Cetățenii orașului Sinaia, dar și turiștii care poposesc, de acum încolo, în stațiunea prahoveană, trebuie să respecte regulile colectării selective a deșeurilor, în caz contrar riscând să se aleagă cu amenzi usturătoare.
“Sinaia este prin definiție un oraș verde. Îmi doresc să văd acest lucru și în atitudinea sinăienilor, dar și a celor care ne vizitează și care trebuie să-l mențină curat. Voi fi drastic cu cei care nu respectă comunitatea și care nu se vor alinia acestor standarde internaționale de colectare selectivă a gunoiului”, a transmis Vlad Oprea, primarul orașului.
Primăria Sinaia a emis o informare prin care anunță că, de la 1 iulie, colectarea selectivă este obligatorie:
"Conform Legii nr. 211/2011 este interzisă amestecarea deșeurilor și abandonarea ori depozitarea în afara spațiilor special amenajate. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele fizice și 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
Colectarea deșeurilor se va face la punctele special amenajate, în containere și pubele personalizate pentru fiecare categorie:
PLASTIC/METAL se colectează în recipientul GALBEN
Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
Exemple: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
Nu se încadrează produsele combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite)
HÂRTIE/CARTON se colectează în recipientul ALBASTRU
Prin împăturire se economisește spațiu!
Exemple: reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
Nu se încadrează: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
STICLA se colectează în recipientul VERDE.
Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
Exemple: ambalaje din sticlă, borcane – fără capac, damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
Nu se încadrează: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE se colectează în recipientul MARO
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
Categorii speciale de deșeuri
DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi, aferente asociațiilor de proprietari și a cetățenilor care stau la casă se colectează de către operatorul de salubritate, fără costuri suplimentare
DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. - colectarea acestora se va face în baza unei solicitări, contra cost la operatorul de salubritate Comprest la tel: 0344 880 107
DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII - Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului".
Sursa foto: Primăria Sinaia