A început demontarea tarabelor de cărţi din centrul Ploieştiului. Cum va fi reconfigurată zona

A început demontarea tarabelor de cărţi din centrul Ploieştiului. Cum va fi reconfigurată zona

Anunţate de aproape un an, planurile de reconfigurare a pasajului Nichita Stănescu, din centrul municipiului Ploieşti, încep să prindă contur. Pavilioanele buchiniştilor, care au făcut ca de aproximativ un deceniu şi jumătate zona să fie cunoscută în accepţiunea populată ca "la tarabe", sunt demontate în aceste zile, urmând ca în locul lor să apară cafenele şi gelaterii. Primăria încă mai caută doritori să-şi deschidă aici o afacere, iar în paralel vrea să refacă sistemul de preluare a apei pluviale şi să amenajeze o toaletă publică.

Proiectul de reconfigurare a zonei cunoscute ca "la tarabe" a fost anunţat public în premieră de viceprimarul Cristian Ganea, alături de colegii săi de partid care au majoritatea în comisia internă de patrimoniu din Consiliul Local Ploieşti. Anunţul e mai vechi, însă primul semn că intenţiile municicpalităţii sunt serioase a venit acum câteva luni, când vânzătorii de cărţi sau flori de la aceste tarabe au primit notificări că nu le vor fi prelungite contractele, apoi au fost mutaţi în apropierea Halelor Centrale. În locul lor ar fi urmat să vină firme care să amenajeze aici terase de alimentaţie publică, însă după prima licitaţie nu s-au adjudecat toate spaţiile, nici după a doua şi tot aşa. Tot la nivel politic, aspectul dezolant al tarabelor goale rămase în urmă, completat de pubelele de gunoi lăsate fix în buricul târgului, pline cu ambalaje de la fast food, a fost folosit recent de social-democraţi ca prilej de a-l critica pe primarul Dobre. Acesta a răspuns marţi, când a publicat un mesaj în care a anunţat că a demarat demontarea foişoarelor vechi.

"Am dispus demontarea și ridicarea foișoarelor din zona pietonală centrală. Spațiul va fi reamenajat integral și va deveni un un loc pentru petrecerea timpului liber. Vreau ca zona centrală să devină una atractivă pentru ploieșteni", a anunţat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

Terase, gelaterii, cafenele şi un WC

Intenţia autorităţilor este ca locul tarabelor de cărţi să fie luat de terase de alimentaţie publică. La procedurile de selecţie organizate, li s-a cerut firmelor doritoare să vină cu proiecte proprii, în care să prezinte cum ar dori să-şi amenajeze terasele. Separat, direcţiile Primăriei ar trebui să prezinte un plan de reconfigurare pentru restul pasajului pietonal, lucru care, din câte înţelegem, la fel ca şi propusa regândire a iluminatului public, nu s-a întâmplat până acum. În schimb, Consiliul Local a aprobat, la o şedinţă din această vară, o sumă pentru refacerea canalizării din zonă, care preia apele pluviale. Tot aici ar urma să fie amenajată şi o toaletă publică, într-o zonă care ar urma să fie stabilită în funcţie de cum vor fi configurate viitoarele terase. Nu-i neapărat un lucru de mândrie, dar vine după ani de zile în care centrul oraşului a suferit la acest capitol.

"Am prevăzut banii pentru a muta canalizarea pluvială, de pe mijlocul pasajului pietonal înspre marginea lui, cu intenţia de a construi şi o toaletă. De peste doi ani mă rog de Regia Autonomă de Servicii Publice să îi dea o dispoziţie societăţii de iluminat pentru a schimba iluminatul din zonă, sunt lucruri simple care pot fi rezolvate uşor şi ar face o viaţă mult mai bună. Pe această zonă vrem să funcţioneze terase, gelaterii, cafenele, au fost două licitaţii, s-au ocupat câteva dintre spaţii, o să mai fie una. Proiectele primite includ o amenajare bazată pe lemn şi sticlă, vor fi terase care să poată funcţiona şi în perioada rece. În zonă se vor putea aduce şi rulote de tip fast food la diferite evenimente", a declarat, miercuri, viceprimarul Cristian Ganea.

Image
Image
Image