Ședință, la Ploiești, pe tema regulilor care vor fi respectate în biserici, în perioada Sărbătorilor

Ședință, la Ploiești, pe tema regulilor care vor fi respectate în biserici, în perioada Sărbătorilor

Prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și ai unor instituții deconcentrate, inclusiv dintre cele responsabile cu ordinea și liniștea publică, pentru o discuție pe tema regulilor valabile, anul acesta, la organizarea ceremoniilor religioase specifice aceste perioade.

„La întâlnirea la care au participat reprezentanții protoieriilor Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, au fost discutate și stabilite regulile pentru buna desfășurare a activităților religioase din perioada premergătoare Paștelui, precum și din noaptea de Înviere. Toate acestea sunt în concordanță cu legislația elaborată în context Covid- 19.

Organele de ordine și liniște publică vor fi prezente în această perioadă la toate lăcașurile de cult și vor sprijini activitățile voluntarilor din fiecare parohie.

Instituția Prefectului Prahova a transmis o adresă oficială către reprezentanții Bisericii Ortodoxe pentru diseminarea regulilor privind accesul şi desfăşurarea activităţilor religioase către toți preoții din parohiile arondate”, a informat Prefectura Prahova.

Reprezentanții instituției au detaliat și regulile privind accesul şi desfăşurarea activităţilor religioase, așa cum sunt stabilite de Ordinul 1103/95/2020:

  1. Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
  2. La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
  3. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul.
  4. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) nu este permis.
  5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase.
  6. La activităţile religioase din interiorul lăcaşului de cult şi din locaţiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.
  7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcaşului de cult), se desfăşoară cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.
  8. Slujbele religioase desfăşurate în curtea lăcaşurilor de cult nu sunt considerate adunări publice.

Ca măsuri specifice sanitare, în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioşii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare. De asemenea, o dată la patru ore trebuie dezinfectate obiectele sau suprafeţele frecvent atinse, cum sunt mânerele uşilor, balustradele, scaunele.

 

Ilustrație arhivă

 

 

 

 

Image
Image
Image