Cazul incineratorului de la Brazi, expus în ședința de Guvern. Costel Alexe: "Am cerut Gărzii de Mediu un control tematic la toate aceste instalații de incinerare"

Cazul incineratorului de la Brazi, expus în ședința de Guvern. Costel Alexe: "Am cerut Gărzii de Mediu un control tematic la toate aceste instalații de incinerare"

În așteptarea expirării perioadei de conformare primit de societatea care deține incineratorul de Brazi, verificat acum două săptămâni inclusiv de ministrul Mediului, problemele depistate acolo au rămas în atenția autorităților centrale. Costel Alexe a anunțat, în ședința de Guvern din această săptămână, că a solicitat Gărzii de Mediu controale tematice, la nivel național.


Ministrul Mediului l-a informat pe premier cu privire la situația descoperită în Prahova, aducând în ședința de la Palatul Victoria și socoteli pentru a-și susține acuzațiile împotriva operatorului economic pe care îl acuză că "a încălcat în mod evident legislația de mediu, mai ales în ceea ce privește depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale" .
"Aş vrea să fac o informare privind managementul defectuos al deșeurilor medicale din România și, evident, aș vrea să mă axez pe cazul de care am discutat și acum două săptămâni în ședința de Guvern. De la preluarea mandatului de ministru am primit sute de mesaje, sesizări, petiții sau plângeri de la oameni nemulțumiți că drepturile fundamentale le sunt încălcate. Un astfel de caz, așa cum ați menționat și dvs., este cel al incineratorului de deșeuri periculoase din localitatea Brazi, județul Prahova. Rezultatele controalelor efectuate acolo ne-au arătat că operatorul a încălcat în mod evident legislația de mediu, mai ales în ceea ce privește depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale. Pe scurt, acest agent economic primea deșeuri medicale, multe dintre ele periculoase, în cantități mult mai mari decât capacitatea proprie de incinerare. Deși capacitatea instalației este de doar 16 tone/zi, pe amplasament, reţineţi, se aflau, la sfârșitul lunii decembrie, aproape 2.700 de tone de deșeuri, asta în condițiile în care, pentru unele categorii de deșeuri medicale periculoase legea nu îți permite o stocare temporară pentru o perioadă mai mare de 24 de ore. Pe scurt, dintr-un calcul simplu reiese clar că termenele impuse de lege nu puteau fi respectate nici pe departe. Evident că în urma controlului au fost sancționați cu amenzile cele mai mari care ne permite astăzi legislația și au până pe 15 februarie un plan cu 15-20 de măsuri, altfel riscă ridicarea autorizației de funcţionare", a spus ministrul Costel Alexe.


"Am solicitat acum o săptămână Gărzii Naționale de Mediu un control tematic la toate aceste instalații de incinerare, inclusiv asupra componente de trasabilitate a deșeurilor. Imediat ce vom avea rezultate, vom analiza ceea ce trebuie să facem în continuare. De asemenea, să știți că am vorbit cu domnul Victor Costache, vom lucra împreună cu colegii din Ministerul Sănătății, autoritatea care reglementează acest flux special de deșeuri și le vom oferi întregul nostru suport în elaborarea strategiei naționale de gestionare a deșeurilor din surse medicale și planul aferent acestei strategii. De asemenea, aş vrea să vă informez, domnule prim-ministru că în acest sector, unde sunt ministru și este vorba despre sănătatea populației, vom acționa fără jumătăți de măsură și fără compromisuri", a adăugat acesta.

Premierul Ludovic Orban a cerut o colaborare între Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, în această prroblemă. "Cred că şi împreună cu Ministerul Sănătăţii, e de evaluat foarte serios contractele și făcute verificări sistematice, pentru că au mai apărut astfel de situații în care companii care aveau contracte de preluare a deșeurilor medicale s-a descoperit că nu respectă legea, că au aruncat deșeurile medicale pe terenuri virane, le-au aruncat în gropi de gunoi...", a sugerat prim-ministrul.

Image
Image
Image