Marţi e ultima zi de stare de urgenţă. Klaus Iohannis e aşteptat să emită un nou decret pentru prelungire

Marţi e ultima zi de stare de urgenţă. Klaus Iohannis e aşteptat să emită un nou decret pentru prelungire

În urmă cu aproximativ o lună, Klaus Iohannis emitea un decret prin care instituia, pentru prima dată după o foarte lungă perioadă, stare de urgenţă în România, din cauza pandemiei de coronavirus. Această perioadă urmează să se încheie marţi şi este de aşteptat ca preşedintele să emită un nou decret, care, conform procedurii, trebuie să treacă şi de votul din Parlament.

Conform Legii privind decretarea stării de urgenţă şi a stării de asediu, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia. Preşedintele este aşteptat să emită astăzi decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, relatează Digi24. De altfel, încă de săptămâna trecută, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, el declarase că este necesară prelungirea: „Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”.

La primul caz, decretul a fost aprobat de Parlament cu unanimitate de voturi. Acum, e de aşteptat să existe şi voturi împotrivă, primul lider politic care a anunţat că nu va susţine prelungirea fiind fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Image
Image
Image
Image