Patru independenţi candidează la parlamentare, în Prahova

Patru independenţi candidează la parlamentare, în Prahova

Un subprefect, un conferenţiar universitar doctor în drept, un avocat şi un jurnalist candidează în Prahova pentru mandate de deputaţi.

Cel mai experimentat din punct de vedere politic, dintre cei patru, este Mihai Apostolache, fost deputat. Acesta a câştigat un mandat de consilier judeţean, după ce a deschis lista de candidaţi a Partidului Prahova în Acţiune, însă a anunţat că intenţionează să intre şi în cursa din decembrie. Cum legea electorală face aproape imposibilă intrarea în Parlament a unui partid local, politicianul a decis să candideze independent, însă cu susţinerea partidului pe care l-a condus de la formare. „A fost în primul rând dorinţa oamenilor cu care am discutat şi care m-au motivat foarte tare să mă apuc să strâng semnăturile necesare pentru a depune candidatura ca independent pentru Camera Deputaţilor. E o candidatură care s-a născut chiar din inima comunităţii prahovene. În doar câteva zile am reuşit să strâng 8.007 semnături”, declara candidatul, la ieşirea de la Biroul Electoral.

Mihai Apostolache este conferenţiar universitar, doctor în drept şi directorul Centrului de Studii şi Cercetări Juridice şi Socio-Administrative din cadrul UPG Ploieşti. A fost deputat până în 2012, apoi, după înfrângerea suferită în alegerile parlamentare, s-a dedicat mai mult activităţii didactice şi de cercetare, ulterior implicându-se şi în zona de iniţiativă civică şi ONG, prin Prahova în Acţiune, asociaţie care a generat o serie de evenimente civice inedite în judeţ. Pe bazele asociaţiei a luat naştere Partidul Prahova în Acţiune, iar formaţiunea politică a încheiat alegerile din 27 septembrie, prima competiţie electorală din istoria sa, cu 27 de consilieri locali şi doi judeţeni, iar în câteva localităţii candidaţii la primării le-au dat emoţii serioase edililor în funcţie. Odată cu această candidatură independentă se încheie, evident, şi zvonurile care au circulat zilele trecute cu privire la o presupusă potenţială fuziune politică.

Avocatul care a apărat Gornetul

La Biroul Electoral Prahova şi-a depus candidatura şi avocatul Bogdan Dumitru. Acesta a strâns peste 3.400 de semnături în susţinerea candidaturii sale.

Este vorba despre avocatul care în acest an a apărut comuna prahoveană Gornet, în litigiul intentat după ce localitatea a fost băgată în carantină, prin decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul pandemiei de coronavirus. Sentinţa instanţei le-a dat câştig de cauză autorităţilor locale, însă a venit într-un moment în care oricum perioada de o lună de carantină forţată ajungea la final. Magistraţii au considerat că ordinul de carantinare a fost emis în mod ilegal, fără să fi existat o anchetă amănunţită făcută de Direcţia de Sănătate Publică, aşa că l-au anulat, însă nu au dispus şi plata daunelor solicitate, care ajunseseră la nu mai puţin de 4 milioane, considerând că eventualele prejudicii au avut caracter individual, nu unul colectiv, şi că Primăria, care era partea reclamantă în proces, nu a dovedit că ar fi fost prejudiciată. La depunerea candidaturii, avocatul Dumitru a declarat că a continuat acea luptă în instanţă şi că doreşte s-o continue şi în Parlament, cu intenţia de a îndrepta unele acte normative.

Subprefectul de la pensiune

Printre cei patru candidaţi independenţi se numără şi subprefectul Maria Mihaela Duţă. Aceasta şi-a depus dosarul de candidatură în ultima zi, la Biroul Electoral Judeţean și a surprins pe multă lume, stârnind totodată şi o dezbatere dacă se respectă sau nu statutul de apolitic asociat, prin lege, funcţiei de subprefect sau prefect. Maria Mihaela Duţă este de profesie jurist, a devenit subprefect de Prahova odată cu instalarea guvernării Orban şi, potrivit surselor din mediul politic, a fost susţinută pentru această funcţie de organizaţia PMP Prahova.

Ea a ajuns în mijlocul unui scandal la scurt timp de la instalarea în funcţie, tot în contextul pandemiei, în urma unei reclamații potrivit căreia instituţia a închiriat de la fiica ei o pensiune pentru cazarea prahovenilor care erau obligaţi să stea în carantină la revenirea în ţară. În apărarea ei, trebuie spus că la acel moment erau foarte puţini deţinători de hoteluri sau pensiuni dispuşi să ajute statul cu spaţii de cazare. În schimb, în acelaşi context, poate ar trebui notat şi că raportul făcut de Curtea de Conturi privind cheltuielile publice din starea de urgenţă şi prima perioadă a stării de alertă a scos la iveală cheltuieli peste media naţională făcute în Prahova pentru asigurarea carantinei, însă fără a oferi detalii suplimentare.

Jurnalistul reabilitat

Al patrulea candidat independent este Virgil Rădulescu. Jurnalistul a fost implicat într-un scandal în urmă cu vreo opt ani, fiind acuzat că ar fi pretins bunuri sau bani de la reprezentanţii unor firme, ca să nu publice articole negative. El a fost trimis în judecată pentru şantaj şi trafic de influenţă, primind o condamnare cu suspendare, la care s-a adăugat interzicerea dreptului de a exercita profesia de jurnalist timp de încă un an de la finalizarea pedepsei. Între timp, Virgil Rădulescu şi-a executat pedeapsa, şi-a reluat activitatea - la cea jurnalistică ne referim - şi s-a ţinut departe de problemele penale, iar acum candidează pentru Parlament, tot cu intenţia anunţată de a îndrepta probleme legislative.

Toţi cei patru candidează, cum era complet previzibil, pentru locuri în Camera Deputaţilor. Pentru a câştiga, un independent trebuie să obţină numărul de voturi aferent unui mandat. Cum în Prahova sunt disponibile 11 posturi de deputaţi, faţă de numai cinci de senatori, înseamnă că, matematic, un independent trebuie să obţină a unsprezecea parte din numărul total de voturi valabil exprimate, ceea ce nu-i deloc puţin. Dacă ne raportăm la prezenţa la urne de la alegerile locale, chiar şi anticipând o uşoară scădere la parlamentare, numărul de voturi necesar pentru asigurarea unui mandat ar fi undeva la 25.000 în judeţ.

 

Image
Image
Image