Sâmbătă, 07 Iulie 2018 15:22

Modificări în actele de identitate ale câtorva sute de mii de români. Vezi dacă te numeri printre ei!

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toți românii domiciliaţi în localităţi ale căror denumiri conțin litera "î" la interior vor fi nevoiți să își schimbe buletinele, pașapoartele sau permisele de conducere. Un proiect votat joi în Senat prevede că toate localitățile vor folosi în interiorul denumirii lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei. Automat, toate buletinele, paşapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate în concordanţă. Măsura a creat isterie în ţară, alimentată inclusiv de mass-media, după ce a apărut ideea că schimbarea acestor documente va deveni obligatorie de acum, însă ulterior s-a explicat că modificarea se va face în momentul în care actele valabile acum vor expira şi vor fi înlocuite.

Mai simplu spus, conform proiectului, înscrierea noii denumiri a unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate, notează profit.ro. Totuşi, românii vizaţi de această măsură au şi posibilitatea de a schimba, la cerere, aceste acte mai devreme.

Proiectul de lege va ajunge în scurt timp la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Măsura a fost propusă în condițiile în care, după 1989, litera „î” în interiorul cuvintelor a fost înlocuită cu litera „â”, aminteşte sursa citată, care notează că, în unele cazuri, numele localităților a fost modificat astfel încât să respecte regulile corecte de grafie, așa cum este cazul orașului „Cîmpulung”, a cărei denumire a fost schimbată, în 1994, în „Câmpulung”.

Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu ”î”, își vor păstra însă valabilitatea.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.