Miercuri, 06 Iunie 2018 14:54

Razie la fast food-urile şi shaormeriile din Prahova. Amenzi de 78.000 de lei şi o unitate închisă de inspectorii DSV

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amenzi usturătoare, mai multe kilograme de produse alimentare confiscate şi o unitate cu activitatea suspendată, acesta este bilanţul controalelor efectuate la finalul lunii mai de către inspectorii de la DSVSA, DSP şi CJPC Prahova, la solicitarea Prefecturii, la mai multe unităţi de alimentaţie publică din judeţ. Controlul a fost demarat după ce, în alte judeţe din ţară, au fost reclamate probleme la mai multe shaormerii. Deşi neregulile constatate în Prahova au fost mai mici decât în alte regiuni, inspectorii celor trei instituţii au aplicat, în total, amenzi contravenţionale de aproape 78.000 de lei.

Conform raportului prezentat Prefecturii Prahova la finalul acţiunii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a verificat în perioada 22-25 mai 27 de unităţi de alimentaţie publică de tip fast food din Ploieşti şi de pe Valea Slănicului şi Valea Teleajenului şi a aplicat şapte amenzi, în valoare însumată de 12.600 de lei, a emis o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii şi a confiscat aproape 29 de kilograme de carne şi 68 de produse de panificaţie, în valoare de puţin peste 280 de lei. Neconformităţile constatate au vizat nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de depozitare şi prelucrare, ambalarea sau etichetarea necorespunzătoare şi nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de producţie.

La rândul lor, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică au mers, în aceeaşi perioadă, la 16 unităţi comerciale de tip fast-food, nouă din Ploieşti şi şapte din Câmpina, aplicând patru amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5.300 de lei, pentru lipsa substanţelor dezinfectante, neasigurarea protecţiei sanitare a produselor alimentare şi neefectuarea cursurilor de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, plus opt avertismente, pentru lipsa chiuvetei pentru igiena mâinilor, neasigurarea de vestiare pentru personal şi lipsa avizelor pentru biocidele utilizate, conform aceluiaşi raport primit de Prefectură.

Cele mai mari amenzi în cadrul acestui control tematic au fost aplicate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care a dat 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare însumată de 60.000 de lei. Totodată, au fost oprite de la comercializare trei kilograme de carne de pasăre şi s-a dispus oprirea de la utilizarea în procesul de fabricaţie pentru şapte kilograme de carne tocată de vită care fusese refrigerată şi apoi congelată. Principalele deficienţe constatate au fost lipsa informaţiilor pentru consumatori cu privire la ingredientele alergene, utilizarea unui cântar neverificat metrologic, lipsa unei monitorizări a temperaturii din spaţiile frigorifice, lipsa unei monitorizări privind schimbul uleiului de la friteuze şi neafişarea orarului de funcţionare. Totodată, în câteva cazuri, inspectorii CJPC au mai constatat că produsele de patiserie nu erau acoperite pentru a fi protejate de insecte şi că nu fuseseră respectate regulile de depozitare, produsele de patiserie fiind ţinute la temperatura mediului ambiant, deşi producătorul recomanda păstrarea lor la 8-10 grade Celsius.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.