Joi, 07 Decembrie 2017 11:24

30 de milioane de lei, bugetul alocat, în anul școlar 2017 - 2018, pentru asigurarea unei mese calde elevilor din 50 de școli

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, lista celor 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul școlar 2017-2018, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, precum și fondurile necesare finanțării programului. Este vorba de peste 30 de milioane de lei, suma destinată întregului an școlar 2017-2018, finanțare asigurată de la bugetul de stat, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate azi.

"Prima etapă a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi s-a aplicat în anul școlar 2016-2017 și a implicat tot 50 de unități școlare. Cele 50 de școli în care se va derula etapa a doua în anul școlar 2017-2018 au fost selectate astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o unitate de învățământ inclusă în proiect și, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a ținut cont de infrastructura necesară servirii mesei în școală (dacă există sau nu cantină, dacă există sau nu sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei, dacă există sau nu spațiu pentru depozitare)", a anunțat Executivul, care nu a publicat, însă, și lista unităților de învățământ beneficiare.

Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, dar autoritățile locale au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii. De asemenea, autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii.

"Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică, respectiv cea a municipiului București, vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor", mai anunță Guvernul.

Nu se știe însă când beneficiarii  vor începe să beneficieze, zilnic, de o masă caldă. Și asta deoarece procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-terioriale. Și știm, din experiența altor programe, cum ar fi "Laptele și cornul", că procedurile de acest fel pot dura mult și bine. De asemenea, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății primesc un răgaz de 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, pentru a elabora normele de aplicare, care se vor adopta prin Hotărâre de Guvern.

Printre cele 50 de școli incluse până acum în programul pilot s-a aflat o singură unitate de învățământ din Prahova: Școala Gimnazială Valea Plopului, cu aproximativ 450 de beneficiari.  

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.