Klaus Iohannis anunță că, după 15 mai, românii vor putea ieși fără declarație pe propria răspundere, dar vor purta mască de protecție poate chiar până anul viitor

Klaus Iohannis anunță că, după 15 mai, românii vor putea ieși fără declarație pe propria răspundere, dar vor purta mască de protecție poate chiar până anul viitor

Data de 15 mai este avansat, pentru prima dată în mod oficial, ca termen cert pentru relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că de la jumătatea lunii viitoare, românii vor putea părăsi domiciliul fără declarația pe propria răspundere, dar că vor fi obligați ca în spațiile publice să poarte mască de protecție.

Șeful statului a apărut, miercuri, purtând o astfel de mască pentru că "așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun".

"Am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.

O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, a declarat șeful statului.

Image
Image
Image
Image