Avertisment al Primăriei Ploieşti: Arderea deşeurilor, inclusiv în gospodării, reprezintă contravenţie. Cât de mari sunt amenzile!

Avertisment al Primăriei Ploieşti: Arderea deşeurilor, inclusiv în gospodării, reprezintă contravenţie. Cât de mari sunt amenzile!

Primăria Ploieşti a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, un avertisment cu privire la arderea deşeurilor, amintind că există o lege de aproape zece ani care interzice incinerarea deşeurilor în mod necontrolat, lucru care se aplică atât pe domeniul public, cât şi la nivelul gospodăriilor oamenilor.

Autorităţile fac referire la Legea 211/2011, privind regimul deşeurilor, precum şi o hotărâre mai veche a Guvernului, insistând în special pe interdicţia de incinerare a anvelopelor sau maselor plastice. "Primăria Municipiului Ploieşti, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, informează comunitatea locală că arderea/incendierea deşeurilor de orice natură, atât pe domeniul public, cât şi în perimetrele aferente proprietăților private, reprezintă contravenție şi se sancționează în conformitate cu prevederile Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. Astfel, conform prevederilor legale în vigoare, se interzice arderea, într-un mod necorespunzător, a deşeurilor din gospodărie, implicit a anvelopelor uzate, maselor plastice, etc. Prin Hotărârea Guvernului nr.170/2004 referitoare la gestionarea anvelopelor uzate, persoanele fizice şi juridice, care dețin anvelope uzate au următoarele obligaţii: să nu le abandoneze pe sol, prin îngropare, în apele de suprafață; să nu le incinereze decât în condiţiile prevăzute prin Hotărârea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deşeurilor. Cetățenii sunt îndrumați sa încheie contracte cu operatorul local de salubritate, în vederea colectării deşeurilor într-un mod corespunzător, sau să se adreseze firmelor care desfășoară activitate de colectare, tratare şi eliminare a diferitelor tipuri de deșeuri", se arată în comunicatul de presă trimis de Primăria Ploieşti.

"Sancţiunile contravenționale aplicabile, în temeiul prevederilor Legii nr.211/2011, pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la protecţia mediului, sunt de 3.000 până la 6.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv de 20.000 până la 40.000 de lei, pentru persoanele juridice", mai specifică Primăria Ploieşti.

(Foto: greenpeace.org)

Image
Image
Image