fbpx

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO

Image
Image

Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki, conform HotNews.ro citând Reuters și BBC.

Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre, iar Turcia a transmis că se opune aderării Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.

Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă de către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.

De altfel, comisia parlamentară de apărare a dat deja undă verde propunerii, transmițând că este cea mai bună opțiune pentru securitatea Finlandei.

Sanna Marian a mai spus că atât ea, cât și președintele Finlandei au fost în contact strâns cu țările membre NATO.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

Foto HotNews.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!   

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.