Luni, 14 Mai 2018 16:15

Cireșele etichetate greșit, vândute de Carrefour, erau într-adevăr PERICULOASE pentru consum

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

ANSVSA a demarat o investigație în cazul cireșelor incorect etichetate provenite din Turcia, după ce imagini cu avertismentul de a nu se consuma coaja produsului au devenit virale pe rețelele de socializare.

Citiți și:  Carrefour a retras de la raft cireșele a căror coajă nu era recomandată pentru consum

Reprezentanții Carrefour au anunțat că fructele au fost retrase de la raft și că au explicat că eticheta care fusese aplicată cutiilor respective a fost... o greșeală.

Citiți și:  Avertisment pe cutiile cu cireșe proaspete! Atenție, coaja nu este recomandată pentru consum

Numai că autoritățile au venit, ulterior, cu precizări importante care demonstrează că, într-adevăr, fructele respective erau periculoase și nu ar fi trebuit consumate.

"Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere. După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse", au transmis reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național.

"În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon. Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe. De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe. Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate", a mai precizat ANSVSA, reamintind de cazul celor aproape 20 de tone de dovlecei, tot din Turcia, distruse după ce a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M.

Citiți și: Legume contaminate cu reziduuri de pesticide, confiscate de ANSVSA

"Ca urmare a controalelor efectuate la distribuitor şi a verificării documentelor de către comisarii ANPC,  s-a constatat, potrivit declaraţiei de conformitate şi a declaraţiei pe proprie răspundere a administratorului societăţii că produsul în cauză (cireşe) nu este tratat cu imazalil şi tiabendazol. Distribuitorul a susţinut că situaţia s-a datorat unei erori umane de etichetare, dar a fost sancţionat cu amendă contravenţionala în valoare de 10.000 lei, iar lotul de produse a fost oprit temporar de la comercializare din reţelele de magazine, pentru etichetare corectă. La rândul său, importatorul a fost sancţionat de ANPC, aplicându-se o amendă în valoare de 12.000 lei pentru lipsa etichetării în limba romană. Având în continuare suspiciuni asupra calităţii produsului, s-a transmis o adresă către DSVSA Bucureşti, prin care s-a solicitat verificarea lotului de cireşe din punct de vedere al conţinutului de pesticide. În urma analizei de către DSVSA Bucureşti, a produsului cireşe, origine Turcia, a reieşit faptul că pentru pesticidele imazalil şi tiabendazol, s-au înregistrat valori nedetectabile, însă s-a înregistrat depăşirea limitei maxime admise pentru pesticidul dimetoat. DSVSA Bucureşti a notificat neconformitatea produsului prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.  Comerciantul a iniţiat procedura de retragere  a produsului din toate magazinele sale, iar distribuitorul a iniţiat, de asemenea, procedura de retragere a produsului de la comercianţi", a informat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.