VIDEO 🎦 Ținutul Vinului, proiectul care vrea să transforme Prahova într-un reper în domeniul vitivinicol

ținutul vinului vinarium 2025

Consiliul Județean Prahova readuce în actualitate un obiectiv mai vechi, acela de a pune în valoare județul ca regiune vitivinicolă. Ținutul Vinului își propune să contribuie la promovarea vinului, dar și la dezvoltarea enoturismului, printr-o strategie menită să pună în valoare resursele naturale ale zonei și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai din mediul rural.

Proiectul „Ținutul Vinului”, strategia județului de relansare economică prin enoturism, a fost lansat vineri, la Ploiești, în contextul derulării unei noi ediții a prestigiosului concurs internațional de vinuri „Vinarium”. Prezenți la eveniment, președintele CJ Prahova, Virgiliu Nanu, și președintele VINARIUM, Cătălin Păduraru, au creionat viziunea care urmărește să meargă dincolo de simpla promovare a vinului ca produs local.

„În cadrul Consiliului Județean Prahova aveam un ADI înființat în 2022 la care am dat un restart. Ne-am propus să facem ceva în județul Prahova, mai ales că avem cu ce. Este important să valorificăm toate resursele județului. Acest proiect este coordonat de Consiliul Județean și de Camera de Comerț și Industrie, reunește 20 de localități, în care via nu este doar o cultură agricolă ci parte din identitate, din memorie și din viitor. Prahova nu e doar o regiune cu dealuri și podgorii. Este o promisiune. O promisiune născută din pământuri generoase, din podgorii aflate pe aceeași latitudine cu Toscana și Bordeaux, din oameni care știu să cultive, să vinifice, să respecte tradiția.Avem solul. Avem clima. Avem istoria. Și avem oamenii. Ne mai trebuia doar decizia de a merge înainte. Astăzi, am făcut acest pas”, a declarat Nanu, subliniind că proiectul oferă o coerență și o strategie pe termen lung de valorificare a resurselor regiunii.

„Noi facem unul dintre cele mai bune concursuri din lume. Din păcate, deocamdată, brandul nostru de țară este sub ceea ce oferă VINARIUM și nu suntem poate la fel de notorii ca unele concursuri din Occident,” a declarat Păduraru, accentuând că proiecte precum „Ținutul Vinului” pot oferi contextul în care această percepție se va schimba radical. Cătălin Păduraru este convins că enoturismul, care înseamnă afaceri particulare, altele decât cele ale vinarilor,„ are o altă extensie economică în mediul rural” și „poate fi un model pentru migrația inversă, poate fi șansa unei creșteri demografice”.

Startul proiectului „Prahova - Ținutul Vinului” a fost dat în contextul celei de-a XXII-a ediții VINARIUM, concurs găzduit la Ploiești în perioada 22 - 25 mai. În competiție s-au înscris, în acest an, 1.346 de probe, aproximativ 60% dintre ele din România, iar restul din alte 21 de țări: Africa de Sud, Australia, Austria, Bulgaria, CHile, Cehia, Germania, Estonia, Spania, Franța Georgia, Grecia, Ungaria, Italia, Liban, Republica Moldova, macedonia, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Turcia și Ucraina.