Ministerul Muncii a pregătit deja proiectul privind șomajul tehnic în sistemul bugetar: "Este o propunere asumată"

Ministerul Muncii a pregătit deja proiectul privind șomajul tehnic în sistemul bugetar: "Este o propunere asumată"

După declarații de miercuri seară, ale premierului Ludovic Orban, privind introducerea unui mecanism de tipul șomajului tehnic și în unele sectoare ale sistemului bugetar, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că un proiect de act normativ în acest sens este deja pregătit, iar acesta nu face decât să "legifereze o stare de fapt", și anume reducerea activității, inclusiv  în sistemul public.

"Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. «Șomaj tehnic» în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Pentru corectitudine", a scris Violeta Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

În declarația de miercuri seară, Ludovic Orban a precizat că măsura nu va fi aplicată întregului sector bugetar. "Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulanţe, zona MAI cu jandarmi, pompieri, poliţişti, nu putem afecta zona militară. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru că ANOFM este implicată în acordarea şi procesarea sumelor pentru șomajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua măsuri similare cu șomajul tehnic", a explicat premierul.

Ilustrație arhivă

Image
Image
Image