Testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19, discutată după 1 iunie şi realizată eşantionat

Testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19, discutată după 1 iunie şi realizată eşantionat

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat miercuri, la o videoconferinţă a Profit TV, că testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19 va fi pusă în discuţie după 1 iunie, dar nu va fi începută la acea dată, şi va fi realizată eşantionat.

Potrivit News.ro, Moldovan a declarat la videoconferinţa Profit Health Forum, cu tema ”Actuala pandemie COVID-19. Solidaritate în pandemie”: „Este vorba despre o testare eşantionată a populaţiei, nu globală, ca să zicem aşa. O să practicăm un studiu de seroprevalenţă, să vedem numărul de pacienţi care au anticorpi pentru Covid-19, care au trecut, deci, prin această infecţie. Această testare are rolul de a avea o imagine a răspândirii infecţiei la nivelul populaţiei, am putea să vedem ce categorii au fost mai afectate şi în ce regiuni”.

Proiectul urmează să fie implementat „în momentul în care considerăm că am stăpânit fenomenul acut şi în care focusul este pe testarea prin PCR pentru diagnostic pozitiv antigen”.

Această variantă va fi pusă în discuţie după data de 1 iunie, când ar urma să înceapă a doua etapă de relaxare a măsurilor. „Atunci ne vom pune problema să facem un asemenea studiu”, a completat Horaţiu Moldovan.

La aceeaşi videoconferinţă, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, a transmis că „trebuie să rămânem vigilenţi, să acceptăm această nouă normalitate, să acceptăm regulile pe care ea ni le aduce”.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un posibil al doilea val pe care îl anticipează specialiştii şi trebuie să rămânem solidari”, a subliniat Păun, potrivit sursei citate.

Imagine cu caracter ilustrativ, sursă Digi24.

Image
Image
Image