Alertă COD ROȘU în Bucegi, din cauza riscului mare de producere a avalanșelor

Alertă COD ROȘU în Bucegi, din cauza riscului mare de producere a avalanșelor

Salvamont Sinaia a emis, joi, o avertizare privind riscul de producere a avalanșelor pe zonele de ski în afara pârtiilor amenajate (Off-piste), respectiv în zonele Peleș, Pelișor, Zade, Carp, Târle și Papagal..

De altfel, în Bucegi este valabil un cod portocaliu (alertă nivel 3 din 5) de producere a avalanșelor, la altitudini sub 1800 de metri, și cod roșu (alrtă nivel 4 din 5) la peste 1800 de metri altitudine.

“În zonele înalte, stratul proaspăt de zăpadă pulver depășește pe alocuri 40-50 cm, îndeosebi pe versanții nordici. Se mențin plăcile de vânt recente, de pe versanții nordici și nord-estici, dar  și cele vechi de pe versanții estici și sudici. Vântul intens, va forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanții sudici și estici, de grosimi mai reduse. Temperaturile scăzute au favorizat înghețarea și consolidarea zăpezii de la altitudini mai mici de 1800 m. În profunzime, straturile mai vechi sunt relative  stabile. La peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de zăpadă pulver din partea superioară poate aluneca spontan, peste plăcile de vânt mai vechi, ducând la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și chiar mari. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste stratul mai vechi, consolidat și înghețat în partea superioară. Pe pantele mai înclinate, atât spontan, cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii”, au precizat și meteorologii din cadrul ANM.

Image
Image
Image