Miercuri, 28 Iunie 2017 09:07

ANALIZĂ | Cât de învechit este parcul auto de la TCE Ploieşti. Unele maşini au o uzură de peste 360%

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În contextul discuţiilor despre o eventuală achiziţie de mijloace de transport în comun la Ploieşti, Primăria a comandat un studiu, care să evidenţieze variantele de cumpărare şi cheltuielile necesare, experţii analizând şi situaţia actuală a parcului auto de la Transport Călători Express. Documentul arată că multe dintre autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele de la TCE şi-au depăşit de multă vreme durata estimată de folosire. Zeci dintre acestea au un grad de uzură de 300% sau mai mare.

În cazul autobuzelor, documentul, prezentat în această săptămână consilierolor locali ploieşteni, arată că operatorul de transport public se bazează, în teorie, pe 183 de maşini. Spunem "în teorie" pentru că experienţa din ultima vreme a arătat că sunt foarte dese situaţiile în care, din cauza unor defecţiuni şi a vechimii, unele dintre aceste vehicule petrec mai mult timp în atelierul de reparaţii decât pe şosele.

Tot în teorie, durata normală de utilizare este de opt ani. Însă TCE încă are în exploatare vehicule mult mai bătrâne de atât. Cele mai vechi sunt modelele IKARUS (foto: transploiesti.ro). În parcul auto figurează 18 autobuze IKARUS 260, cu un grad de uzură de 320%, şi 33 de modele IKARUS 280, cu un grad de folosire de peste 362%. Urmează, în această ierarhie a vechimii, un autobuz DAC, cu o uzură calculată la aproape 271%, un KAROSA, cu un grad de uzură de 240%, 20 de vehicule ISUZU, cu 235%, şi 15 modele MAN SL 222, cu un grad de uzură de peste 210%.

La polul opus, cele mai noi sunt zece autobuze MAN, care încă nu şi-au atins durata optimă de exploatare, de opt ani, urmate de 50 de autobuze BMC, care, la puţin peste 12 ani de exploatare, încă sunt "proaspete" după standardele TCE Ploieşti.

În cazul tramvaielor, pentru care durata optimă de folosire este de 14 ani, potrivit informaţiilor din această analiză, TCE deţine un model V3A, cu o uzură de 189%, şi 32 de modele KT 4D TW, cu o uzură de 173,5%.

În fine, în cazul troleibuzelor, operatorul ploieştean deţine două modele ROCAR E312, cu o uzură de 245,3%, un Berliet Renault cu uzură de 238,5%, 15 modele FBW 91 GTS, cu uzură de 173,8%, şi 24 de troleibuze Neoplan, cumpărate la mâna a doua în mandatul Volosevici. Acestea din urmă au, în acte, un grad de uzură de 132,2%, numai că, aşa cum orice angajat al societăţii v-ar putea spune, multe dintre ele sunt defecte şi trase pe dreapta. Există, în cazul lor, o lipsă de piese de schimb. Se pare, de altfel, că nu s-ar mai fabrica piese pentru aceste modele, astfel că troleibuzele care se defectează ajungă să se transforme în "donatoare de organe" pentru cele care încă mai rezistă. Asta explică de ce în depoul de la Podul Înalt veţi găsi la orice oră cel puţin zece bucăţi puse pe butuci.

Analiza comandată de Primăria Ploieşti mai arată şi că, din cauza vechimii acestor mijloace de transport în comun, cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari. 

Spre exemplu, pentru autobuze, TCE a cheltuit, în primele trei luni ale lui 2017, nu mai puţin de 4,7 milioane de lei. Aici intră combustibilul (1,67 milioane), piesele (246.000), cheltuielile de reparaţii (174.000) şi ceea ce în raport a fost calculat drept "alte cheltuieli de exploatare" (2,58 milioane). În plus, cheltuielile salariale aferente personalului care se ocupă de autobuze au fost, în aceeaşi perioadă, de aproape 4,1 milioane de lei. În total, în primul trimestru al acestui an, TCE a făcut, pentru tot ce înseamnă autobuze proprii, cheltuieli totale de 8,78 milioane de lei, iar aceste mijloace de transport în comun au parcurs, însumat, 1.304.367 de kilometri, ceea ce înseamnă că fiecare kilometru pe care îl parcurge un autobuz TCE Ploieşti costă 6,73 lei.

În cazul tramvaielor, TCE a înregistrat în perioada ianuarie-martie cheltuieli de 11.000 de lei pentru combustibil, mai exact pentru energia electrică, 78.000 pentru piese de schimb şi 1,26 milioane pentru exploatare, platind salarii şi taxe de două milioane de lei. Cheltuielile totale pentru tramvaie ajung la 3,4 milioane de lei, în mod clar mult mai puţin decât la autobuze, însă şi numărul de kilometri parcurşi în perioada analizată este mult mai redus, de 261.216.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.