ILEGAL!!! SGU Ploieşti a încasat bani de la şoferi pentru parcări pe care nu le are în administrare

Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti, societatea administraţiei locale care se ocupă, printre altele, de parcările cu plată din municipiu, a încasat ilegal bani de la şoferi, ani de zile, pentru parcări pe care nu le are în administrare! Pe această listă apar mai multe aşa-zise parcări cu plată din centrul Ploieştiului, pentru care SGU îi taxează pe şoferi dar care, în realitate, nu au fost cedate niciodată societăţii. Cu alte cuvinte, SGU a încasat necuvenit, în unele cazuri încă de la înfiinţarea sa, bani de la ploieşteni, pentru aceste spaţii.

Informaţia că SGU ar încasa bani pentru unele locuri de parcare pe care nu le are în administrare a circulat de ceva vreme, ca zvon, în administraţia ploieşteană, iar Telegrama a trimis în data de 12 martie o solicitare atât către societate cât şi către Primărie, pentru a ne fi prezentate străzile pe care sunt amenajate locuri de parcare cu plată cedate de municipalitate către SGU. În vreme ce societatea a răspuns la începutul lui aprilie, Primăria încă nu a trimis un răspuns, depăşind termenul prevăzut în legislaţia privind accesul la informaţii de interes public. Subiectul legat de parcările cu plată a fost reluat, miercuri, în timpul şedinţei Consiliului Local, când s-a discutat despre un proiect privind abonamentele pentru parcările cu plată. Ca anexă la respectivul proiect de hotărâre, fundamentat de SGU, conducerea societăţii a prezentat o listă cu 32 de parcări cu plată pe care le gestionează. După ce şeful Direcţiei Juridice din Primărie a anunţat că refuză să avizeze proiectul, consilierii locali au decis să elimine din această listă opt parcări. Motivul este cât se poate de simplu. Conform explicaţiilor din timpul şedinţei, tocmai aceste opt parcări sunt cele în care locurile amenajate nu au fost date în administrarea SGU, dar pentru care societatea încasează bani de la ploieşteni!

În total, în cele opt parcări menţionate sunt amenajate 252 de locuri pentru maşini, conform informaţiilor din proiectul de hotărâre, acestea reprezentând peste 15% din totalul locurilor de parcare cu plată din Ploieşti. Mai precis, de pe listă au fost "tăiate" parcările situate pe strada Romană (56 de locuri amenajate), Unirii (20 de locuri într-o zonă şi 15 în alta), Rahovei (23), Anul 1907 (21), Mihail Kogălniceanu (52), Vasile Lupu (23) şi C.D. Gherea (42).

În şedinţa de miercuri a Consiliului Local, după eliminarea din listă a acestor opt zone şi aprobarea unor amendamente la proiectul de hotărâre, directorul juridic nu a mai ridicat obiecţiuni.

Revenind la răspunsul primit de la SGU la solicitarea despre care aminteam, aici se precizează că "parcările au fost transmise în concesiunea societății noastre, în momentul transformării ADPP în SGU Ploiești SRL, prin HCL nr.219/2010, cu modificările și completările ulterioare, HCL nr. 385/2010, HCL nr.317/2013, HCL nr. 374/30.09.2013, HCL nr.263/2013, HCL nr.202/2014; HCL nr.402/2014; HCL nr.412/2015; HCL nr.242/2016". Tot aici ni s-a precizat faptul că, în 2016 şi 2017, societatea a încasat aproape 3 milioane de lei, cu tot cu TVA, din administrarea tuturor parcărilor cu plată din municipiu.

În hotărârea iniţială indicată sunt prevăzute mai multe parcări cu plată, cedate de municipalitate către SGU în momentul transformării fostei ADPP în societate comercială. În total, la acea vreme, erau 23 de parcări, cu 1.370 de locuri disponibile. Aici regăsim şi una în zona "Hotel Prahova - str. Kogălniceanu+C.D. Gherea", aşa cum apare ea în hotărâre, în care figurează că existau la momentul respectiv 50 de locuri, spre deosebire de cele 94 evidenţiate în prezent de SGU în aceste două zone, plus alte 19 locuri pe strada Vasile Lupu, stradă pe care, acum, apar create 23 de locuri. Niciuna dintre celelalte parcări despre care vă spuneam mai devreme nu mai apare, însă, pe acea listă iniţială. Mergem mai departe şi studiem, rând pe rând, toate celelalte hotărâri prin care Consiliul Local Ploieşti a dat locuri de parcare în administrarea societăţii. Prin HCL 385/2019, SGU mai primeşte unele locuri, însă niciunul nu se află în vreuna dintre cele opt zone, HCL 317/2013 face referire la chioşcurile donate de Calliope şi la un teren primit de SGU pe strada Gheorghe Doja, prin HCL 202/2014 sunt date către SGU parcări de lângă Obor şi de lângă cimitirul Viişoara, HCL 402/2014 vizează parcările de pe Goleşti şi Radu Stanian, HCL 412/2015 vizează parcarea supraetajată din spatele Casei Sindicatelor, iar HCL 242/2016 o parcare de pe Democraţiei. Într-adevăr, cumva în apărarea celor de la SGU, constatăm că, prin Hotărârea 374/2013, forul legislativ i-a dat în concesiune societăţii terenuri pentru a amenaja patru parcări pe Depoului şi două pe C.D. Gherea.

În tot acest hăţiş legislativ se "pierd", cumva, unele parcări care în realitate sunt cu plată, în care regăsim aproape zi de zi casierii SGU, dar care nu apar nicăieri în actele încheiate între Primărie şi societate. Cel mai elocvent exemplu este al celei de pe strada Romană, situate în faţa fostei Case a Cărţilor, fix în buricul târgului, în spatele Palatului Administrativ (foto). În practică, aceasta este una dintre cele mai vechi parcări cu plată din Ploieşti. Ca să nu existe vreun dubiu, pe unul dintre stâlpii din zonă a fost prins un panou informativ, cu menţiunea "parcare cu plată" şi informaţii despre plata prin sms, iar casierii SGU sunt o prezenţă frecventă pe această stradă. În realitate, însă, la fel ca şi în alte zone din centrul Ploieştiului, parcare nu a fost concesionată niciodată către SGU!