Vineri, 14 Septembrie 2018 14:48

Noi obligații pentru firmele care recrutează muncitori ca să-i trimită în străinătate

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă din statele UE sunt obligaţi să notifice ITM-urile cu 5 zile lucrătoare înainte de a începe să recruteze angajaţi din România. Acest lucru este prevăzut de o hotărâre aprobată joi de Guvern, cu scopul de a reduce riscul traficării și exploatării în muncă a cetăţenilor români care doresc să lucreze în străinătate.
"Potrivit documentului, pentru a putea desfăşura activităţi cu caracter permanent pe teritoriul României, furnizorii din Uniunea Europeană de servicii de plasare a forţei de muncă au obligaţia să notifice, cu 5 zile lucrătoare înainte de începerea activităţii, inspectoratul teritorial de muncă unde și-au înregistrat sediul permanent. Activităţile se vor desfăşura doar la sediul permanent. Obligaţia de a informa cu 5 zile lucrătoare înainte ITM-ul local unde are loc procesul de recrutare de personal este valabilă şi în cazul furnizorilor care prestează temporar sau ocazional astfel de activităţi. În ceea ce priveşte activitatea agenţilor români de plasare a forţei de muncă, actul normativ prevede că, pentru medierea angajării cetăţenilor români în străinătate, aceştia au obligaţia să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă unde au sediul social şi să notifice înfiinţarea de sucursale, puncte de lucru ori alte sedii secundare în acelaşi termen, respectiv 5 zile lucrătoare înainte de a începe activitatea de plasare în acele locaţii", au explicat reprezentanții Ministerului Muncii, după adoptarea actului normativ.
Pe lângă selecţia candidaţilor - conform pregătirii, aptitudinilor acestora şi cerinţelor pentru ocuparea posturilor - agenţii au obligaţia să le asigure celor care-şi caută o slujbă în străinătate şi servicii de consultanţă, sprijin pentru redactarea unor documente necesare angajării, traduceri de acte sau pentru orice alte activităţi conexe. De asemenea, atât furnizorii de servicii, cât şi agenţii de plasare a forţei de muncă trebuie să încheie contracte de mediere cu cetăţenii români care solicită serviciile lor.
Societățile car nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancționate cu amenzi contravenționale cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.