Ordinul pentru furtul coifului de la Coțofenești, expus în muzeul Drents din Assen, ar fi venit din partea lumii interlope românești, arată o investigația realizată de postul olandez, RTL Nieuws.
O pistă investigată de poliție presupune că obiectele de patrimoniu ar fi fost furate pentru a fi folosite drept monedă de schimb în scopul evitării unei condamnări penale pentru un infractor român, potrivit stirileprotv.ro citând RTL Nieuws.
Autoritățile olandeze nu au comentat oficial acest scenariu.
Potrivit aceleiași surse, o bandă de motocicliști interzisă, cunoscută sub numele Hardliners, ar fi fost implicată în organizarea furtului.
Membrii grupării ar fi recrutat persoanele care au participat direct la spargerea muzeului.
Surse apropiate anchetei și din mediul infracțional susțin că întreaga operațiune ar fi fost executată la comanda unei rețele infracționale din România.
Surse neoficiale indică faptul că obiectele furate, inclusiv celebrul coif de aur, ar fi fost destinate unui schimb prin care un infractor român ar fi încercat să evite închisoarea. Acest aspect lasă de înțeles că piesa antică, veche de 2.500 de ani, ar putea fi încă intactă.
„Se acumulează indicii că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. „Probabil că se află undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, a spus aceasta.
Furtul tezaurului dacic. Un suspect rămâne în arest alte 90 de zile
Sursă foto stirileprotv.ro