Consiliul Judeţean, acord de principiu pentru înfiinţarea unei asociaţii privind termoficarea Ploieştiului

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova şi-a dat acordul de principiu la solicitarea autorităţilor ploieştene privind infiinţarea, în comun, a unei asociaţii de dezvoltare pe tema sistemului de termoficare. Această asociaţie le va permite autorităţilor să atragă fonduri europene pentru modernizarea sistemului, spune primarul Dobre, care adaugă că n-a renunţat nici la planul de înfiinţare a unei noi societăţi care să gestioneze sistemului şi care ar putea să ia fiinţă în baza aceleiaşi asocieri.

Crerea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, pe modelul celei care gestionează managementul deşeurilor în aproape toate localităţile din Prahova, fusese solicitată în cazul termoficării de către Primăria Ploieşti. Potrivit surselor noastre, conducerea CJ şi-a dat acordul de principiu, iar documentul oficial ar fi fost transmis astăzi către Primărie. Lucrurile vor deveni oficiale abia după ce se vor aproba şi hotărâri în cele două consilii pe această temă, iar o eventuală asociere, condiţionată şi de aprobarea unei ordonanţe de urgenţă privind posibilitatea atragerii de fonduri europene pentru termoficare, aşteptată să apară miercuri, le-ar putea permite celor două instituţii să modernizeze sistemul de încălzire a Ploieştiului, în contextul în care ultimele studii arată că acesta mai poate să funcţioneze doar câţiva ani, după care va intra cu siguranţă în colaps. Până aici, ambele tabere par de acord, însă de aici încolo încep neînţelegerile. În timp ce primarul spune că n-a renunţat la propunerea de constituire a unei societăţi cu capital de stat care să preia activitatea de la Veolia Energie, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că va dura foarte mutl până când acest operator ar ajunge să funcţioneze, că nu se ştie la ce preţuri ar putea ajunge să livreze agentul termic şi că, oricum, instituţia nu s-ar putea implica financiar într-un proiect de asemenea anvergură câtă vreme sistemul deserveşte doar Ploieştiul şi, implicit, nu poate să fie considerat de interes judeţean dacă se aplică la sânge litera legii.

Propunerea ca aceste două instituţii să se asocieze vine în contextul în care Consiliul Judeţean este proprietarul reţelei primare, care include centrala termică de la Brazi şi conductele până la intrarea în oraş.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Rămâne Ploieştiul fără apă caldă şi termoficare? Primarul Dobre spune că negocierile continuă, dar tariful propus e "total inacceptabil"

O asociere va crea şi premisele pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării sistemului de termoficare, a mai argumentat astăzi primarul Dobre, care a spus că Ploieştiul nu poate demara singur aceste demersuri. Vedeţi VIDEO cu declaraţia integrală a edilului în articolul recomandat mai sus!

Image
Image
Image