Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova răspunde la solicitarea venită din partea Primăriei Ploieşti de reziliere a contractului cu Rosal pentru ridicarea deşeurilor din peste 30 de localităţi, anunţând că va face o analiză cu privire la activitatea operatorului de salubritate. Într-un răspuns dat marţi, preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că solicitarea de reziliere va fi supusă la vot în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor", care coordonează ridicarea gunoaielor în numele primăriilor din judeţ. Declaraţiile vin după ce primarul Ploieştiului solicitase în mai multe rânduri ruperea acordului cu Rosal, reclamând că operatorul nu a respectat graficele de ridicare a deşeurilor.

Bogdan Toader a afirmat marţi că se face o analiză cu privire la activitatea operatorului în ultimele şase luni în cele peste 30 de localităţi pe care le deserveşte, precizând şi că au fost discuţii cu reprezentanţii mai multor primării din acest sector.

Activităţile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor sunt gestionate direct de către ADI, asociaţie din care fac parte Consiliul Judeţean şi majoritatea primăriilor din Prahova şi care a luat fiinţă în momentul în care a fost implementat master-planul judeţean de gestionare a deşeurilor, prin care a fost atrasă o consistentă finanţare europeană nerambursabilă în Prahova. "Sunt de acord într-o anumită privinţă cu primarul Dobre, activitatea operatorului a fost una deficitară pe acest contract. În privinţa curăţeniei căilor publice din municipiul Ploieşti, aici nu pot să răspund, este contractul semnat de dumnealui şi dumnealui îl monitorizează şi gestionează cum este necesar", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primarul Ploieştiului anunţă rezilierea contractului cu Rosal pentru curăţenie şi deszăpezire

Grevă la Rosal. Primarul Ploieştiului cere rezilierea contractelor cu operatorul de salubritate

   

Cu o lună şi câteva zile până la expirarea actualului contract de termie din Ploieşti, în timp ce primarul Dobre avansează mai multe posibile soluţii de continuare a serviciului public, conducerea Consiliului Judeţean Prahova respinge în continuare propunerea pentru crearea unui operator public, în parteneriat cu administraţia locală. Instituţia nu are nici cunoştinţele şi nici resursele financiare necesare, a explicat preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, care a reluat marţi discuţia despre ieşirea instituţiei din acest parteneriat cu Primăria Ploieşti. "Îi vom preda domnului Dobre centrala termică de la Brazi, pentru că văd că se pricepe", a comentat, ironic, Bogdan Toader, adăugând că, prin propunerea de creare a unei noi societăţi, primarul Ploieştiului intră într-o "zonă întunecată" şi "se ridiculizează".

Declaraţia a fost făcută marţi, ca răspuns la acuzele aduse de primarul Ploieştiului, care se plânsese că reprezentanţii CJ, care deţin în proprietate reţeaua primară de producţie a agentului termic, nu şi-au respectat obligaţiile contractuale. Totodată, primarul mai reclamase că aleşii PSD-ALDE, care au majoritate şi în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean, au blocat un proiect privind constituirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în parteneriat cu CJ-ul. Bogdan Toader a declarat că discuţiile pentru respectiva asociaţie nu au vizat şi crearea unui operator public pentru sistemul de termie, argumentând că instituţia pe care o conduce nu e dispusă să îşi asume cheltuielile foarte mari care ar decurge de aici.

"Discuţia cu primarul Dobre pe această temă a fost de înfiinţare a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru realizarea viitoarelor investiţii, în parteneriat cu Primăria Ploieşti, pentru ceea ce înseamnă reabilitarea reţelelor, atât de producţie cât şi de distribuţie. Nu s-a discutat înfiinţarea unei societăţi, nu s-a luat în calcul o astfel de analiză. Din ceea ce am discutat, în baza studiului efectuat de Romcapital şi plătit de ambele părţi, s-au evaluat mai multe posibilităţi de gestionare a sistemului pe viitor şi una dintre acele posibilităţi era înfiinţarea unei societăţi în parteneriat. Eu pot să-i transmit domnului Dobre că noi ne dorim predarea acestei centrale de producţie către Primăria Ploieşti, pentru că văd că dumnealui se implică foarte mult şi ştie tot ceea ce este de făcut în ceea ce priveşte gestionarea acestui sistem. Eu, unul, mi-am asumat faptul că Consiliul Judeţean nu a administrat şi nu a gestionat niciodată această unitate de producţie a energiei termice şi din acest motiv am agreat de fiecare dată să fie continuate discuţiile cu un partener privat, numele lui chiar nu contează. Consiliul Judeţean nu-şi poate asuma o astfel de responsabilitate. Din acest motiv îi vom preda, îi vom solicita să preia această unitate de producţie, iar dacă dumnealui consideră că ştie ce este de făcut - pentru că până la acest moment nu a dovedit că ştie să administreze oraşul - îi doresc mult succes", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Acesta făcuse o afirmaţie similară şi acum câteva săptămâni, mesajul de acum venind mai degrabă să puncteze faptul că la nivelul Consiliului Judeţean nu există fonduri pentru un asemenea demers. El mai reclamase, în trecut, şi că situaţia celorlalte societăţi comerciale aflate în subordinea Primăriei Ploieşti, adică TCE, SGU şi Hale şi Pieţe, nu prezintă încredere.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Cu doar câteva săptămâni rămase din contract, primarul Dobre cheamă ploieştenii la o dezbatere publică pe tema termiei

VIDEO | Noi negocieri între Primărie şi Veolia Energie. Vezi anunţul făcut azi de primarul Ploieştiului!

Referitor la costuri, surse din administraţia locală spun că viitorul operator ar trebui să facă dovadă că are fonduri în avans pentru a achiziţiona gazul natural, materia primă folosită un sistem, pentru un an întreg. S-a vorbit despre o cheltuială necesară undeva între 150 şi 200 de milioane de lei. Preşedintele CJ Prahova spune că suma iniţială nu ar fi chiar atât de mare, ci undeva la aproape 25 de milioane de lei, însă oricum peste posibilităţile celor două instituţii la momentul de faţă. "Costurile iniţiale pentru producţia viitoare, pe un an de zile, atât în ceea ce priveşte apa caldă cât şi termia, se ridică undeva la 5 milioane de euro. Sunt doar costurile iniţiale, pentru că trebuie achiziţionat gazul în avans, trebuie plătite anumite certificate, staţia de cogenerare, trebuie obţinută licenţă... noi nu am avut de a face până în acest moment cu o astfel de situaţie. Dumnealui intră într-o zonă întunecată, despre care nu are cunoştinţă şi totuşi se ridiculizează spunând că ştie ce are de făcut", a conchis Bogdan Toader.

CITIŢI ŞI:

PSD Ploieşti: "Primarul Dobre Adrian îi lasă pe ploieșteni fără apă caldă și fără căldură"

   

Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Ploieşti este prinsă într-un amplu proiect de extindere, modernizare şi dotare, care a primit săptămâna viitoare finanţare de la Uniunea Europeană. Ca să câştige timp, conducerea Consiliului Judeţean, beneficiarul proiectului european, organizase dinainte licitaţia pentru proiectare şi execuţie, iar acum anunţă că a dat deja în lucru efectuarea proiectului tehnic, care ar urma să dureze patru luni. În varianta optimistă, lucrările de extindere a UPU ar putea să înceapă în luna iulie a acestui an.

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a declarat marţi că proiectantul a început deja analizele pe teren, pentru realizarea proiectului tehnic care va sta la baza lucrărilor propiu-zise. "Noi am semnat contractul şi avem finanţarea asigurată pentru tot ceea ce înseamnă proiectul de reabilitare a Unităţii de Primiri Urgenţă. Am făcut paşii necesari, astfel încât să avem deja finalizată licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Proiectarea se va derula în primele patru luni din momentul predării amplasamentului, care a avut loc săptămâna trecută, joi. Proiectantul deja a mers pe teren. Ulterior, tot această societate care a câştigat procedura de achiziţie va şi executa lucrarea", ne-a declarat, marţi, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Proiectul european vizează extinderea considerabilă a spaţiului de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cel mai mare spital al judeţului, precum şi schimbarea fluxurilor şi căilor de acces şi dotarea cu aparatură medicală modernă. Citiţi mai multe detalii despre obiectivul de investiţii în articolul recomandat mai jos:

Finanţare de la UE la Spitalul Judeţean din Ploieşti, pentru extinderea şi dotarea UPU

Valoarea totală e estimată la aproape 18,6 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de la Uniunea Europeană depăşeşte 6,7 milioane. Contractul ar urma să dureze 18 luni.

   

PSD îl acuză pe primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, că este principalul vinovat pentru criza în care a ajuns municipalitatea în privinţa sistemului de termoficare, fără o soluţie anunţată oficial, cu un pic mai mult de o lună înainte de expirarea contractului cu actualul operator. Într-un comunicat de presă semnat de viceprimarul Cristian Ganea, preşedintele organizaţiei municipale de partid, formaţiunea reclamă că primarul a preferat, timp de doi ani, "să nu facă nimic, sperând că alţii vor rezolva problema". Mesajul viceprimarului Ganea vine după ce, luni, Consiliul Local a refuzat să accepte pe ordinea de zi un proiect propus de primar vizând crearea unei asociaţii de dezvoltare alături de Consiliul Judeţean, aleşii PSD-ALDE reclamând că această măsură nu aducea şi o rezolvare a crizei.

"Ce s-a întâmplat în ședința de luni a Consiliului Local Ploiești depășește orice imaginație și trage un serios semnal de alarmă asupra capacității primarului liberal Dobre Adrian de a conduce responsabil Ploieștiul. Deși știa de mai bine de doi ani că va expira contractul cu operatorul Veolia, a preferat, în stilul caracteristic, să nu faca nimic, sperând că alții vor rezolva problema. Pe ultima sută de metri, edilul a încercat să bage sub nasul consilierilor locali un proiect de hotârâre, așa zis salvator, în realitate doar o nouă minciună a liberalului Dobre. Consilierii s-au trezit în față cu un proiect prin care trebuia să înființeze o asociație împreună cu Consiliul Județean Prahova, denumită în mod pompos «Confort»! Acest proiect era, în realitate, o declarație de principiu în vederea asocierii, fără nimic concret și fără a fi prezentate nici macar documentele de constituire. Nu poți iniția un proiect de hotărâre de Consiliu Local al cărui singur argument este acela că.... de la 1 mai 2019 expiră contractul cu operatorul... Nu tu argumente financiare, nu tu alternative sau vreo altă motivare reală... doar un simplu text, realizat într-un dispreț iresponsabil față de ploieșteni. Acest proiect ar fi fost o ocazie excelentă pentru ca Adrian Dobre să facă public Studiul realizat în decembrie anul trecut, plătit cu bani grei de municipalitate, în care experții au prezentat mai multe propuneri pentru asigurarea serviciilor de termie în municipiul Ploiești. Dar primarul continuă să îl țină la sertar, din motive numai de el știute", a afirmat Cristian Ganea, preşedintele PSD Ploieşti.

"Împreună cu colegii mei, consilierii social democrați, considerăm că, având în vedere termenul extrem de apropiat pentru expirarea contractului cu opereratorul, trebuie luate măsuri urgente. În acest moment, îi cer primarului Dobre să ia măsuri concrete pentru continuarea asigurării furnizării apei calde și a energiei termice către ploieștenii, plătitori de taxe și impozite. A venit momentul ca primarul Adrian Dobre să se trezească la realitate și să acționeze exclusiv în beneficiul ploieștenilor și nu să încerce să câștige capital electoral dintr-o problemă pe care nu a reușit să o gestioneze eficient", a mai afirmat viceprimarul.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Noi certuri în Consiliul Local Ploieşti pe tema contractului de termie care expiră pe 1 mai: "Un proiect superficial, care nu vine cu soluţii"

VIDEO | Cu doar câteva săptămâni rămase din contract, primarul Dobre cheamă ploieştenii la o dezbatere publică pe tema termiei

"Dacă nu poate și are bărbăția să o recunoască, să își dea demisia pe motive de necorespundere profesională. Așa și-ar mai spăla din păcatele acumulate în mandatul său, nu puține la număr", se încheie comunicatul transmis marţi de PSD Ploieşti.

   

Primarul Ploieştiului a discutat, marţi, din nou, despre situaţia contractului de termoficare aflat pe ultima sută de metri şi eventualele soluţii pentru continuarea acestui serviciu public după data de 1 mai, reclamând că, prin votul dat ieri în şedinţa Consiliului Local, consilierii din coaliţia majoritară PSD-ALDE îi restrâng opţiunile. Edilul propusese un proiect de hotărâre privind asocierea între Primărie şi Consiliul Judeţean, proiect care n-a mai intrat pe ordinea de zi a şedinţei. Adrian Dobre a reclamat că decizia consilierilor a fost una lipsită de responsabilitate, deşi recunoaşte că formarea acestei asociaţii de dezvoltare propuse nu reprezenta neapărat o soluţie pentru viitorul apropiat, ci mai degrabă un pas pentru implementarea unei posibile soluţii. Tot în căutarea de variante, el a anunţat că va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică şi a făcut un apel către ploieştenii interesaţi.

Dezbaterea va avea loc miercuri, la Teatrul "Toma Caragiu". Oficial, primarul a declarat că vrea să informeze ploieştenii cu privire la situaţia sistemului centralizat şi a actului contract. Neoficial, primele reacţii din mediul politici venite după acest anunţ conduc spre ideea că Adrian Dobre ar vedea această şedinţă cu public ca o posibilitate de a se "dezincrimina", după ce a fost acuzat că a întârziat foarte multe demersurile şi a ajuns, cu o lună şi un pic înainte de expirarea contractului cu Veolia Energie, într-o situaţie în care municipalitatea nu are la dispoziţie foarte multe variante. Referitor la discuţiile cu operatorul de termie, primarul a reclamat că reprezentanţii Veolia continuă să se plaseze într-o poziţie de forţă, cerând, în cazul prelungirii de contract, un tarif aproape dublu faţă de cel de până acum. "Negocierea nu se face cu pistolul la tâmplă", a afirmat Adrian Dobre.

"Tariful propus de operator este unul care nu poate fi suportat de către cetăţean. Vom continua discuţiile cu Veolia, iar dacă Veolia nu mai vine, aşa cum am afirmat, cu coada pe sus şi revine cu picioarele pe pământ să discutăm despre un tarif normal şi corect atunci negocierile vor continua. Pe de altă parte, consider că este necesară înştiinţarea populaţiei şi voi trimite o scrisoare către cetăţeni, prin care o să îi invit în cursul săptămânii viitoare, miercuri, la Teatrul «Toma Caragiu», pentru a avea o dezbatere publică în care să discutăm despre opţiunile pe care noi le avem pentru sistemul centralizat de termie. După cum aţi văzut, în cursul şedinţei de ieri, PSD-ALDE a amânat votarea constituirii unei asociaţii de dezvoltare de către municipiul Ploieşti şi Consiliul Judeţean, consecinţa acestui lucru este că posibilitatea de a avea mai multe opţiuni se restrânge la una, pentru că, de fapt şi de drept, asta îşi doreşte majoritatea PSD-ALDE, aceea de a negocia doar cu Veolia, nu de a avea şi alte posibilităţi", a transmis, marţi, primarul Ploieştiului. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Noi certuri în Consiliul Local Ploieşti pe tema contractului de termie care expiră pe 1 mai: "Un proiect superficial, care nu vine cu soluţii"

VIDEO | Noi negocieri între Primărie şi Veolia Energie. Vezi anunţul făcut luni de primarul Ploieştiului!

   

După mai multe sesizări transmise în ultimele luni, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a anunţat că va trimite o notificare de reziliere a contractului cu Rosal, operatorul care se ocupă de curăţenia căilor publice şi deszăpezire în municipiu. Acordul în discuţie este separat de cel pentru ridicarea gunoaielor, semnat prin intermediul unei asociaţii compuse la nivel judeţean din mai multe primării.

În privinţa contractului dintre Primăria Ploieşti şi operatorul de salubritate, primarul a declarat, marţi, că a obţinut un punct de vedere al Direcţiei Juridice din subordine, care îl informează că municipalitatea poate să rezilieze unilateral înţelegerea, invocând că firma de curăţenie "nu şi-a îndeplinit clauzele contractuale". Edilul a declarat astăzi că va transmite notificarea, iar documentul va avea un termen de 30 de zile, după care contractul va înceta, iar în acest timp autorităţile sunt nevoite să găsească o soluţie pentru continuarea serviciului public, cea mai probabilă variantă fiind cea a unei încredinţări directe, până la finalizarea unei eventuale licitaţii.

"Documentul este transmis către Regia Autonomă de Servicii Publice, în vederea semnării, după care îl voi transmite către operatorul care presta salubritatea pe căile publice în municipiul Ploieşti. Dacă pe partea de curăţenie a căilor publice avem această procedură în derulare, pentru colectarea deşeurilor din Ploieşti contractul este semnat sub «umbrela» Consiliului Judeţean, aştept să văd măsurile pe care Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară le vor lua în acest sens", a afirmat primarul Adrian Dobre.

"Sunt multe variante, conform legii se poate face inclusiv negociere directă. Întâi se elaborează caietul de sarcini, după care se vor transmite invitaţii către agenţii economici cunoscuţi care au capacitatea de a presta acest serviciu", a mai răspuns primarul la întrebarea legată despre modul în care se va face salubritate în Ploieşti după expirarea acestui termen de 30 de zile invocat. Desigur, rămâne de văzut şi dacă decizia Primăriei de a rezilia înţelegerea cu Rosal va fi sau nu atacată în instanţă, ceea ce ar putea duce la o prelungire a perioadei în care firma de salubritate ar mai activa în municipiu.

   

Cu un pic mai mult de o lună până la expirarea contractului pentru apă caldă şi termoficare în Ploieşti, autorităţile locale încă n-au ajuns la o concluzie privind modalitatea de continuare a acestui serviciu public. Astăzi, în Consiliul Local s-a derulat un nou episod din acest scandal, după ce un proiect propus de Adrian Dobre, privind o asociere între Primărie şi Consiliul Judeţean, a fost scos de pe ordinea de zi. Reprezentanţii coaliţiei majoritare au reclamat că proiectul a fost unul "superficial", care oricum nu aducea şi o soluţie legată de ce se va întâmpla după data de 1 mai.

În teorie, proiectul în discuţie era necesar indiferent care ar fi fost varianta aleasă pentru continuarea serviciului după data de 1 mai, a explicat primarul municipiului Ploieşti, care a amintit că Primăria deţine o parte din sistemul integrat iar Consiliul Judeţean cealaltă parte şi că oricum, în virtutea unor modificări legislative, cele două instituţii sunt obligate să constituie o asociaţie de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru a putea să mai gestioneze pe viitor acest sistem. Acest ADI ar fi permis, tot în teorie, şi atragerea de fonduri europene, dar şi crearea unei societăţi publice, deţinute de cele două entităţi, în eventualitatea în care s-ar fi decis să se renunţe la serviciile Veolia Energie. De cealaltă parte, consilierii de la PSD şi ALDE au reclamat că proiectul de hotărâre era superficial şi că până la 1 mai nu mai e timp pentru crearea efectivă a acestei asociaţii, cu atât mai puţin pentru înfiinţarea unei societăţi care să funcţioneze în cadrul ADI şi să gestioneze sistemul de termoficare în locul Veolia Energie. În continuare, aleşii din coaliţia majoritară din Consiliul Local Ploieşti i-au reproşat primarului că nu a venit cu soluţii pentru ce se va face după data de 1 mai. Deşi tocmai ei invocaseră criza de timp, consilierii de la PSD şi ALDE, cu votul şi de la PMP, nu au aprobat intrarea pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre propus de primar, convenind să-l discute, dacă va fi refundamentat, eventual la şedinţa ordinară, care ar urma să se ţină peste vreo zece zile. Un alt argument adus de ei a fost că proiectul propus acum de primar se baza pe concluziile unui studiu de oportunitate comandat în 2018, dar care n-a fost încă aprobat de forul legislativ ploieştean.

"Avem un proiect de hotărâre care aprobă o asociere, însă la articolul 3 se spune că atât actul constitutiv cât şi statutul acestei asocieri urmează să fie aprobate ulterior. Din punctul meu de vedere, la momentul în care te angajezi să te alături cuiva, trebuie să stabileşti de la bun început condiţiile. Cu atât mai mult aceste obligaţii trebuie foarte bine fundamentate. Un al doilea aspect pe care l-am observat este că în expunerea de motive şi în raportul de specialitate se vorbeşte foarte mult despre un document numit studiu de oportunitate, pentru stabilirea soluţiilor optime. Este un studiu pe care noi nu l-am aprobat", a declarat viceprimarul George Pană.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Negocieri la Primăria Ploieşti pe tema contractului de termie care expiră la 1 mai. Vezi ce spune primarul!

Consilierii PSD-ALDE au insistat pe soluţiile identificate de primar pentru continuarea acestui serviciu public, amintind că Adrian Dobre a fost împuternicit de către Consiliul Local să vină cu aceste propuneri. În replică, Adrian Dobre a declarat că aprobarea acestei asocieri este necesară, că ea ar reprezenta un pas important pentru implementarea eventualelor soluţii salvatoare şi că nu e obligatorie aprobarea prealabilă a studiului de oportunitate invocat.

CITIŢI ŞI:

Primarul Ploieştiului, despre despăgubirile cerute de Veolia: "Doar pentru că se solicită nu înseamnă că vor fi şi aprobate"

   

O avarie apărută la o conductă industrială de transport a apei a inundat, luni după-amiază, o locuinţă din zona de sud a municipiului Ploieşti. Apa, cu mâl, a ajuns în beciul, garajul şi bucătăria casei situate pe Bulevardul Bucureşti, la numărul 70, aproape de podul de la Hipodromul Ploieşti.

Norocul proprietarului, dacă se poate vorbi despre aşa ceva în situaţia dată, este că acesta îşi amenajase în trecut mai multe puţuri absorbante, pentru preluarea apei, după ce gospodăria sa mai fusese inundată, din cauza naturale, alături de alte curţi din zonă. Acum, s-a pierdut o cantitate mare de apă de pe această conductă, însă o bună parte s-a oprit în căminul de branşamente şi în aceste puţuri săpate de proprietar. Chiar şi aşa, ploieşteanul a povestit, aproape cu lacrimi în ochi, că imobilul a suferit pagube consistente.

Magistrala aparţine societăţii Pro Water şi asigură livrarea apei de la Brazi către rafinăria Petrotel-Lukoil, potrivit informaţiilor transmise de autorităţile ploieştene. Se pare că reprezentanţii societăţii respective şi-ar fi manifestat deja deschiderea pentru a-l despăgubi pe ploieşteanul afectat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervine la această oră în zonă, cu o motopompă care scoate apa din căminul de branşamente şi o varsă pe un câmp din apropiere, lângă podul din dreptul Hipodromului Ploieşti. În zonă sunt sosite şi echipaje de la Poliţie, dar şi de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti.

   

Continuă negocierile între autorităţile ploieştene şi reprezentanţii operatorului de termoficare, în contextul în care contractul actual expiră pe 1 mai. Primarul Ploieştiului, preşedintele Consiliului Judeţean şi conducerea Veolia Energie, în frunte cu şeful Veolia pe ţară, au discutat luni despre viitorul sistemului, însă primarul Adrian Dobre a declarat, la finalul şedinţei, că respinge în continuare tariful propus de operator şi că autorităţile mai au şi alte variante pentru următoarea perioadă.

Principalul mesaj din partea conducerii Primăriei Ploieşti este că, în ciuda timpului foarte scurt rămas până la expirarea actualului contract, autorităţile mai iau în calcul şi alte variante decât prelungirea acordului cu Veolia Energie, Adrian Dobre declarând că n-a renunţat nici la planul de crearea a unei societăţi în subordinea municipalităţii care să gestioneze sistemului. În schimb, o variantă exclusă din discuţie este, conform declaraţiilor de astăzi, majorarea tarifului practicat pentru ploieşteni, a anunţat primarul Dobre, vorbind despre "mandatul" dat de alegători.

Primarul a discutat şi despre diferenţele de costuri la materia primă pe care bugetul local le suportă periodic, explicând că, în final, dacă se face o medie, tariful practicat pentru ploieşteni ajunge, adăugând şi banii plătiţi de Primărie, la o valoare mai mare decât cea actuală.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Primarul Ploieştiului, despre despăgubirile cerute de Veolia: "Doar pentru că se solicită nu înseamnă că vor fi şi aprobate"

Vedeţi mai multe detalii şi VIDEO cu declaraţia primarului pe TelegramaPH.ro!

   

Specialiştii din domeniul proiectelor europene anticipează că sunt toate şansele ca în scurt timp să se redeschidă sesiunea de depunere de proiecte pentru anveloparea termică a blocurilor de locuit cu fonduri de la UE, în contextul în care rata de depunere actuală abia atinge 20%.

Deşi sesiunea de depunere a proiectelor se închisese în ultima parte a lui 2018, prahovenii au mari şanse să beneficieze în continuare de fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale. Cei care lucrează în acest domeniu spun că, până acum, în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia au fost depuse, la acest capitol, proiecte cu o valoare însumată care abia atinge 20% din suma totală alocată de Uniunea Europeană.

Având în vedere numărul foarte mic de proiecte depuse în regiunea care include şi judeţul Prahova pentru reabilitarea blocurilor de locuit, specialiştii se aşteaptă ca în maxim câteva luni să fie anunţată reluarea posibilităţii de transmitere a unor cereri de finanţare, pentru noi proiecte. Aşadar, aviz doritorilor!

Citiţi mai multe detalii pe TelegramaPH.ro!

   

Pagina 1 din 352