Mărturii de la frontieră, în prima zi cu noile măsuri de intrare în Grecia. Turiștii sunt testați aparent aleatoriu pentru COVID-19

Mărturii de la frontieră, în prima zi cu noile măsuri de intrare în Grecia. Turiștii sunt testați aparent aleatoriu pentru COVID-19

De miercuri, 1 iulie, Grecia a introdus noi măsuri la intrarea în țară. Tot de ieri, potrivit anunțurilor oficiale, singurul punct de frontieră deschis, între Bulgaria și Grecia, este Promachonas - Kulata. Se pare că măsura ar fi una temporară, pentru dotarea celorlalte cinci vămi cu dispozitivele necesare pentru scanarea codurilor QR generate în baza formularelor on-line care trebuie completate cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

De asemenea, unii turiști sunt testați pentru Covid-19, însă nu este clar, în prezent, pe ce criterii.

Consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu a publicat pe Facebook, aseară, o postare cu detalii despre ce se întâmplă, concret, la intrarea în Grecia, din mărturiile celor care au trecut pe la frontieră de la instituirea noilor măsuri:

"Noutati Grecia

 1. La acest moment, singura frontiera terestra deschisa OFICIAL prin care TURISTII romani pot intra in Grecia este Promachonas (Grecia) – Kulata (Bulgaria). Pentru motive speciale (sanatate, business, diplomati) pot fi folosite si alte granite.
 2. Grecii au transmis ca nu vor permite accesul prin Macedonia de Nord. Prin Macedonia se va permite doar transportul de marfuri. Optati spre ruta prin Promachonas, indiferent ca veti calatori din zona de vest a Romaniei. Nu veti putea intra in Grecia daca traversati Macedonia, asta este ceea ce stim oficial. Daca apar exceptii (si inteleg din comentarii ca mai apar!) nu stiu sa va raspund de ce apar...
 3. Informatiile de mai sus sunt cele oficiale. Insa am avut astazi si comentarii ale unor oameni care au folosit totusi si alte granite pentru intrarea in Grecia, dar informatiile oficiale pe care le am sunt ca lucrul acesta nu este sau nu va mai fi permis in curand (maxim 48 de ore) in alte granite decat cea de la Kulata. Asa apare si pe formularul electronic. Neoficial, inteleg ca este vorba despre o masura TEMPORARA de inchidere a granitelor pentru ca acestea sa fie dotate cu scanere de citire a codurilor QR si a testelor COVID aleatorii. Personal, ma astept sa se revina rapid asupra deciziei de inchidere a granitelor, in maxim cateva zile.
 4. NU ESTE VORBA CA GRECIA NU MAI DORESTE TURISTI ROMANI sau ca aceasta decizie are legatura cu cresterea numarului de cazuri la noi.
 5. In cazul in care aveti mai mult de 3 unitati de cazare in timpul sejurului in Grecia, completati mai multe formulare cu cazarile in ordine. Daca, de exemplu, veti fi cazat in 5 locuri, veti pune primele 3 unitati de cazare pe cel dintai formular, iar pe celelalte 2 cazari pe al doilea formular. Generati 2 coduri QR si printati ambele formulare (sau sa le aveti pe telefon).
 6. Daca mergeti cu copii sub 18 ani, pe ei ii veti introduce pe formularul cu parintii.
 7. Daca ati completat ceva gresit in formular, generati altul si il folositi doar pe cel corect.
 8. Daca ati generat deja un formular pe la un alt punct de trecere a granitei decat Promachonas si plecati in orele urmatoare spre Grecia, indreptati-va spre granita Promachonas - Kulata chiar si daca nu ati avut timp ca sa generati un nou formular corect. Il veti putea folosi pe cel initial (nu ma intrebati cum; asta este tot ce stiu, ca se vor accepta ca exceptii).
 9. Dat fiind ca zborurile internaționale sunt permise pe toate aeroporturile din Grecia, recomand deplasarea spre Grecia pe cale aeriana. Formularele NU pot fi completate in avion sau in zonele dedicate din aeroporturi, asta este ceea ce stiu oficial; nu ma certati daca vor aparea si exceptii.
 10. Nu stiu ce se intampla cu cei care se intorc in Romania, inca nu am o informatie foarte clara in acest sens, de aceea astept feedback de la voi. Grecii spun ca granitele sunt inchise pe ambele sensuri, romanii spun ca totusi pot fi folosite si alte granite decat Kulata pentru iesit din Grecia.

I-am solicitat ambasadorului Romaniei in Grecia, domnul George Ciamba, de mai multe ori un interviu in ultimele saptamani ca sa clarificam astfel de lucruri pentru turistii romani, dar echipa sa a refuzat politicos de fiecare data; par «foarte interesati» de ceea ce se intampla..."

Tot pe Facebook, Consulatul General al României la Salonic a anunțat, aseară, că:

"În perioada 1 – 15 iulie 2020

 • INTRAREA pe teritoriul Greciei este permisă NUMAI prin punctul de frontieră KULATA – PROMACHONAS ;
 • IEŞIREA de pe teritoriul Greciei POATE fi efectuată prin punctele de frontieră terestră

                > EVZONI (KILKIS) – BOGORODITSA (MACEDONIA DE NORD)

                > PROMACHONAS (SERRES) – KULATA (BULGARIA)

                > NIMFAIO (KOMOTINI) – MAKAZA (BULGARIA)".

Nutriționistul Cristian Mărgărit este unul dintre românii care au trecut, pe 1 iulie, în Grecia. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook ce se întâmpla în punctul de frontieră Kulata - Promachonas, singurul cu Bulgaria deschis, pentru intrare în Grecia, până la jumătatea acestei luni.

"Se testeaza prin sondaj (am fost testat si eu) la singura vama terestra ramasa deschisa intre Bulgaria si Grecia. Acum se sta peste doua ore", anunțat acesta, miercuri după-amiază.

Într-un comentariu ulterior, o utilizatoare a rețelei de socializare a precizat că, după testare, nu au fost trimiși în izolare, ci li s0ar fi comunicat că vor fi contactați telefonic în cazul în care rezultatul va fi pozitiv.

Sursa foto: Facebook/ Cristian Mărgărit

Image
Image
Image