Pompierii sunt în alertă! Incendii de vegetație pe 155 de hectare, în 37 de localități din Prahova, în ultimele 24 de ore

ISU Prahova lansează un nou avertisment către populație, după ce, la nivelul județului, a fost stabilit un nou record nedorit. În ultimele 24 de ore, aproape 155 de hectare de teren au fost afectate de incendii de vegetație izbucnite, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare și fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Pompierii militari prahoveni au acționat, în intervalul menționat, pentru localizarea și lichidarea a 37 incendii de vegetație uscată în localitățile Podenii Noi, Blejoi, Pleașa, Ploiești, Valea Călugărească, Zalhanaua, Câmpina, Bănești, Filipeștii de Târg, Măgureni, Breaza, Slănic, Păulești, Dumbrăvești (2), Vălenii de Munte, Gura Vitioarei (2), Drajna, Teișani, Urlați (4), Tomșani, Tătaru (3), Sângeru, Ceptura, Podenii Noi, Apostolache, Boldești Scăieni (2), Lipănești (2) și Gornet.

Alte 12 incendii de acest fel au fost lichidate în cursul zilei de marți și nu mai puțin de 27 luni, pe 19 februarie.

De altfel, în primele două săptămâni ale acestei luni, pompierii militari prahoveni au acționat la aproape 100 de intervenții pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată, iar suprafața de ardere a fost de peste 297 de hectare.

Citiți și: Măsuri luate de Prefectură, după numărul mare de incendii de vegetaţie. Vezi ce amenzi riscă prahovenii care nu respectă regulile!

Pompierii atrag atenția că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;

– Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ “Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.