti-vaccin și anti-vaccinare. De data aceasta constatăm încălcarea legislației în vigoare prin folosirea frauduloasă a însemnelor unor instituții, a unor imagini reprezentative pentru medicii de familie și prin falsificarea unor mesaje. Medicii de familie sunt profesioniștii din sănătate care sunt expuși frecvent acestui tip de manipulare. Atragem atenția că o astfel de atitudine iresponsabilă poate avea efecte dramatice, mergând până la pierderea de vieți. De aceea solicităm organelor în drept să ia atitudine și să sancționeze gestul de comunicare falsă și frauduloasă. Reamintim că vaccinarea reprezintă o măsură profilactică sigură și eficientă cu rezultate incontestabile de-a lungul timpului (de peste 200 de ani) în prevenirea unor boli grave, a complicațiilor acestora sau a deceselor. SNMF consideră că este inacceptabil să asistăm la pierderi de vieți omenești, decese care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare", se arată în comunicatul SNMF.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.