Procurorii confirmă: Perchezițiile de la Primăria Ploiești, în legătură cu dosarul „White Tower”. Mai mulți funcționari sunt anchetați pentru fals și complicitate la înșelăciune

percheziții noi white tower
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a detaliat, într-un comunicat de presă, contextul în care au fost organizate perchezițiile de astăzi, de la Primăria Ploiești. Descinderi au avut loc și la alte adrese din Prahiova, Dâmbovița și București, iar nouă persoane sunt audiate în legătură cu posibile infracțiuni, ancheta fiind în legătură cu cercetările care vizează proiectul „White Tower”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti și ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova și Dâmboviţa au efectuat, joi dimineață, 10 percheziţii domiciliare, la sediul unor instituții publice, respectiv la domiciliile unor funcționari publici și persoane fizice. Descinderile au avut loc la adrese din București și din județele Prahova și Dâmbovița, iar nouă mandate de aducere au fost puse în executare, în acdrul acestor acțiuni.

Potrivit anchetatorilor, cercetările au legătură cu faptul că, „în perioada 2018 – 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploiești a edificat un imobil cu destinația de locuințe colective, în municipiul Ploiești, fără a respecta prevederile autorizațiilor de construire și a documentațiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai multi funcționari publici din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul urbanismului și cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepția lucrărilor de construcție, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni și contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deși acestea erau construite și intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro.

În urma cercetărilor declanșate, în anul 2023, reprezentanții autorităților locale au dispus aducerea construcției la forma autorizată, respectiv desființarea celor 30 apartamente edificate ilegal”, se arată în comunicatul PCA Ploiești.

Procurorii au anunțat că, în legătură cu aceste fapte, fac cerectări:

  • față de reprezentanții dezvoltatorului imobiliar pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de complicitate la fals intelectual, infracțiunea de uz de fals, 2 infracțiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declarații și 8 infracțiuni de înșelăciune;
  • față de 4 funcționari publici pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și 8 infracțiuni de complicitate la înșelăciune;
  • față de 2 funcționari pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de fals intelectual și 8 infracțiuni de complicitate la înșelăciune;
  • față de alte persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la fals intelectual și complicitate la înșelăciune.

Vă reamitmim că doi reprezentanți ai dezvoltatorului imobiliar implicat în acest caz sunt arestați preventiv, alături de un avocat care i-ar fi ajutat să pună în aplicare schema de înșelăciune. 

În aceeași cauză, procurorii au reținut și doi notari din Ploiești, care se află în prezent în arest la domiciliu.

 

Image