Consiliul Local se implică în angajările din Primăria Ploieşti. Vezi ce decizie au luat autorităţile!

Proiectul adoptat joi de Consiliul Local Ploieşti pentru majorarea cu aproape 10% a salariilor din Primărie şi structurile subordonate include şi prevederi extrem de interesante privind angajările din această instituţie. Conform unui articol inclus în hotărârea luată de forul legislativ, angajările vor fi îngheţate până la 31 decembrie 2019, cu mici excepţii, care vizează posturile pentru care deja au fost lansate proceduri de selecţie sau o parte dintre cele care s-ar vacanta pe parcursul acestui an. Prin excepţie, se mai pot face angajări, însă numai cu acordul consilierilor.

Întregul proiect, iniţiat de viceprimarii Ploieştiului, Cristian Ganea şi George Pană, de altfel preşedinţii organizaţiilor municipale de la PSD şi respectiv ALDE, a fost criticat de primarul Adrian Dobre şi de colegii acestuia din PNL. În privinţa majorării lefurilor, aceştia au reclamat că ar fi o decizie iresponsabilă, câtă vreme încă nu se cunosc veniturile pe care Primăria le va încasa în 2019 şi, automat, nu se ştie dacă bugetul local va putea să suporte o creştere a cheltuielilor de personal fără să pericliteze alte capitole bugetare. În privinţa angajărilor, aceştia au reclamat că, prin articolul introdus în proiectul de hotărâre, Consiliul Local şi-ar atribui în mod neregulamentar atribuţii ale Executivului, dând de înţeles că ar fi un abuz ca scoaterea la concurs a unor posturi vacante să fie condiţionată de hotărâri ale forului legislativ. Argumentele nu au părut să-i impresioneze pe consilierii de la PSD şi ALDE, care, de la adăpostul majorităţii confortabile, au aprobat proiectul de hotărâre, votat şi de cei doi consilieri locali ai PMP. Au fost, la final, 16 voturi pentru, versus 9 împotrivă, din partea aleşilor PNL.

"Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Ploieşti, precum şi din instituţiile şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri se continuă procedurile de ocupare a acestora", se arată în hotărârea adoptată joi de Consiliul Local Ploieşti. "Prin excepţie de la prevederile alin. 1 (n.r. cel citat mai devreme) ordonatorii de credite pot aproba ocuparea posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, precum şi posturile de conducere vacante pentru care s-a dispus exercitarea cu caracter temporar începând cu data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Prin excepţie de la prevederile alin. 1 şi 2, în cazurile temeinic justificate, prin hotărâre a Consiliului Local se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget", se mai precizează în acelaşi document. Practic, prin această decizie, consilierii care au majorat salariile au încercat totuşi să impună o limită de cheltuieli, astfel încât un eventual val masiv de angajări să nu dezechilibreze de tot bugetul. Totuşi, cârcotaşii vor nota că, prin aceeaşi măsură, forul legislativ şi-a atribuit sarcini specifice primarului, urmând ca pe viitor ei să decidă dacă e sau nu "temeinic justificat" ca anumite posturi vacante să fie ocupate.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Lefuri mai mari pentru angajaţii din Primăria Ploieşti şi instituţiile subordonate

VIDEO | Adrian Dobre, despre proiectul viitorului Spital Municipal: "Nu înţeleg de ce tergiversaţi adoptarea acestei hotărâri"

În şedinţa de joi au existat două proiecte privind salariile. A fost aprobat acesta, iniţiat de cei doi viceprimari, după ce majoritatea de Consiliul Local respinsese proiectul propus de primar, care viza plafonarea lefurilor la valorile din 2018.

{gallery}hcl salarii si angajari 31 01 19{/gallery}

Image
Image
Image