Anunţ de intenţie privind construirea unui nou spital judeţean de urgenţă în Prahova

Anunţ de intenţie privind construirea unui nou spital judeţean de urgenţă în Prahova

Consiliul Judeţean Prahova a făcut un nou pas, mai degrabă de principiu, odată cu publicarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a unui anunţ de intenţie privind proiectul "Construire spital județean de urgență Prahova".

Valoarea proiectului este estimată la 58,6 milioane de lei, echivalentul a ceva mai bine de 12 milioane de euro, însă estimarea nu este neapărat foarte precisă, în contextul în care discutăm despre un anunţ de intenţie, care, conform legislaţiei în vigoare, "nu creează autorității contractante obligația de a efectua respectiva achiziție publică". Dacă ne raportăm la aceeaşi legislaţie, anunţul indică faptul că administraţia judeţeană intenţionează să lanseze în următoarele 12 luni o licitaţie pentru acest obiectiv. Înainte să ne bucurăm prea tare, trebuie spus şi că vorbim despre realizarea studiului de fezabilitate, ceea ce înseamnă că va mai dura până la un eventual contract de lucrări.

Contactat telefonic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Apostol, a dezvăluit că autorităţile vor să atragă fonduri prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atât pentru acest proiect, cât şi pentru o sumedenie de alte obiective de investiţii, de la reţele de gaze până la obiective în domeniul salubrităţii şi protecţiei mediului. În cazul de faţă, numai studiul de fezabilitate ar putea să coste aproape 12 milioane de euro, estimarea fiind că lucrările, dacă se va găsi vreodată finanţare, ar putea să coste circa 200 de milioane de euro, incluzând construirea unui spital cu 1.000 de paturi şi a mai multor facilităţi anexate, de la centre medicale conexe şi până la parcări, căi de acces, alei şi spaţii verzi.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au ascuns faptul că analizează ideea de a construi un spital de urgenţă de la zero, în loc de a tot încerca să extindă sau reabiliteze actuala construcţie, considerând că o structură nouă ar putea oferi circuite şi, automat, servicii medicale mult mai adaptate nevoilor actuale. Intenţia vine, totuşi, într-un moment în care autorităţile derulează un proiect european de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe de la Judeţean şi are în pregătire unul de modernizare a spaţiilor în care se află Ambulatoriul unităţii medicale.

Anunţul de intenţie a fost publicat pe 4 martie în SEAP, alături de alte mai bine de zece anunţuri similare din partea Consiliului Judeţean Prahova, vizând investiţii în domeniul energiei, de la extinderea reţelelor de gaze şi până la realizarea unei surse de cogenerare la CET Brazi, precum şi domeniul salubrităţii, cu proiecte de completare a master-planului judeţean de deşeuri, de ecologizare a unor situri industriale şi de construirea unor facilităţi pentru obținerea de materii prime pentru industria de mase plastice și sticlă.

Image
Image
Image