Duminică, 08 Iulie 2018 14:26

COD PORTOCALIU de furtuni, până marţi noapte

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică o avertizare de vreme rea, valabilă în toată România. Aproape jumătate din ţară va fi sub cod portocaliu, meteorologii anunţând ploi abundente, cu precipitaţii ce pot ajunge pe arii restrânse până la 80 de litri pe metru pătrat. Nu scapă de probleme nici cealaltă parte a teritoriului, unde este emis cod galben şi e anunţată o perioadă de instabilitate atmosferică. Avertizările meteo sunt valabile până marţi, la ora 21.00.

Codul galben a intrat în vigoare duminică, de la ora 11.00, iar cel portocaliu intră în vigoare de la ora 16.00, ambele avertizări fiind valabile până marţi noapte. "În Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40...50 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp", a anunţat ANM. De asemenea, în restul teritoriului, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp în zonele aflate sub cod galben, au mai precizat meteorologii.

Autorităţile centrale au organizat, duminică, o videoconferinţă cu reprezentanţii autorităţilor publice locale. De asemenea, în Prahova, judeţ aflat sub cod portocaliu până marţi la ora 21.00, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a discutat un plan de măsuri. "Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova participă la această oră la o videoconferinţă cu şedinţa extraordinară a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în ceea ce priveşte codul galben şi portocaliu de vremea rea de la nivelul întregii ţări. Totodată, CJSU Prahova va rămâne în continuare în propria şedinţă extraordinară pentru a hotărî un plan de măsuri în ceea ce priveşte depăşirea cu bine a codurilor care se vor derula până pe 10.07.2018, ora 21.00. Codul portocaliu care începe astăzi de la ora 16.00 vizează ploi abundente de peste 40-50 l/mp şi chiar 70-80l/mp în unele zone", au anunţat duminică dimineaţă reprezentanţii Prefecturii Prahova.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.