Marți, 05 Iunie 2018 10:50

Exercițiu de alarmare publică, în tot județul, miercuri dimineață

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri, 06 iunie 2018, între orele 10.00 – 11.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate în întreg județul, au anunțat reprezentanții ISU Prahova. Este vorba despre exerciţiul lunar de alarmare, din seria derulată începând din august 2017.

La nivelul județului Prahova, sunt 313 sirene (72 electronice și 241 electrice) astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

În anul 2018, în județ s-au desfăşurat un număr de 11 exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în localitățile Gura Vitioarei, Lipănești, Măgurele, Dumbrăvești, Păulești, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Plopu, Măgureni, Florești și Filipeștii de Târg. "Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare- alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul acestui an,  personalul specializat a verificat 14 mijloace de alarmare a populației (3 electronice și 11 electrice)", au transmis reprezentanții ISU.

Aceștia avertizează că, "prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public" și le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale.

"Obiectivele acestui demers vizează pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare", precizează sursa citată.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.