Duminică, 07 Octombrie 2018 22:32

REFERENDUM 2018 - Pragul de prezență NU a fost atins. Doar 3,73 milioane de români au mers la urne

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda modificărilor apărute în ultimele zile, care se pare că au coborât pragul de prezență pentru validarea referendumului, numărul românilor care au mers la urne a fost atât de mic încât nu prea mai există posibilitatea validării rezultatelor acestei consultări publice.

Biroul Electoral Central a anunțat situația la închiderea urnelor, raportând, la nivel național, o prezență de  20,41  %, care se traduce prin 3.731.704 de persoane care s-au prezentat la vot, în secțiile din țară.

Alți  121.118 de români au votaseră, până la ora 21.00, în secții organizate peste hotare.

În Prahova, prezența, la ora 21.00, conform raportării BEC, a fost de 18,4%. În județ au votat 121.870  de persoane, dintre care 12.938 % pe liste suplimentare.

Autoritatea Electorală Permanentă scoate românii cu domiciliul declarat în străinătate din numărul de persoane care va fi luat în calcul la stabilirea pragului electoral de 30% pentru validarea referendumului, după cum rezultă din modificările legislative din 2013 și din interpretarea acestora de către AEP, scria, în urmă cu două zile, G4Media.ro, citând surse din AEP.

În ultimele comunicate de presă de săptămâna aceasta, Autoritatea Electorală Permanentă a furnizat două date în ceea ce priveşte numărul persoanelor cu drept de vot. AEP a anunțat că 18.951.721 de persoane sunt înscrise în Registrul electoral şi 18.279.534 de persoane au domiciliul în ţară, fără să precizeze clar care este numărul de persoane la care se va referi atunci când va stabili pragul referendumului.

Pe site-ul prezenta.bec.ro, unde au fost publicare raportările Biroului Electoral Central, apare numărul de 18.278.496 de alegători înscriși pe liste permanente, cifră la care s-a raportat și calcularea procentelor anunțate de BEC.

Surse din Autoritatea Permanentă au declarat pentru G4Media.ro că AEP se va raporta în comunicările pentru public la cifra cea mai mică, adică la numărul de persoane cu domiciliul în țară înscrie în registrul electoral.

Validarea referendumului o va face însă Curtea Constituțională și tot ea va decide la ce bază de calcul se va raporta.

Luarea în calcul doar a cetăţenilor cu domiciliul în România pentru stabilirea pragului electoral la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 reduce cvorumul cu 201.656 voturi, de la 5.685.516 persoane, la 5.483.860, cât reprezintă 30 la sută din cifrele anunțată de AEP.

Pe lângă aceste două cifre, AEP a comunicat că există 672.187 de posesori de pașaport CRDS. Pașaportul CRDS – Paşaport Electronic Simplu pentru Cetăţenii Români cu Domiciliul în Străinătate – înlocuieşte cartea de identitate pentru românii care nu mai domiciliază în ţară.

Legea prevede că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (Legea 3/2000, art. 5 alin 2).

De asemenea, “rezultatul referendumului este valid dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.”

Modificările au fost făcute în 2013 şi exclud practic de pe listele electorale permanente persoanele care nu mai au Carte de Identitate românească, dar au un pașaport special. Pe listele electorale permanente se regăsesc doar persoanele cu domiciliul stabil în România, mai scrie sursa citată.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.