Alertă emisă de INSP, cu privire la dezinfectarea școlilor prin utilizarea lămpilor UV: “Accidentele sunt tot mai dese”

Alertă emisă de INSP, cu privire la dezinfectarea școlilor prin utilizarea lămpilor UV: “Accidentele sunt tot mai dese”

Institutul Național de Sănătate Publică a emis o alertă referitoare la utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învățământ, cu scopul limitării transmiterii COVID 19. Specialiștii INSP nu recomandă această metodă și spun că tot mai multe incidente sunt raportate din partea celor care au recurs la o astfel de soluție. “Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție.Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi. Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvolta reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, explică un comunicat transmis de INSP.

Sursa citată mai punctează că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

“În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”, au accentuat reprezentanții INSP.

Foto cu caracter ilustrativ (medicalexpress.com)

Image
Image
Image