CORONAVIRUS | Cimitirele din Ploieşti au fost închise şi redeschise. Primarul reclamă un "exces de zel" al SGU

CORONAVIRUS | Cimitirele din Ploieşti au fost închise şi redeschise. Primarul reclamă un "exces de zel" al SGU
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Servicii de Gospodărire Urbană, societatea administraţiei ploieştene care, printre altele, se ocupă şi de cimitirele din Ploieşti, a decis în această săptămână să restricţioneze accesul oamenilor în cimitire, de teama coronavirusului. Măsura este aberantă, reclamă mulţi ploieşteni, care nu înţeleg cum contribuie asta la limitarea răspândirii virusului. Şi primarul Dobre a criticat decizia, spunând că a fost un exces de zel din partea SGU şi că situaţia s-a rezolvat după intervenţia sa.

La intrarea în cimitirele administrate de SGU Ploieşti a apărut, în această săptămână, un anunţ care arată că mai rămân permise doar înhumările. În rest, nimeni nu mai are voie să intre, nici măcar pentru plata redevenţelor anuale, pentru care personalul SGU se deplasează până la poartă. De asemenea, oamenii de la pază au fost instruiţi să nu permită accesul nimănui. Măsura e greu de înţeles, în condiţiile în care cimitirele din Ploieşti nu erau tocmai locuri aglomerate, care să zicem c-ar fi favorizat transmiterea virusului. De fapt, cui să-i fie transmis virusul? Nu recomandă toţi specialiştii păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru faţă de alte persoane? Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, situaţiile care, în teorie cel puţin, ar fi prezentat cel mai mare risc ar fi fost fix la înhumări, când se strâng mulţi oameni pe o suprafaţă mică, iar înhumările au fost singura activitate permisă în continuare.

În urma reclamaţiilor, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a intervenit, anunţând joi că a fost vorba despre un exces de zel din partea celor de la SGU şi că, în viziunea sa, cimitirele nu ar fi trebuit închise. În timp ce SGU invocă o decizie luată luni la nivel central, primarul Dobre susţine că nu s-a luat nici la nivel naţional nici la nivel local nicio decizie în acest sens. "Nu există nicio hotărăre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a Comitetului Județean sau a celui național, în acest sens. Având în vedere că și la cimitir se lucrează cu publicul, se aplică, însă, măsuri de prevenție", a explicat iniţial primarul, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook. După ce mai mulţi ploieşteni i-au adus la cunoştinţă că accesul era în continuare restricţionat, edilul a declarat că a avut o discuţie cu reprezentanţii SGU şi că situaţia a fost rezolvată: "Au greșit dacă au făcut asta. Le-am atras atenția și situația s-a reglementat".

Mesajul iniţial al SGU

Conducerea SGU a invocat o "hotărâre guvernamentală", indiferent ce înseamnă asta, precum şi o decizie anunţată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, privind suspendarea evenimentelor religioase în spaţiile Primăriei. Cheia, în tot acest scandal, ţine de interpretarea respectivelor decizii. Iată mesajul pe care SGU îl afişase, zilele acestea, la intrarea în cimitire: "Pentru a preîntâmpina răspândirea COVID-19, în conformitate cu hot. guvernamentală nr. 06/09.03.2020 vă facem cunoscut că în perioada 11.03-31.03.2020 se va restricționa accesul în cadrul cimitirelor din orașul Ploiești, excepție se face doar pentru asigurarea înhumărilor. Pentru încasările anuale și alte clarificări în relația cu administrația cimitirului, personalul administrativ se va deplasa la întrarea în cimitir".

Vineri, reprezentanţii SGU Ploieşti au precizat pentru "Telegrama" că accesul oamenilor este permis din nou în cimitire, pentru îngrijirea ori vizitarea mormintelor sau orice alte lucrări. În schimb rămâne interzisă intrarea cu autoturismele, făcându-se excepţie doar în situaţiile în care sunt aduse persoane cu dizabilităţi, care pot face dovada că sunt greu deplasabile.

Ce zic ploieştenii

Oamenii au criticat decizia SGU, reclamând că produce doar disconfort pentru ploieşteni, fără vreun beneficiu notabil. La postarea de pe Facebook a primarului au curs comentariile, inclusiv după ce acesta anunţase că a discutat cu reprezentanţii societăţii:

Am fost de dimineaţă să plantăm flori pe mormântul părinţilor şi nu ni s-a dat voie să intram în cimitirul Bolovani. Mi s-a părut o măsură aberantă, nu interacţionam cu nimeni. Ni s-a spus că aşa s-a hotărât. Deci fiecare ia decizii cum îl taie capul. Nici o sancţiune nimic?

a reclamat o ploieşteancă

La Cimitirul Bolnavi azi la ora 10 firma de pază nu te lasă să intri!

a reclamat, joi, un alt ploieştean

Domnule primar astăzi mama mea împreună cu fratele meu au fost la Cimitirul Bolovani unde îl avem înmormântat pe tatăl meu si nu li s-a permis accesul în cimitir. Mi se pare mie sau în țară asta fiecare isi face regulile lui? Mi se pare exagerat să nu ni se permită accesul în cimitir. Erau câțiva oameni care voiau să profite de vremea frumoasă pentru a face curat la mormântul celor dragi.

a spus un alt ploieştean

Mare grijă ptr decedați, să nu se infesteze cu covid19!!! Ce are TESA de la cimitir cu aprinsul unei lumânări?!!!

a comentat, ironic, un alt ploieştean

În timp ce autorităţile s-au concentrat pe închiderea şi redeschiderea cimitirelor şi eventualele riscuri de aici, ploieşteanii le-au atras atenţia că sunt alte riscuri, mult mai serioase, pe care le-au cam ignorat. Tot printre comentariile lăsate în urma mesajului primarului, o femeie a vrut să ştie ce măsuri de prevenţie există pentru şoferii din mijloacele de transport în comun.

Image