Cică încep lucrările la centrul de radioterapie din Ploieşti. Primăria a găsit diriginte de şantier şi predă amplasamentul

Cică încep lucrările la centrul de radioterapie din Ploieşti. Primăria a găsit diriginte de şantier şi predă amplasamentul

La mai bine de doi ani de când autorităţile anunţaseră proiectul, vor începe lucrările pentru construirea unui centru de radioterapie oncologică în Ploieşti, în curtea Spitalului Municipal. Ordinul de începere a fost semnat, la fel şi contractul cu un diriginte de şantier, în lipsa căruia nu se putea face nimic, iar acum urmează predarea amplasamentului. Există şi o veste proastă, aceea că totul trebuie să fie gata până la finele anului, altfel Ploieştiul va pierde finanţarea pentru aparatura medicală. Iar termenul de execuţie din contract depăşeşte, de puţin, finalul lui 2020.

"Primăvara începe cu o veste bună pentru prahoveni! Am semnat ordinul de începere a lucrărilor la Centrul de Radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești! Pe data de 5 martie vor demara lucrările la acest obiectiv extrem de important, investiţia fiind un parteneriat între Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova", anunţa viceprimarul Cristian Ganea, pe 28 februarie. La momentul respectiv, aşa cum declara edilul, fusese semnat ordinul de începere, ceea ce, în practică, îi impunea executantului să îşi mobilizeze resursele, dar altminteri nu însemna mare lucru cât timp nu fusese predat şi amplasamentul. Amplasamentul nu a fost nici acum predat, la câteva zile distanţă, dar acest lucru ar urma să se întâmple joi sau vineri, a anunţat astăzi viceprimarul Ganea, după o discuţie cu şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii.

Între timp, s-a mai depăşit un obstacol. Contractul de execuţie era semnat de la finalul lui 2019, dar nu s-a mişcat nimic pe de o parte din cauza iernii, pe de altă parte din cauza lipsei unui diriginte de şantier. De fapt, lipsa dirigintelui a fost principalul motiv de blocaj, dacă ţinem cont că această iarnă a fost una dintre cele mai călduroase din istoria ţării.

Cu dirigintele de şantier găsit, pentru autorităţile locale mai rămâne un singur obstacol: timpul. "Primăria Ploieşti a găsit şi o firmă care se va ocupa de dirigenţia de şantier pentru centrul de radioterapie, am semnat astăzi contractul. Mâine se va preda şi amplasamentul şi vor putea să înceapă lucrările. Termenul de realizare este de 10 luni. Ne dorim ca lucrările să fie fata până la finalul anului", a declarat Cristian Ganea pentru "Telegrama". 

Graba autorităţilor ploieştene, de a finaliza până la 31 decembrie un proiect despre care se ştia din 2018, vine în contextul în care, în cazul unei întârzieri, municipiul pierde finanţarea. Concret, înţelegerea a fost că Ministerul Sănătăţii aduce aparatura medicală de ultimă generaţie, în timp ce Primăria pune la dispoziţie terenul şi realizează construcţia. Pentru că n-a fost în stare să se apuce de demersuri la timp, municialitatea a mai primit deja nişte păsuiri, însă e greu de estimat dacă va mai primi şi pe viitor, în scenariul pesimist în care nici de data asta nu s-ar încadra în termen. De asemenea, pentru că s-a plâns din cauza bugetului, Primăria Ploieşti a primit sprijin de la Consiliul Judeţean Prahova şi în 2018, când banii au rămas nefolosiţi şi au fost returnaţi la final de an, şi în 2019 şi în 2020.

(Foto cu caracter ilustrativ sau, cum ar veni, uite aşa ar arăta nişte lucrări)

Image
Image
Image
Image