Marți, 19 Martie 2013 18:54

Ministrul cipriot de Finanţe, Michael Sarris, a demisionat

Scris de  -
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Citând surse anonime, Reuters, Bloomberg şi postul de televiziune Sky News anunţă demisia lui Michael Sarris, potrivit Agerpres. Acesta se află marţi la Moscova pentru a discuta cu oficialii ruşi problemele economice cu care se confruntă Ciprul.

Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Oficialii ciprioţi doresc ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro să fie scutite de la plata taxei, celor între 20.000 şi 100.000 de euro ar urma să le fie impusă o taxă de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro taxa va rămâne nemodificată la 9,9%.

Principalele bănci cipriote, prezente şi pe piaţa din România, au înregistrat pierderi masive din cauza expunerii la Grecia.

Ţările din zona euro au convenit, sâmbătă, asupra unui pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.
Creditorii externi au avansat o taxă de 6,7% pentru conturile cu mai puţin de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel, informează Mediafax.
În prezent au loc discuţii pentru modificarea treptelor de taxare, astfel încât să fie protejate în mai mare măsură persoanele cu depozite mici.

"Modul în care Cipru îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot", a declarat luni Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.
În contextul discuţiilor privind nivelurile de taxare, parlamentul a amânat din nou votul, pentru marţi după-amiază. Votul a fost iniţial planificat pentru duminică.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.