Curtea de Apel Ploiești a suspendat comasarea a două școli din Buzău

Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat, luni, într-un dosar deschis în vara acestui an, de Sindicatul Liber Învățământ Preuniversitar - FEN Buzău, privind o hotărâre de comasare a două școli din municipiul Buzău. Instanța a decis suspendarea deciziilor care au dus la această măsură, dar hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs: "Respinge excepţia rămânerii fără obiect a cererii de suspendare executare, ca nefondată. Admite cererea de suspendare.Suspendă executarea Hotărârii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău nr.21 din 11.01.2019, Hotărârii Consiliului Local nr.21 din 22.02.2019,a O.M.E.N. nr.3783 din 29.03.2019 şi a O.M.E.N. nr.5073 din 30.08.2019 până la soluţionarea definitivă a cererii având ca obiect anularea acestora. Admite cererea de chemare în judecată.Anulează Hotărârea Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău nr.21 din 11.01.2019, avizul conform nr.163 din 11.01.2019, Hotărârea Consiliului Local nr.21 din 22.02.2019, O.M.E.N. nr.3783 din 29.03.2019 şi O.M.E.N. nr.5073/din 30.08.2019.Obligă pârâţii Consiliul Local Buzău, I.S.J. Buzău şi M.E.N. la plata către reclamant a sumei de 4395 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, câte 1/3 fiecare. Cu drept de recurs ăn termen de 5 zile de la comunicare, în ce priveşte soluţia dată capătului de cerere având ca obiect suspendarea executării şi în termen de 15 zile de la comunicare, în ce priveşte soluţia pe fondul cauzei, ce se va depune la Curtea de Apel Ploieşti".

Consiliul de Administrație al ISJ Buzău a avizat, la începutul acestui an, rețeaua școlară pentru anul școlar 2019 - 2020. O hotărâre de Consiliul Local dată ulterior la Buzău prevede reorganizarea mai multor unități de învățământ din municipiu:

"1. Prin operațiunea de fuziune prin absorbție Liceul Tehnologic Meserii și Servicii absoarbe Liceul Tehnologic «Costin Nenițescu».

  1. Prin operațiunea de fuziune prin absorbție Școala Gimnazială «Ion Creangă» absoarbe Școala Gimnazială “General Grigore Baștan”.
  2. Prin operațiunea de fuziune prin absorbție Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 municipiul Buzău absoarbe structura sa arondată Grădinița cu Program Prelungit «Căsuța Fermecată» și va funcționa în sediul din str. Victoriei nr. 73.
  3. Prin operațiunea de fuziune prin absorbție Școala Gimnazială «Ion Creangă» absoarbe Grădinița cu Program Normal nr. 5 Buzău care devine nivel la această unitate."

Dosarul judecat la Curtea de Apel Ploiești a vizat comasarea școlilor "Ion Creangă" și "General Grigore Baștan". "O situație asemănătoare, în care numărul de elevi este foarte mic în raport cu capacitatea proiectată a unității, fapt ce conduce la cheltuieli de funcționare foarte mari, atât pe elev cât și pe suprafața construită și face ca unitățile să aibă cheltuieli mult mai mari față de cele stabilite prin costul standard pe elev, se regăsește și la Şcoala Gimnazială «Ion Creangă» cu sediul în str. Victoriei nr. 58 și la Şcoala Gimnazială «General Grigore Baștan» cu sediul în str.Victoriei nr.73" se arăta în expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre adoptat, în februarie de CL Buzău.

"Am mers în instanţă pentru că s-au încălcat foarte multe legi, ordinul de ministru, Legea Educaţiei privind numărul elevilor, s-a încălcat dreptul la educaţie, trebuia ca elevii să înveţe într-un singur schimb. Că aşa e protocolul dintre Minister şi sindicat. Această decizie a instanţei, dată luni după-amiază, înseamnă că nu se mai comasează unităţile şcolare, pentru că în conformitate cu legea contenciosului administrativ suspendarea este executorie, urmând ca procesul în următoarea perioadă să continue doar pe fond, în condiţiile în care unul dintre pârâţi - ISJ, Ministerul Educaţiei sau CLM - va contesta. Rămâne să vedem ce decide ISJ. Dacă nu pune în aplicare decizia instanţei ca elevii să fie mutaţi de la Şcoala 16 la Şcoala 6, în termen de 72 de ore, aşa cum e sentinţa, vom acţiona tot pe calea legală", a declarat pentru News.ro profesorul Matei Ghelase, lider de sindicat, după hotărârea pronunțată luni de Curtea de Apel Ploiești.

Peste 400 de copii ar trebui mutați, acum, înapoi în școala în care autoritățile intenționau să amenajeze, pe viitor, o grădiniță.

 

Image
Image
Image