Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Corturile de campanie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova împânzesc centrul Ploieştiului. Autorităţile din Prahova instalează astăzi, în jurul Palatului Administrativ, mai multe corturi şi băncuţe, pentru cele câteva mii de persoane care urmează să ajungă în această noapte aici pentru a aduce procesele-verbale de la secţiile de vot, buletinele şi tabletele.

După închiderea urnelor, în Prahova, toate materialele folosite la votare urmează să fie centralizate la Palatul Administrativ. Aici vor ajunge buletinele de vot folosite, cele rămase goale, procesele-verbale din fiecare secţie, dar şi tabletele utilizate în timpul scrutinului, pentru scanarea buletinelor alegătorilor. Sunt 623 de secţii în judeţ pentru alegerile europarlamentare şi referendum, iar de la fiecare în parte urmează să se deplaseze, după închiderea urnelor, câte trei persoane, plus un lucrător al MAI care asigură paza. Asta înseamnă pe puţin aproximativ 2.500 de oameni, care se vor strânge, după ora 21.00, în zona Palatului Administrativ.

Pentru ei, autorităţile au creat, cu ajutorul echipamentelor din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un fel de sală de aşteptare improvizată, unde reprezentanţii secţiilor de votare să stea până când le va veni rândul să predea materialele.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Ultimele pregătiri pentru alegeri. Peste 2.000 de lucrători MAI vor fi la datorie în Prahova

Măsura fusese prezentată încă de zilele trecute de către conducerea Inspectoratului de Jandarmi Prahova, care anunţa că urmează să creeze o aşa-zisă zonă tampon.

CITIŢI ŞI:

PREZENȚA ORA 15.00: Aproape 200.000 de persoane au votat, în Prahova la europarlamentare, dar numai 168.000 la referendum

   

Trei persoane au ajuns la spital, cu răni minore, după ce au fost implicate într-un accident rutier, în comuna prahoveană Floreşti.

Accidentul s-a petrecut duminică, în jurul orei 12.40, pe Drumul Judeţean 720, la intersecţia spre satul Călineşti, potrivit informaţiilor oferite de Poliţia Prahova.

În coliziune au fost implicate două autoturisme, a mai anunţat IPJ Prahova. Din primele verificări, se pare că un şofer a încercat să "forţeze" intrare în DJ 720, venind de pe drumul secundar. În urma coliziunii, trei persoane au solicitat transportul la spital, două din maşina care a provocat accidentul şi una din celălalt autoturism. Primele informaţii sunt că niciuna dintre victime nu a fost rănită grav.

   

Un nou obiectiv propus în cadrul master-planului judeţean pentru managementul deşeurilor. După ce a finalizat proiectul european pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologică şi a încheiat contractul cu un operator care s-o gestioneze, Consiliul Judeţean Prahova intenţionează acum să solicite fonduri europene pentru a realiza o staţie de valorificare energetică. În varianta simplificată, acest obiectiv ar duce la reducerea cantităţilor de gunoaie depozitate anual în rampa clasică, dar şi la folosirea deşeurilor pentru a genera căldură la costuri reduse.

În şedinţa din această săptămână, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat un proiect de hotărâre privind preluarea unui teren de peste patru hectare de la Primăria Ploieşti, adiacent actualei staţii de tratare mecano-biologică, lângă fosta groapă de gunoi a Ploieştiului, pe Centura de Est a municipiului. Conform documentelor, terenul, cu o suprafaţă de 41.171 de metri pătraţi, are lo valoare de inventar de peste 2,3 milioane de lei, însă el este cedat gratuit de către autorităţile locale, pentru susţinerea noului proiect. O parte din teren va fi utilizată pentru buna funcţionare a actualei staţii de tratare, însă cea mai mare parcelă va fi necesară pentru construirea noii staţii, au explicat reprezentanţii CJ Prahova.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

FOTO şi VIDEO | La Ploieşti a fost creată cea mai mare staţie de tratare a deşeurilor din România

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a explicat că intenţia de construire a acestei staţii de valorificare energetică vizează obţinerea unei surse ieftine, la îndemână, de cogenerare a agentului termic. Practic, în loc să fie aruncate, ceea ce ar fi presupus, dincolo de problemele de mediu, şi plata unei taxe de rampă calculate la tonă, deşeurile care nu vor putea fi valorificate la staţia de tratare mecano-biologică vor fi transformate în sursă de energie.

VEDEŢI ŞI:

VIDEO | Punct final într-un proiect european de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor din Prahova

Pe acelaşi teren se mai doreşte şi amenajarea unei platforme pentru depozitarea gratuită de deşeuri voluminoase, destinată locuitorilor municipiului Ploieşti, a mai explicat Bogdan Toader.

   

Interesul ploieştenilor pentru alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie pare să fie unul ridicat, oricum peste aşteptări şi peste statisticile ultimelor tururi de scrutin de acest gen, lucru care se vede şi la intrarea în secţii. La multe secţii de votare din Ploieşti s-au format cozi mari înainte de prânz.

E de aşteptat ca frecvenţa să se mai reducă spre finalul zilei de vot, probabil mulţi oameni alegând să se prezinte la urne devreme şi apoi să se bucure de vremea frumoasă. Cert este că, în jurul orei 11.00, la multe secţii din oraş erau cozi la intrare. La secţia amenajată în clădirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de exemplu, oamenii au aşteptat aproximativ o jumătate de oră pentru a ajunge la urne. În jurul orei 11.00, în dreptul intrării principale erau peste 20 de oameni care îşi aşteptau rândul să voteze. La intrarea secundară din clădire, unde este amenajată o altă secţie de vot, erau de asemenea circa 10 persoane în aşteptare.

Tot în zona de vest a Ploieştiului, la Şcoala "George Emil Palade", la cel puţin una dintre cele patru secţii existente era de asemenea aglomeraţie la intrare.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

PREZENȚA ora 10.00: Au votat peste un milion de români, dar mulți dintre ei au refuzat să participe și la referendum

Aceste cozi demonstrează fie un interes peste aşteptări din partea alegătorilor pentru europarlamentare şi referendum, fie o intenţie de a scăpa de această sarcină înainte de prânz, pentru a se putea bucura apoi, liniştiţi, de o zi frumoasă în natură. Fie - de ce nu? - ambele ipoteze. Cert este că şi statistica oficială comunicată de Biroul Electoral Central confirmă un număr mare de votanţi în primele ore de la deschiderea urnelor.

   

Consiliul Judeţean Prahova a alocat pentru 2019 o sumă de un milion de lei, de cinci ori mai mare decât anul trecut, pentru sprijinirea unor proiecte de interes judeţean derulate de asociaţii nonprofit. Consilierii au aprobat joi ghidul solicitantului, anunţând totodată că, ţinând cont de solicitările din anii anteriori, jumătate din suma prevăzută pentru 2019 va merge pentru proiecte pentru sport, fie el de performanţă sau de masă, iar jumătate pentru proiecte din domeniile social, cultură, învăţământ, sănătate, tineret şi protecţia mediului.

Ghidul aprobat joi prevede că valoarea unei finanţări se încadrează între 10 şi 25 de mii de lei, pentru majoritatea domeniilor. Fac execpţie proiectele propuse pentru sportul de performanţă, unde Consiliul Judeţean promite să ofere sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 de lei pe proiect, respectiv proiectele pentru sporturi individuale, unde finanţarea va fi între 3.000 şi 15.000 de lei.

Ghidul, care poate fi găsit pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Prahova, la adresa www.cjph.ro, stabileşte şi activităţile eligibile pentru primirea finanţării, de la organizarea de sesiuni de instruire, informare, consiliere, organizarea de seminarii, conferinţe, dezbateri publice şi până la campanii de informare privind importanţa prevenirii, depistării şi tratării unor boli grave ori campanii de promovare a donării de sânge.

   

Mai sunt câteva zile înainte de alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie, iar pregătirile autorităţilor din Prahova intră în linie dreaptă. Prefectura a anunţat că materialele pentru vot, de la buletine de vot la ştampile şi timbre autocolante, vor fi trimise către secţii vineri, iar Poliţia, Jandarmeria şi ISU vor mobiliza în perioada scrutinului peste 2.000 de angajaţi.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, conducrea Prefecturii Prahova a prezentat acţiunile derulate până acum şi calendarul ultimelor zile de pregătiri, după ce a bifat deja organizarea şedinţelor de instruire pentru membrii secţiilor de votare, completarea corpului experţilor electorali, pregătirea informaticienilor care vor lucra alături de experţii de la STS şi aducerea materialelor pentru votare. Măsurile speciale continuă şi după ce se vor închide urnele, autorităţile din Prahova estimând că peste 3.000 de persoane urmează să vină la Palatul Administrativ în noaptea de duminică spre luni, după votare, pentru aducerea sacilor cu buletine de vot de la secţii şi predarea tabletelor folosite cu această ocazie. Pentru a face faţă numărului foarte mare de persoane, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova urmează să instaleze lângă intrarea B din palatul Administrativ şi în parcarea dinspre Palatul Culturii mai multe corturi de campanie, cu bănci de aşteptare, pentru a asigura o aşa-zisă "zonă tampon".

Pe durata procesului electoral, vor fi la datorie peste 1.100 de jandarmi, peste 620 de poliţişti, 260 de lucrători ISU, plus reprezentanţi de la Şcoala de Poliţie din Câmpina, Şcoala de Pompieri din Boldeşti şi serviciile Permise şi Paşapoarte din subordinea Prefecturii Prahova. În total, vorbim despre mai bine de 2.000 de persoane din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. "În noaptea de 26 spre 27 vor veni aproximativ 3.000 de persoane la Palatul Administrativ. Practic, de la fiecare secţie de vot vor fi preşedintele, un membru, operatorul tabletei şi un lucrător MAI care asigură paza transportului. Am luat foarte multe măsuri pentru fluidizare. Tocmai de aceea, din cadrul Prefecturii vor lucra peste 50 de persoane, alături de reprezentanţi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia de Statistică, Biroul Electoral şi alte structuri ale MAI. Ne pregătim pentru ca timpul petrecut aici de cei care vin cu buletinele de vot şi procesele-verbale să fie cât mai scurt, iar disconfortul cât mai mic posibil", a declarat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova.

658.860 de prahoveni aşteptaţi la vot

Pe listele electorale pentru alegerile din 26 mai figurează aproape 660.000 de prahoveni. Numai în Ploieşti sunt 191.265 de persoane cu drept de vot, potrivit statisticii oficiale. În judeţ vor exista 623 de secţii de votare, organizate în 493 de clădiri publice. Nu mai puţin de 545 de secţii funcţionează în incinta unor unităţi de învăţământ. Instituţiile din subordinea MAI au pregătit şi un plan pentru asigurarea ordinii publice la toate secţiile, 181 dintre acestea fiind repartizate în sarcina Inspectoratului de Poliţie în ziua alegerilor, 204 la Jandarmerie şi 238 către alte structuri, inclusiv Şcoala de Poliţie şi Şcoala de Pompieri.

ISU Prahova a derulat în ultimele zile verificări în toate aceste clădiri, conducerea anunţând că a descoperit 108 deficienţe, toate înlăturate rapid, de la lipsa stingătoarelor de incendiu şi a afişelor de îndrumare către ieşiri şi până la improvizaţii electirce şi amplasarea de mobilier care obstrucţionează căile de evacuare.

8 reclamaţii electorale

IPJ Prahova a anunţat că în perioada campaniei electorale a primit 10 sesizări, dintre care două s-au dovedit a fi de competenţa altor instituţii şi vizând înscrierea unui decedat pe lista electorală, respectiv o cerere de recuzare a unui membru dintr-o secţie de vot. Rămân opt sesizări, care au vizat în general nerespectarea legislaţiei privind afişajul electoral, în cinci dintre cazuri autorii fiind identificaţi şi sancţionaţi contravenţional, a mai anunţat astăzi Poliţia Prahova.

   

Probabil pe principiul care spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, Consiliul Judeţean Prahova urmează să discute joi un proiect de hotărâre privind calendarul pentru deszăpeziri şi nivelul de viabilitate al drumurilor pentru următoarele trei ierni. Proiectul de hotărâre pus în discuţia consilierilor vizează împărţirea drumurilor judeţene în patru categorii, în funcţie de importanţa lor, categorii care vor determina şi urgenţa cu care trebuie să intevrină drumarii în timpul sezonului rece. În ultima categorie intră şoselele care pe timp de iarnă vor fi închise, 13 la număr, totalizând peste 70 de kilometri.

În nivelul de viabilitate 1 sunt încadrate 37 de drumuri judeţene din Prahova, cu o lungime însumată de peste 598 de kilometri, conform proiectului de hotărâre. Implicit, conform contractelor pentru deszăpezire, drumarii vor fi nevoiţi să intervină aici cu prioritate. Sunt drumurile judeţene cu trafic foarte mare şi care asigură pentru localităţi cu populaţie ridicată legătura spre drumuri naţionale sau alte drumuri judeţene. Aşa-zisa "urgenţă 2" cuprinde şosele ceva mai puţin circulate, care de regulă asigură legătura între comune. Regăsim aici 32 de DJ-uri, totalizând aproape 310 kilometri lungime.

Nivelul 3 de viabilitate cuprinde drumuri practicabile, dar care au valori de trafic reduse, majoritatea asigurând legătura rutieră, în zona de munte sau cea de deal a judeţului, spre sate cu populaţie redusă. Găsim aici 7 tronsoane, totalizând puţin peste 32 de kilometri. Printre ele se numără şi DJ 713, considerat drum turistic, care porneşte de la ieşirea din Sinaia şi merge până în Dâmboviţa. Este vorba despre şoseaua construită de cele două consilii judeţene, supranumită "Transbucegi", care trece aproape de Cabana Babele şi care va fi deszăpezită tot printr-un parteneriat Prahova-Dâmboviţa.

În fine, în nivelul 4 de viabilitate sunt încadrate drumurile judeţene care nu pot fi circulate pe timp de iarnă. Aici intră, conform proiectului discutat de CJ Prahova, tronsoane din 13 şosele, cu o lungime însumată de aproape 70,5 kilometri. Este vorba despre o parte din DJ 100N, de la ieşirea din Slănic până la intrarea în Teişani, într-o zonă cu serpentine şi diferenţă mare de nivel, DJ 101T, pe un tronson de 14 kilometri şi jumătate, între Valea Doftanei şi satul Lutu Roşu din Bertea, DJ 102, Groşani - Schiuleşti, DJ 102I, de la Trăisteni până la limita cu Braşovul, DJ 103S, Magula-Colceag, DJ 104N, din Jugureni până la limita cu judeţul Buzău, DJ 129, Târgşoru Vechi - Măneşti, DJ 201A, Ciorani - limită judeţ Ialomiţa, DJ 216A, Ştefeşti-Slănic, DJ 233, Ariceştii Zeletin - Gogeasca, DJ 234, Nucet-Chiojdeanca, DJ 238, Sângeru-Tătaru-Malu Roşu, şi DJ 713B, o bretea de un kilometru care asigură accesul din "Transbucegi" către Cabana Piatra Arsă.

CITIŢI ŞI:

Consiliul Judeţean dă 20 de milioane de lei pentru mai puţin de 3 kilometri de drum, între Slănic şi Ştefeşti

Proiectul de hotărâre pus acum în discuţie prevede şi calendarul care trebuie respectat de către operatorii de deszăpezire, cu obligaţia ca aceştia să se ocupe în intervalul 1-15 noiembrie de pregătirea bazelor de deszăpezire şi a punctelor de sprijin, iar între 15 noiembrie şi 15 martie să fie mobilizaţi pentru efectuarea intervenţiilor necesare. Documentul mai stabileşte şi împărţirea judeţului pe opt sectoare, pentru o deszăepzire mai eficientă.

   

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova intenţionează să organizeze în 2019 evenimentul EuroExpo Prahova în două ţări, în perioada 2-8 iunie. Pentru promovarea judeţului autorităţile vor să aloce din buget suma de 200.000 de lei.

După Liege (Belgia), Cimişlia (Moldova), Heidelberg (Germania), Brescia sau Rovigo (Italia), EuroExpro Prahova ar urma să se ţină în acest an în Cehia şi Solvacia, la invitaţia ambasadelor României în cele două ţări. Sunt vizate localităţile Praga şi Kromeriz, respectiv Bratislava şi Lucenec. Evenimentul, devenit o tradiţie pentru Consiliul Judeţean, îşi propune realizarea unor schimburi de experienţă în domeniul dezvoltării locale, promovarea reciprocă în domeniile dezvoltării economice, culturii şi turismului, schimburi interinstituţionale în domeniile social, dezvoltare economică, cultură, sport, protecţia mediului, transport şi protecţia medico-socială.

Propunerea pentru organizarea acestui târg urmează să intre în dezbaterea consilierilor judeţeni în şedinţa programată joi după-amiază.

Autorităţile din Prahova doresc să invite la acest eveniment reprezentanţi de la Muzeului Județean de Artă "Ion Ionescu Quintus", Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul Județean de Științele Naturii, Biblioteca "Nicolae Iorga", Centrul Județean de Cultură, Teatrul "Toma Caragiu" Ploiești, Filarmonica "Paul Constantinescu", dar şi agenți economici şi meșteri populari și meșteșugari, potrivit informaţiilor trecute în proiectul de hotărâre publicat pe pagina de internet a CJ Prahova. Programul propus prevede şi o degustare de vinuri româneşti, pe data de 4 iunie, la Bratislava.

   

Poliţia Prahova a derulat, miercuri dimineaţă, peste 30 de percheziţii în judeţ, dar şi într-o comună din Argeş, la persoane bănuite de furt calificat. În urma descinderilor, 24 de persoane au fost aduse la audieri.

Reprezentanţii IPJ Prahova au confirmat, joi dimineaţă, că opt suspecţi au fost în cele din urmă reţinuţi, după percheziţiile şi audierile de miercuri.

MAI MULTE DETALII AICI:

VIDEO - Unelte, atelaje, dar și mai multe animale au fost ridicate în timpul perchezițiilor din Prahova

Poliţiştii spun că gruparea ar fi dat mai multe spargeri, cu un prejudiciu total estimat la 57.000 de lei.

   

Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti organizează în 2019 ediţia a şasea a Festivalului de Film Ecologic pentru Elevi, tema din acest an fiind legată de poluarea aerului. Elevii interesaţi se pot înscrie în competiţie până pe 30 mai, iar premierea câştigătorilor e programată pe data de 5 iunie.

"Schimbările climatice au devenit «știrea zilei» pe toate canalele de media. Aproape că ne-au luat prin surprindere, deși semnale în această privință au fost comunicate în ultima vreme.Trăim momente în care trebuie să luăm decizii care să permită adaptarea la noile tipare ale climei. Urmărind concluziile oamenilor de știință, în ceea ce privește modul în care putem interveni pentru diminuarea efectelor, trebuie să ne adaptăm obiceiurile de consum vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Dezvoltarea sustenabilă poate limita efectele schimbărilor climatice numai prin redefinirea obiceiurilor de consum bazate pe reducerea impactului asupra mediului. Consumul rațional al resurselor este primul pas pentru limitarea acestor emisii de dioxid de carbon", au transmis organizatorii competiţiei, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

"Tema Zilei Mondiale a Mediului 2019 este poluarea aerului (#BeatAirPollution). Aceasta este o oportunitate de analiză a modului în care putem schimba obiceiurile noastre, de zi cu zi, pentru reducerea poluării aerului odată cu diminuarea contribuțieinoastre la încălzirea globală șidiminuarea efectelor asupra sănătății noastre", au mai anunţat reprezentanţii RASP Ploieşti, care au precizat şi calendarul competiţiei:
15 mai – 30 mai – înscrierea elevilor participanți;
29 mai – 31 mai – transmiterea filmelor;
31 mai – 4 iunie – evaluarea filmelor;
5 iunie – Premierea filmelor declarate câștigătoare.

"Este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că toate activitățile urbane care au favorizat expansiunea și accesul la oportunitățile vieții urbane generează și disconfort prin dezavantaje colaterale. Transporturile, consumul de energie electrică/termică, precum și consumul de resurse neregenerabile sunt sursele pricipale de emisii de gaze cu efect de seră", se mai arată în comunicat.

   

Pagina 1 din 363