Luni, 04 Iunie 2018 18:53

VIDEO | Ministrul Mediului, în vizită la Petrobrazi, Lukoil, Vega şi Unilever. Vezi ce a declarat despre poluarea din Ploieşti!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În contextul începerii, în 2017, a procedurilor de revizuire a autorizaţiilor integrate de mediu la principalii "suspecţi" pentru poluarea aerului din Ploieşti şi împrejurimi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a făcut luni o vizită amplă la rafinăriile deţinute de OMV-Petrom, Lukoil şi Rompetrol şi la fabrica de detergenţi Unilever. Oficialul guvernamental a discutat cu reprezentanţii acestor companii care activează în zona municipiului Ploieşti despre obligaţiile impuse odată cu noile autorizaţii de mediu, anunţând că aceştia şi-au asumat deja aceste măsuri şi că s-au angajat să facă investiţii importante, de ordinul câtorva zeci de milioane de euro, în următoarele luni, pentru reducerea emisiilor nocive. Graţiela Gavrilescu a pus accentul pe constituirea unui colectiv de lucru care să reunească experţi de la Ministerul Mediului, Administraţia Naţională de Meteorologie, agenţii economici şi Universitatea Petrol-Gaze, dar şi pe îmbunătăţirea comunicării dintre aceste societăţi şi populaţie.

În linii mari, concluziile acestei vizite ar fi că lucrurile în privinţa poluării stau relativ bine şi-acum, dar cu siguranţă vor sta foarte bine din decembrie 2018 încolo. Mai exact, ministrul Mediului a precizat că s-au înregistrat depăşiri ale normelor privind emisiile din aer, care au determinat şi disconfort olfactiv resimţit de populaţie, însă a afirmat că procedura de revizuire a autorizaţiilor integrate, asumată de agenţii economici, a început deja să producă o îmbunătăţire. Graţiela Gavrilescu a subliniat că toate cele patru companii trebuie să prezinte pe 15 iunie la Comisia de Analiză Tehnică diferite planuri solicitate de oficialităţi, urmând să realizeze şi lucrări specifice, din fonduri proprii, pentru reducerea emisiilor şi monitorizarea direct de la sursă a calităţii aerului. În acest context, ministrul a discutat, rând pe rând, cu reprezentanţii celor patru companii, despre situaţiile actuale, planurile de investiţii, realizarea unor studii de mediu şi începerea unei colaborări strânse cu ANM-ul. Această ultimă măsură vine în condiţiile în care reprezentanţii tuturor acestor societăţi au argumentat că în zilele în care atmosfera este încărcată şi plafonul de nori este foarte jos nu se face adecvat dispersia substanţelor în atmosferă, ceea ce duce la depăşiri ale normelor privind emisiile nocive, intenţia anunţată de autorităţi fiind ca, pe baza prognozelor meteorologice primite, agenţii economici să reducă fluxurile tehnologice în momentele în care există astfel de condiţii.

În acelaşi context, ministrul Graţiela Gavrilescu a amintit şi că în Parlament a fost depus un proiect legislativ care vizează monitorizarea mirosurilor, mai exact a principalilor compuşi chimici care generează disconforul olfactiv. "Este depusă această iniţiativă legislativă, cu amendamente de la Ministerul Mediului, iar săptămâna aceasta ne întâlnim cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, să îmbunătăţim amendamentele. Sper să fie aprobată în această sesiune parlamentară", a declarat Graţiela Gavrilescu în timpul vizitei făcute la rafinăriile din Ploieşti şi din împrejurimile municipiului.

Programul de luni a început cu vizita la rafinăria Petrobrazi, deţinută de OMV-Petrom. După discuţiile cu factorii de decizie de aici, ministrul Mediului a anunţat că aceştia s-au angajat să facă investiţii de câteva milioane de milioane de euro. Acestea vor fi axate pe repararea a şase rezervoare până cel târziu la 31 decembrie 2018, plus construirea a trei rezervoare, care să "înghită" capacitatea de producţie a celor şase, cu specificaţia ca unul dintre cele noi să fie gata tot până la finele anului. Totodată, în urma unui studiu de dispersie, OMV-Petrom a contractat un expert şi urmează să ia "urgent măsuri astfel încât aceste emisii să nu mai aibă loc", a mai anunţat ministrul Mediului. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

Discuţiile au continuat, la Petrotel-Lukoil, rafinăria Vega şi fabrica Unilever din Ploieşti, unde se produc detergenţi, dar şi alimente.

În cazul rafinăriei Vega, ministrul Mediului a precizat că, pe lângă emisiile poluante, au existat discuţii şi cu privire la ecologizarea unor bataluri vechi.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.