Luni, 16 Aprilie 2018 15:20

Legume contaminate cu reziduuri de pesticide, confiscate de ANSVSA

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou lot de legume contaminate a fost depistat în România, produsele fiind pe punctul de a fi scoase la vânzare. ANSVSA a anunțat că a depistat 20 de tone de dovlecei contaminați cu reziduuri de pesticide. "Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității au prelevat probe din legume şi fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov. Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășirea a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil-M*. Conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (în data de 13.04.2018). Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum", au transmis reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import, iar supravegherea şi controlul acestor substanţe se realizează prin prelevarea de probe şi analizarea acestora în cadrul laboratoarelor judeţene şi a Laboratorului Național de Referință din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București.

Metalaxilul este o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi și piele.

Noul lot de legume contaminate apare după ce, în urmă cu o săptămână, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistată prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Citiți și: 1.100 de tone de cartofi din Egipt infestaţi cu o bacterie periculoasă, confiscate în portul Constanţa

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.