Joi, 26 Octombrie 2017 17:33

Cum a fost sărbătorită Ziua Armatei Române la Mizil

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Armatei sărbătorită la Mizil

Ca în fiecare an, pe 25 octombrie am aniversat Ziua Armatei Române, așa cum s-a stabilit în anul 1959. Anul acesta, pe o vreme mohorâtă şi la propriu şi la figurat, în sensul unui anonimat cvasi-total, a avut loc o scurtă ceremonie de circa 20-30 minute, în prezenţa primarului Silviu Călin Negraru și a doamnei viceprimar Oana Dumitru, prilej cu care au fost depuse coroane de flori din partea administraţiei publice locale, Liceului Teoretic "Grigore Tocilescu" Mizil, Grupului Şcolar Tehnologic "Tase Dumitrescu", Asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere "Aurel Vlaicu" şi "Cultul Eroilor".

Sărbătoare la biserica din cartierul "Dallas

Parohia purtând hramurile "Dimitrie cel Nou Basarabov" şi Sf. "Filofteia" din cartierul de pe valea Istăului, păstorită de preotul paroh Păun Cergău, a sărbătorit hramul "Dimitrie cel Nou Basarabov, prilej cu care zeci de credincioşi au fost prezenţi la oficierea ceremonialului religios de către un sobor de preoţi format din slujitorii lui Dumnezeu şi anume: Păun Cergău (amfitrion), Petru Tincu (parohul bisercii Af. "Ilie Proroc Tesviteanul" din satul Inoteşti, comuna Colceag - Prahova), Ilie Valentin Cruceru - Biserica Ungureni" Fântânele, Romulus Ardeleanu (Biserica Sf. Ioan - Mizil), Gheorghe Croitori, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Mizil, Ştefan Ardeleanu - parohia Sf. Nicolae Mizil etc.

Concomitent cu construirea noului cartier de locuinţe "Dallas" în anul 2010, la cererea locuitorilor de a dispune de un lăcaş de cult propriu, s-a luat în discuţie necesitatea construirii unui lăcaș de cult care să satisfacă cerinţele acestora. Pe vremea fostului primar Emil Proşcan au fost începute negocierile cu  preotul-paroh, Păun Cergău, care la acea vreme slujea la biserica din comuna Sălciile, pentru ridicarea unui paraclis. Slujba de sfinţire a avut loc în săptămăna Floriilor 2012, cu acceptul Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Paraclisul este construit din lemn de brad cu fundaţie de beton-armat, cu o lungime de 13 metri, lățime de 5,5 metri şi o înălţime 10,5 metri, cu o singură turlă în mijloc, deasupra Naosului, şi este învelit cu şindrilă de fag, pereţii exteriori fiind căptuşiţi cu scânduri de brad suprapuse. Paraclisul se întinde pe o suprafaţă de 500 m.p., urmând ca pentru construcţia bisericii să fie alocaţi 1200 m.p. Concluzionând, preotul-paroh Păun Cergău este socotit ca unul dintre cei mai apreciaţi slujitori ai Domnului pentru harul său duhovnicesc, fiind îndrăgit de către enoriaşii săi.

Ziua Armatei omagiată la Banciu

Pe amplasamentul fostei U.M. 02331, divizionul 2 Antiaeriană Banciu (fostă unitate operaţională de rachete), cu o suprafaţă de 10 ha.), transformată în urmă cu 5 ani în aşezământ social "Savoliada" printr-un parteneriat cu Primăria comunei Baba-Ana, de către prof. dr. (teologie) Mihail Milea, parohul bisericii "Sf. Sava" de la Buzău, a avut loc o slujbă de comemorare a fostelor cadre militare care au lucrat în acest stabiliment important al M.A.P.N., şi a celor trecuţi în nefiinţă, în prezenţa a zeci de foste cadre ale unităţii militare mai sus amintite. Noua destinaţie creată are ca deviză "Mare este Dumnezeu". După oficierea slujbei de către preotul paroh Mihail Milea, conducerile Asociaţiilor militare în retragere şi rezervă "Aurel Vlaicu" şi "Cultul Eroilor" au depus coroane de flori la statuia domnitorului "Ştefan cel Mare" amplasată în faţa bisericii.

 Eduart Dumitrescu

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.